Αποδράσεις

Θαλασσοθεραπεία στα Λουτρά Αιδηψού

edipsos-864x400_c.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η Αιδηψός είναι η μεγαλύτερη λουτρόπολη της Ελλάδας, που αναπτύχθηκε χάρη στις θερμές ιαματικές πηγές της, κατάλληλες για τη θεραπεία πολλών παθήσεων. Από τα βάθη των αιώνων μέχρι σήμερα, η λουτρόπολη της Εύβοιας παίζει πάντα τον ίδιο ρόλο: ξεκουράζει, διασκεδάζει και θεραπεύει…

Στο βορειοδυτικό τμήμα της Εύβοιας βρίσκονται τα Λουτρά Αιδηψού, μόλις δυόμισι ώρες μακριά από την Αθήνα και τρεισήμισι από τη Θεσσαλονίκη, υπολογίζοντας και τη διαδρομή με τα αντίστοιχα φέρι-μποτ. Μπορεί κάποιος επίσης να πάει οδικώς μέσω Χαλκίδας -μια υπέροχη διαδρομή μέσα από κατάφυτα βουνά και καταπράσινες κοιλάδες.

Το δώρο του Θεού στην περιοχή είναι τα θερμά και ιαματικά νερά που αναβλύζουν από τα έγκατα της γης. Σύμφωνα με τη μυθολογία, το ιαματικό νερό της Αιδηψού χρησιμοποιούσε ο μυθικός ήρωας Ηρακλής για να αντλεί δύναμη. Από τα βάθη του χρόνου λοιπόν, τα ιαματικά νερά και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες απολάμβαναν σημαντικές προσωπικότητες, σήμερα όμως χιλιάδες άνθρωποι, διάσημοι και μη, κατακλύζουν τη λουτρόπολη για να νιώσουν τις ευεργετικές δράσεις των νερών, αλλά και να απολαύσουν τις διακοπές τους.

Στην Αιδηψό λειτουργούν σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες για κάθε βαλάντιο, όπου παρέχονται προγράμματα spa, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά το ιαματικό νερό της περιοχής. Καθαρές ακρογιαλιές, γραφικά ταβερνάκια και εστιατόρια, παραδοσιακά καφενεία και καφετέριες αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Η Αιδηψός ζει κάθε εποχή σε έντονους ρυθμούς. Είναι γεμάτη ζωντάνια και ερωτισμό.

Η ομορφιά του τοπίου και τα νεοκλασικά, καλοδιατηρημένα αρχοντικά της πόλης δημιουργούν ξεχωριστά συναισθήματα στους επισκέπτες.

Στο πάρκο του ΕΟΤ, δεκαετίες τώρα, λειτουργεί και εξελίσσεται ο θεσμός της Μικρής Βουλής. Είναι ένα σύγχρονο βήμα αγόρευσης και διακίνησης ιδεών για πολύπλευρα θέματα. Στον χώρο πραγματοποιούνται επίσης και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στο άκρο της λουτρόπολης βρίσκεται μια ιδιαίτερα όμορφη περιοχή, τα Πλατάνια με τον ομώνυμο οικισμό. Σαράντα πυκνοφυτεμένα πλατάνια δημιουργούν μια ειδυλλιακή ατμόσφαιρα που προσφέρει φυσική ηρεμία.

Ιαματικές πηγές  

Στην περιοχή υπάρχουν περίπου 60 πηγές με σημαντική παροχή νερού θερμοκρασίας από 34 έως 71,2 βαθμούς Κελσίου.

Τα θειούχα λουτρά της Αιδηψού θεωρούνται από τα πιο θερμά στην Ευρώπη. Η προέλευση του θερμού αυτού νερού οφείλεται στο μεγάλο ρήγμα του βόρειου Ευβοϊκού. Η αξιοποίηση των λουτρών άρχισε το 1887.

Χαρακτηρισμός: Οι πηγές χαρακτηρίζονται ως Υπέρθερμες Cl-Na-Ca-K-Br-B ιαματικές αλιπηγές. Κατά τόπους είναι ισχυρώς ανθρακούχες.

Θεραπευτικές Ενδείξεις: Χρόνιοι ρευματισμοί, παραμορφωτική αρθρίτιδα, σπονδυλοαρθρίτιδα, νευρίτιδες, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, μετατραυματικές αγκυλώσεις και δυσμορφίες, γυναικολογικές παθήσεις.

Η δημοτική πλαζ καλύπτει τις ανάγκες όλων όσοι θέλουν να συνδυάσουν τη λουτροθεραπεία με θαλάσσιο μπάνιο. Στις βραχοακτές της χύνονται από ψηλά τα θειούχα νερά, αλλά αναβλύζουν και μέσα από τον βυθό της θάλασσας.

Υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ 

Στο κέντρο της λουτρόπολης λειτουργεί ένα σύγχρονο υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ, που παρέχει όλες τις δυνατότητες για λουτροθεραπεία με τις σύγχρονες τεχνικές. Διαθέτει 84 ατομικούς λουτήρες με σύστημα υδρομασάζ, εσωτερική πισίνα κινησιοθεραπείας, ειδικούς λουτήρες και φυσικοθεραπευτήριο. Στον εξωτερικό χώρο υπάρχει πισίνα με δυνατότητα λούσεων από ιαματικό και θαλασσινό νερό.

Εκτός όμως από το συγκρότημα του ΕΟΤ, υπάρχουν και τα ιδιωτικά υδροθεραπευτήρια για όσους το προτιμούν.

Πώς θα φτάσουμε

  • Οδικώς μέσω Χαλκίδας. Η Αιδηψός απέχει περίπου 107 χλμ. από τη Χαλκίδα.
  • Με ΚΤΕΛ από Αθήνα ή από Χαλκίδα.
  • Ακτοπλοϊκώς με φέρι-μποτ από την Αρκίτσα.
  • Ακτοπλοϊκώς με φέρι-μποτ από τη Γλύφα (Γλύφα-Αγιόκαμπος και μετά οδικώς ώς την Αιδηψό). Τα δρομολόγια είναι συχνά και οι κρατήσεις γίνονται επιτόπου στα λιμάνια (www.ferriesedipsos.gr).

Info

Γραφείο δημάρχου: 22263.50.009-10 & 22263.50308
Αστυνομικό τμήμα: 22260.23.333
Κέντρο Υγείας Ιστιαίας: 22263.50100
Υδροθεραπευτήριο: 22260.60740-43
ΚΤΕΛ: 22260.22250

Αξίζει να δείτε

  • Ιερά Μονή Οσίου Δαβίδ (1540): Η ίδρυση και ανέγερση της μονής οφείλεται στον Όσιο Δαυίδ. Η μονή βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 500, κάτω από τη σκέπη του Τελεθρίου όρους, ανάμεσα σε πυκνό δάσος πεύκων και ελάτων.
  • Καταρράκτες Δρυμώνα: Βρίσκονται 4 χιλιόμετρα μετά το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ. Οι φυσιολάτρες περιηγητές μπορούν να ακολουθήσουν δύο μονοπάτια: το ένα οδηγεί σε ένα ξεχασμένο ηφαίστειο και το δεύτερο μονοπάτι οδηγεί στο Απολιθωμένο Δάσος της Κερασιάς, από τα λιγοστά φυσικά φαινόμενα της Ευρώπης.
  • Ναός Αγίου Ιωάννη του Ρώσου (1930): Χιλιάδες πιστοί επισκέπτονται το σκήνωμα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου κάθε χρόνο και προσεύχονται στη χάρη Του.

Πηγή: Μένουμε Ελλάδα – ert.gr

Όλη η επικαιρότητα