Categories: Ελλάδα

Θάνατος 16χρονος πυγμάχος: Έχουν ληφθεί 15 καταθέσεις – Την Πέμπτη η κηδεία του

Share

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον άδικο θάνατο του 16χρονου πρωταθλητή πυγμαχίας ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά στα μέσα Δεκεμβρίου μετά από αγώνα σπάρινγκ και νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση για μέρες, στην εντατική.

H εξόδιος ακολουθία του άτυχου αθλητή θα γίνει την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου, στις 14:30 στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος και θα ακολουθήσει η κηδεία του στο νεκροταφείο Σχιστού.

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 15 καταθέσεις έχει λάβει η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Ασφάλειας Αττικής, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Η Υποδιεύθυνση ανέλαβε την έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του 16χρονου πυγμάχου και πρωταθλητή Ευρώπης.

Τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής στη διάθεσή τους οι Αρχές δείχνουν ότι ο θάνατος του αθλητή προκλήθηκε από την πτώση του στο πάτωμα του γυμναστηρίου (αν και ακόμα η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και τα συμπεράσματα είναι σχετικώς επισφαλή).

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, ο θάνατος προκλήθηκε από κρανιοεγκεφαλική κάκωση που επέφερε εγκεφαλική νέκρωση. Το σενάριο που φαίνεται να επικρατεί είναι ότι ο 16χρονος μπήκε μετά την προπόνησή του στο μπάνιο, ένιωσε αδιαθεσία, λιποθύμησε και έπεσε με το κεφάλι σε μαρμάρινη επιφάνεια.

Το θανατηφόρο τραύμα που έφερε ο αθλητής είναι «συμβατό», σύμφωνα με τους αρμόδιους επιστήμονες, με την εκδοχή της πτώσης. Οι τουλάχιστον 15 καταθέσεις που έχουν πάρει οι αστυνομικοί δίνουν μία πρώτη εικόνα για το πως έγιναν όλα.

Στους αστυνομικούς έχουν δώσει κατάθεση συναθλητές του 16χρονου, συγγενικά του πρόσωπα (γονείς, γιαγιά και μικρότερος αδερφός) και προπονητές.

Αρχικά οι αστυνομικοί σκέφτηκαν ακόμα και το σενάριο των παράνομων αγώνων πυγμαχίας, ωστόσο, αυτή η εκδοχή έχει αποκλειστεί διότι δεν προέκυψε καμία τέτοια ένδειξη από την έρευνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο 16χρονος δεν είχε κάνει κάποιον αγώνα το τελευταίο διάστημα, προπονούνταν όμως σκληρά και αυτό του είχε προκαλέσει εξάντληση και κούραση.

Η ιατροδικαστική έκθεση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ενώ αυτό που θα καθυστερήσει την περαίωσή της είναι οι ιστολογικές εξετάσεις.

«Έφυγε το Χρυσό παιδί μας»

Νωρίτερα, η Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας, εξέφρασε τη θλίψη της για την απώλεια του Βασίλη Τόπαλου.

«Έφυγε» το Χρυσό παιδί μας, ο χαμογελαστός Βασίλης μας, ο γεννημένος Πρωταθλητής με καρδιά από ατόφιο χρυσάφι, ανέφερε και συνέχισε ως εξής:

«Ανείπωτη θλίψη για την οικογένεια της Ελληνικής Πυγμαχίας. Τα λόγια δεν είναι ικανά να εκφράσουν αυτό που αισθανόμαστε, είμαστε όλοι συντετριμμένοι. Βασίλη μας άφησες πολύ νωρίς. Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη και νοσταλγία. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει. Θα είσαι για πάντα στις καρδιές μας».

Ο 16χρονος είχε τραυματιστεί σοβαρά στα μέσα του Δεκεμβρίου, μετά από αγώνα σπάρινγκ με έμπειρο Γεωργιανό πυγμάχο που φέρεται να τον χτύπησε πολλές φορές στο κεφάλι. Αφότου υπεβλήθη σε χειρουργείο στο κεφάλι για αιμάτωμα, νοσηλευόταν για μέρες σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, είχε ζητήσει άμεσα από τις αρμόδιες Αρχές να πέσει άπλετο φως σχετικά με τα πραγματικά περιστατικά, ενώ και η Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας (ΕΟΠ)είχε ανακοινώσει πως θα κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου.

«Άμεσα θα καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για διερεύνηση και απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του γυμναστηρίου στην Καλλιθέα, αλλά και τον πατέρα του παιδιού, ο 16χρονος φέρεται να λιποθύμησε στο μπάνιο του γυμναστηρίου και να χτύπησε το κεφάλι του κατά την πτώση σε σκληρή επιφάνεια.

Ψήφισμα της ΕΟΠ για τον θάνατο του πυγμάχου

Παράλληλα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΠ εξέδωσε ψήφισμα για το θάνατο του Βασίλειου Τόπαλου, λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή και αψεγάδιαστη πορεία του λαμπρού αθλητή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και αποφάσισε:

-Να αποσταλεί συλλυπητήρια επιστολή στην οικογένειά του.
-Να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη του.
-Τα έξοδα της κηδείας του αποβιώσαντος να καλυφθούν με δαπάνη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας.
-Να καθιερώσει μόνιμη, ετήσια υποτροφία με το όνομα του και να την προσφέρει σε φοιτητή των ΤΕΦΑΑ, που θα επιλέγει η Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας.
Να διοργανωθεί Διεθνές Τουρνουά Πυγμαχίας Βασίλειος Τόπαλος.