Ελλάδα

Θάνατος 16χρονου Ρομά: Σήμερα η κηδεία στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης

Ακούστε το άρθρο

Στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα κοιμητήρια Ευόσμου, θα τελεστεί σήμερα Πέμπτη (15/12) η κηδεία του 16χρονου Ρομά, που πυροβολήθηκε από αστυνομικό έπειτα από καταδίωξη.

Υπενθυμίζεται ότι ο 16χρονος Ρομά κατέληξε το πρωί της Τρίτης (13/12), έπειτα από εννέα ημέρες νοσηλείας στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του από τον πυροβολισμό που δέχθηκε στο κεφάλι από αστυνομικό κατά τη διάρκεια καταδίωξης στα Διαβατά. Ο 16χρονος είχε βάλει βενζίνη στο όχημά του και έφυγε χωρίς να πληρώσει.

Ο 16χρονος δεν σταμάτησε στο σήμα της αστυνομίας με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η καταδίωξή του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, ο 16χρονος «έκανε συνεχείς επικίνδυνους ελιγμούς» με αποτέλεσμα ο αστυνομικός να πυροβολήσει εναντίον του.

Ο 16χρονος αφού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, υποβλήθηκε σε χειρουργείο, κατά τη διάρκεια του οποίου του αφαίρεσαν μία σφαίρα από το κεφάλι και έκτοτε νοσηλευόταν στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση.

Από το πρωί της Τετάρτης (13/12) η σορός του 16χρονου βρίσκεται στον οικισμό «Αγία Σοφία» όπου μεταφέρθηκε με πομπή. Συγγενείς και φίλοι του 16χρονου τον συνόδευσαν έως το σπίτι του, από το σημείο όπου δέχθηκε τα πυρά του αστυνομικού.

Σε γενική επιφυλακή το σύνολο της ΕΛΑΣ
Η τραγική κατάληξη του θανάτου του Κώστα Φραγκούλη, είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί σήμα σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή. Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ έστειλε γραπτή εντολή σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας, στην οποία γίνεται λόγος για έκτακτους, σοβαρούς και κατεπείγοντες υπηρεσιακούς λόγους με τους οποίους άπαντες τίθενται σε γενική επιφυλακή. Ειδικότερα όσα αστυνομικά τμήματα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε περιοχές της Αττικής και της περιφέρειας, τα οποία είναι κοντά σε καταυλισμούς Ρομά έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν τα μέτρα τους.

Η εντολή απευθύνεται, μάλιστα, σε όλο το αστυνομικό προσωπικό, τους συνοριακούς φύλακες και τους ειδικούς φρουρούς. «Γνωρίζεται ότι κατ’ εφαρμογή ανωτέρω σχετκώ και για έκτακτους σοβαρούς και κατεπείγοντες Υπηρεσιακούς λόγους από λήψεως παρούσας τίθεται σε γενική επιφυλακή το σύνολο του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρι νεοτέρας και για λόγους προστασίας δημόσιας τάξης και ασφάλειας», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Την εντολή υπογράφει ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνος Σκούμας.

Κούγιας: Η κατηγορία γίνεται ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο
Ο δικηγόρος του αστυνομικού, Αλέξης Κούγιας, δήλωσε συντετριμμένος για τον θάνατο του 16χρονου. «Προσπαθούσα να είμαι σε επαφή με το νοσοκομείο για να μαθαίνουμε για το παιδί. Η κατηγορία αλλάζει και γίνεται ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο», είπε ο κ. Κούγιας. «Ο εντολέας μου έχει πληροφορηθεί τον θάνατο του παιδιού», συμπλήρωσε.

«Για πρώτη φορά, δεν το έχει συναντήσει ποτέ αυτό, ο εισαγγελέας που προτείνει για το αν έχει δίκιο ο εισαγγελέας και ο ανακριτής, διαφώνησε με τον ανακριτή. Λυπάμαι που το λέω, αλλά δείχνει μια αδικαιολόγητη προκατάληψη», είπε στη συνέχεια.

Ο κ. Κούγιας ανέφερε πως ο εντολέας του είναι ένας έντιμος άνθρωπος, πατέρας δύο παιδιών ο οποίος παλεύει καθημερινά πάνω σε μια μοτοσυκλέτα απέναντι σε εγκληματίες. «Πώς μπορεί να είναι η κατάστασή του; Βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σοβαρότερο κατηγορία του ποινικού κώδικα», ανέφερε.

Όλη η επικαιρότητα