Μουσική

Θάνος Μικρούτσικος: Συντετριμμένη η οικογένειά του στο τελευταίο αντίο

Ακούστε το άρθρο

Το τελευταίο αντίο στον Θάνο Μικρούτσικο λένε σήμερα η οικογένεια, οι φίλοι του και όλοι όσοι τον αγάπησαν μέσα από τα τραγούδια του και τη μουσική του. Η πολιτική του κηδεία έχει προγραμματιστεί για τις 14:30 αλλά από νωρίς το πρωί η σορός του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα.

Ο ίδιος είχε εκφράσει στην οικογένειά του, στους δικούς του πέντε, την επιθυμία του για το πώς να υλοποιηθεί το κατευόδιο. Άλλωστε μιλούσε πάντα ανοιχτά για όλα και παρόλο που έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο ήξερε ότι στο τέλος θα χάσει. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 28 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 72 ετών, από καρδιοαναπνευστική ανακοπή στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν.

Τον επικήδειο θα εκφωνήσει ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, o Γιώργος Κιμούλης και ο Οδυσσέας Ιωάννου ενώ  αύριο η σορός του θα αποτεφρωθεί στη Ριτσώνα.

Από νωρίς έφτασαν στο Α’ Νεκροταφείο η σύντροφος της ζωής του Μαρία Παπαγιάννη συνοδευόμενη από τα δύο παιδιά τους, Αλεξάνδρα και Στέργιο.

Μεταξύ των πρώτων βρέθηκαν ο ανιψιός του Στέργιος Μικρούτσικος, γιος του Ανδρέα, ο Γιώργος Κιμούλης, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη που άφησε λουλούδια, το στέλεχος του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός, αλλά και ο Γιάνης Βαρουφάκης με τη σύζυγό του Δανάη Στράτου. Λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι έφτασε στην αίθουσα των πολιτιών τελετών του Α’ νεκροταφείου, συντετριμμένος, ο Ανδρέας Μικρούτσικος. Μια στιγμή η ζωή μας και συ την έκανες αιωνιότητα” είχε γράφει ο αδερφός του λίγες ώρες νωρίτερα στη σελίδα του στο facebook.

Ο Στέργιος Μικρούτσικος.

Η πρώτη του σύζυγος και μητέρα της Σεσίλ και της Κωνσταντίνας, Ειρήνη Ιγγλέση (αριστερά).

Η Σοφία Βόσσου.

Ο Παύλος Τσίμας.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Δανάη Στράτου.

Ο φιλόλογος και κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, με τον οποίο είχε συνεργαστεί, είπε μεταξύ άλλων: “Έχουμε την απώλεια ενός μεγάλου Έλληνα. Οι δημιουργοί είναι η συνείδηση του έθνους. Και στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, όπου όλα διακυβεύονται, μόνο οι άνθρωποι του πνεύματος προσπαθούν να βρούν την ουσία μέσα από τις νότες και τις λέξεις και είναι η παρηγοριά για το μέλλον”.

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης.

Η Βάσια Τριφύλλη.

Ο Τάσος Μπιρσίμ.

Ο Γιώργος Κιμούλης.

Η Λιάνα Κανέλη.

Μίκης Θεοδωράκης ήταν από αυτούς που αποχαιρέτησαν τον συνθέτη με δημόσιο κείμενο. “Μέσα στον δύσκολο αγώνα για την δημιουργία και διάδοση του ελληνικού τραγουδιού ο Θάνος Μικρούτσικος κατέχει μια από τις κορυφαίες θέσεις” έγραψε. “Η απώλειά του δεν προκαλεί μονάχα πόνο στους φίλους, τους συνεργάτες και τους θαυμαστές του αλλά κι ένα βαθύ τραύμα στο ελληνικό τραγούδι και γενικότερα στο πολιτιστικό «γίγνεσθαι». Γιατί ο Θάνος Μικρούτσικος εκτός του ότι υπήρξε ένας ολοκληρωμένος συνθέτης με ταλέντο, με έμπνευση και με πλούσιο, πρωτότυπο και σημαντικό έργο, έφυγε σε μια ηλικία μεγάλης ανθοφορίας, ωριμότητας και εκπληκτικής διάθεσης προσφοράς στον νεοελληνικό πολιτισμό που τόσο πολύ έχει ανάγκη σήμερα ο ελληνικός λαός”, πρόσθεσε.

“Τον αποχαιρετώ με οδύνη και πικρία για την μεγάλη αδικία να τον βρίσκει το τέλος σε μια τέτοια στιγμή” έγραψε κλείνοντας το αποχαρετηστήριό του κείμενο ο Μίκης Θεοδωράκης.

Η σορός έφτασε από τις 10:30 για να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Αντί για στεφάνια, η οικογένεια ζήτησε να διατεθούν τα χρήματα για τα ασυνόδευτα προσφυγοπούλα της Μόριας. GR 07017 1355 0006 3551 3856 0788 -Τράπεζα Πειραιώς (Κίνηση Πολιτών Συνύπαρξη στο Αιγαίο).

via

Όλη η επικαιρότητα