Ηλεία

Θεατρική Ομάδα Πύργου: «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» φέρνει γέλιο!

Ακούστε το άρθρο

«Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» του μεγάλου Τσέχου Συγγραφέα Γιάροσλαβ Χάσεκ στο θέατρο «Απόλλων» από την Θεατρική Ομάδα Πύργου.

Μην τρομάζετε! Ο στρατιώτης είναι «καλός». Δεν σκοτώνει! Φέρνει γέλιο!

Οι καιροί είναι δύσκολοι, τα προβλήματα πολλά και οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να ξεφύγουν, να δραπετεύσουν μέσα από το γέλιο. Επιλέγουν το γέλιο γιατί είναι η «ηχώ του δράματος» μεταλλαγμένη όπως γράφει και ο Γιάννης Ξανθούλης.

Σε σκηνοθεσία Ευανθίας Στιβανάκη κουβαλάει μέσα της μια μικρή θεότητα καλλιτεχνικής θεατρικής δημιουργίας και μας τη μεταλαμπαδεύει κάθε φορά που συνεργαζόμαστε.

Ο κεντρικός ήρωας του έργου, ο Σβέικ είναι μια μορφή που δεν αναγνωρίζει το σύστημα εξουσίας, δεν το λαμβάνει υπόψιν του. Του επιστρέφει τη «σοβαρότητα» των σχέσεων με την δική του «παράδοξη» «κωμική» δραστηριότητα. Είναι ο θρίαμβος της κοινής λογικής επί του πατριωτικού κλισέ.

Ο ήρωας μας, μέσα από τις φαρσικές περιπέτειες, τις κουτοπονηριές και την αδιάκοπη φλυαρία, σατιρίζει καυστικά τον μιλιταρισμό, την πολιτική τυραννία και το παράλογο του πολέμου. Μιλάμε για τον 1ο Παγκόσμιο πόλεμο που άρχισε στις 28 Ιουνίου 1914 με αφορμή τη δολοφονία του Αρχιδούκα και διαδόχου της Αυστροουγγαρίας, εναντίον της Σερβίας.

Την Παρασκευή 1η Μάρτη, ύστερα από πολύμηνες πρόβες και τη μικρή αναβολή λόγω της περιπέτειας της υγείας της κ. Στιβανάκη, έγινε η πρεμιέρα.

Καλούμε το φιλότεχνο-θεατρόφιλο κοινό, όσους ξέρουν τη δουλειά μας όλα αυτά τα χρόνια αλλά και αυτούς που θέλουν να μας γνωρίσουν, να δει τις παραστάσεις μας και να απολαύσει τη διάσημη αντιπολεμική σάτιρα του Γιάροσλαβ Χάσεκ.

Γεωργία Παπαϊωάννου-Γρίβα

Μέλος Θεατρικής Ομάδας Πύργου.

Όλη η επικαιρότητα