Θεατρική Ομάδα Πύργου: Πρεμιέρα απόψε για τον «Καλό Στρατιώτη Σβέικ»

Στο… σανίδι ανεβαίνει απόψε η Θεατρική Ομάδα Πύργου για να παρουσιάσει την διάσημη αντιπολεμική σάτιρα του Γιάροσλαβ Χάσεκ «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ». Το συγκεκριμένο έργο έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις καυστικότερες στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας και φέρει την σκηνοθετική υπογραφή της Ευανθίας Στιβανάκη, η υγεία της οποίας εξελίσσεται ενθαρρυντικά…

Σημειώνεται ότι η πρεμιέρα της παράστασης ήταν προγραμματισμένη για το περασμένο Σάββατο πλην όμως η περιπέτεια της υγείας της επί σειρά ετών σκηνοθέτιδα της Θεατρικής Ομάδας Ευανθίας Στιβανάκη ήταν η αιτία για τη ολιγοήμερη αναβολή της.

Με δήλωση του στην ΠΑΤΡΙΣ ο πρόεδρος του ΔΣ της Θεατρικής Ομάδας Πύργου –και συμμετέχων, όπως κάθε χρόνο στις παραστάσεις της Ομάδας- Σταύρος Ρομποτής επισήμανε τα εξής «Η φετινή παράσταση μας είναι η αντιπολεμική κωμωδία «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» του Γιάροσλαβ Χάσεκ. Η μετάφραση που χρησιμοποιούμε είναι του Σωτήρη Παταντζή και η σκηνοθεσία είναι της Ευανθίας Στιβανάκη. Αναβάλαμε  την πρεμιέρα μας που ήταν ορισμένη για την 23/2 διότι παρουσιάστηκε  σοβαρό πρόβλημα υγείας με την σκηνοθέτι μας το οποίο το ξεπερνάει με την βοήθεια των ιατρών της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου και των ιατρών της Καρδιολογικής στην οποία και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Η Ευανθία Στιβανάκη είναι για εμάς, την Θεατρική ομάδα Πύργου, ο άνθρωπος που μας έχει κρατήσει στα δύσκολα, προσφέροντας μας απλόχερα τις γνώσεις της σχετικά με το θέατρο και τον μαγικό κόσμο που το περιβάλει. Είναι η δασκάλα μας, ο δικός μας άνθρωπος και είμαστε χαρούμενοι που ξεπερνάει το πρόβλημα της υγείας της και πιστεύουμε πως θα είναι και πάλι κοντά μας σύντομα. Έχει εξάλλου τόσα να προσφέρει! Η αγωνία και το ενδιαφέρον του κόσμου, δείχνει πόσο αγαπητή και σημαντική είναι για τα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου μας».

Η παράσταση θα παρουσιάζεται καθημερινά μέχρι και την 10η Μαρτίου. Η ώρα έναρξης είναι 21:15. Τα εισιτήρια είναι €8 και €5. Κρατήσεις θέσεων γίνονται στο τηλέφωνο του θεάτρου 2621036521 καθημερινά μετά τις 18:00.

 

 

Ο καλός στρατιώτης Σβέικ

 

Ο Σβέικ είναι μια μορφή που δεν αναγνωρίζει το σύστημα εξουσίας, δεν το λαμβάνει υπ’ όψιν του. Του επιστρέφει τη «σοβαρότητα» των σχέσεων με τη δική του «παράδοξη», «κωμική» δραστηριότητα. Αμφισβητεί τις χωρίς νόημα διοικητικές ντιρεκτίβες με τις δικές του χωρίς νόημα εκφράσεις, δηλαδή, χρη­σιμοποιώντας το ίδιο σύστημα, αλλά με άλλη ποιότητα. Με αυτόν τον τρόπο ο Σβέικ γίνεται υπερασπιστής της στοιχειώδους ανθρω­πινότητας ως έκφρασης της τελευταίας ελπίδας της ανθρωπότητας…

 

ΔΙΑΝΟΜΗ

 

Εφημεριδοπώλης: ΕΛΕΝΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Πάλιβεκ-Κακόνυ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Κα Πάλιβεκ: ΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Δημοσιογράφος: ΝΙΚΗ ΚΑΤΣΙΑΔΡΑΜΗ

Παιδιά: ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΧΑΝΤΩΝΗΣ

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΤΣΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΗΡΑΚΛΗΣ ΝΤΑΒΕΛΗΣ

Κάλος-Δόκτωρ Μπάουτσε: ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Μάρεκ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΑΠΑΛΗΣ

Κα Μύλλερ: ΡΑΝΙΑ ΤΣΑΚΟΠΙΑΚΟΥ

Κα Ντούμπ: ΜΑΡΙΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΟΛΟΚΑ

Σβέικ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Ανακρίτρια: ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΓΕΡΑΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ

Μπαλούν: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΛΑΔΗΣ

Νοσοκόμος: ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΖΙΑΝΤΖΗ

Βαρώνη: ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Αιδεσιμώτατος: ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΟΥΛΤΣΟΣ

Λουκάς: ΦΑΝΗΣ ΚΑΤΣΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δανειστής: ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΡΓΕΝΤΗΣ

Στρατηγός: ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Μίσεκ: ΔΩΡΑ ΦΑΜΕΛΟΥ

Κάτυ: ΝΑΝΣΥ ΤΖΑΝΕΤΟΠΟΥΛΟΥ

Κος Βρέντελ: ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ

 

Συντελεστές

 

Σκηνοθεσία: ΕΥΑΝΘΙΑ ΣΤΙΒΑΝΑΚΗ

Διασκευή: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΤΑΤΖΗΣ

Τραγούδι: ΦΕΝΙΑ ΚΑΡΔΙΑΝΟΥ

Κιθάρα- Φυσαρμόνικα: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΑΠΑΛΗΣ

Μουσική επιμέλεια: ΣΠΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

Σκηνικά: ΝΙΚΟΣ ΣΑΚΚΟΥΛΗΣ, ΘΕΤΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Κοστούμια: ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΓΕΡΑΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ

Φωτογραφίες: ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΣΑΚΡΙΛΗΣ

Φωτισμοί: ΝΙΚΟΣ ΣΑΚΚΟΥΛΗΣ

Βοηθός σκηνοθέτη: ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΡΑΛΗ