Ηλεία Πολιτισμός

Θεατρικό αντάμωμα στην Καυκωνία – Το πέτρινο θεατράκι πλημμύρισε από κόσμο για τον «Καλό Στρατιώτη Σβέικ»

Ακούστε το άρθρο

«Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» του Γιάροσλαβ Χάσεκ, σε σκηνοθεσία της Ευανθίας Στιβανάκη – που παρακολούθησε την παράσταση ανάμεσα στο κοινό – προκάλεσε συγκίνηση με την αθωότητα και την αφέλειά του, αλλά ταυτόχρονα σκόρπισε και γέλιο στο κοινό που γέμισε ασφυκτικά το πέτρινο θέατρο της Καυκωνίας, το βράδυ της Κυριακής.

Μια παράσταση, από τη Θεατρική Ομάδα Πύργου, που δόθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας που καταχειροκροτήθηκε από μικρούς και μεγάλους.
Κάθε χρόνο, τα έργα που ανεβάζει η Θεατρική Ομάδα Πύργου στο Θέατρο «Απόλλων» της πόλης, τα καλοκαίρια παρουσιάζονται στο φιλόξενο πέτρινο θέατρο της Καυκωνίας.

Η φετινή παράσταση όμως, άνοιξε την «αυλαία» για τις 7ημέρες πολιτιστικές – αθλητικές δράσεις που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού στο πλαίσιο του 4ου Πολιτιστικού και Αθλητικού Ανταμώματος, με τίτλο «Στο φως του Φεγγαριού», που θα ολοκληρωθούν το βράδυ της προσεχούς Παρασκευής.

Δυο λόγια για την παράσταση

   Το έργο, είναι λίγο – πολύ γνωστό. Μια αντιπολεμική σάτιρα, με τον «καλό στρατιώτη Σβέικ», μέσα από τις φαρσικές περιπέτειες, τις κουτοπονηριές και την αδιάκοπη φλυαρία, να σατιρίζει καυστικά τον μιλιταρισμό, την πολιτική τυραννία και το παράλογο του πολέμου.  Το κοινό έγινε συμμέτοχο στις περιπέτειες του Στρατιώτη και γέλασε με την ψυχή του με τις αναστατώσεις τις οποίες προκαλούσε και πρωταγωνιστούσε.

Το θερμό χειροκρότημα του κοινού, επιβράβευσε για μια ακόμα φορά τους πρωταγωνιστές που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, με τους ίδιους να ευχαριστούν την κα Στιβανάκη – καθώς, λόγω της περιπέτειές της υγείας της τον Μάρτιο, δεν είχε δει την παράσταση τότε – προσφέροντας της ένα «μπουκέτο» κλαδιά ελιάς.

3. Στο τέλος της παράστασης, οι πρωταγωνιστές ευχαρίστησαν το κοινό για τη συμμετοχή του

Ζεστή φιλοξενία

Κι όταν τα φώτα της «αυλαίας» σβήσουν, οι επισκέπτες παίρνουν μια γερή δόση της φιλοξενίας των κατοίκων του χωριού. Δίπλα στην εκκλησία, στήνεται με τεράστια τραπεζαρία γεμάτη με αλμυρά και γλυκά εδέσματα που έχουν ετοιμαστεί με τη μέριμνα του προέδρου του Τ.Σ Γιώργου Ρηγόπουλου, του Πολιτιστικού Συλλόγου αλλά και από τις γυναίκες του χωριού. Παραδοσιακή γουρνοπούλα, γευστικές πίτες κάθε είδους, ντόπιο τυρί, πεντέγλυκες πατάτες, ζυμωτό ψωμί και ένα σωρό άλλα καλούδια, μαζί  με απολαυστικά σπιτικά γλυκά, και φυσικά κρασί από τους παραγωγούς του χωριού, για όλους τους επισκέπτες. Όλοι, προσφέρουν ότι έχουν στο σπίτι τους και μπορούν, βοηθούν εθελοντικά, με προσωπική εργασία στο στήσιμο, στην οργάνωση και στην εξυπηρέτηση του κόσμου, αποδεικνύοντας στην πράξη, πως μια μικρή κοινωνία, όταν είναι αγαπημένη και μονιασμένη μπορεί να κάνει πολλά και σημαντικά πράγματα. Γι’ αυτό και τους αξίζουν πολλά μπράβο.

Το πέτρινο θεατράκι αποδείχθηκε μικρό για να χωρέσει τους επισκέπτες

Όλη η επικαιρότητα