Ηλεία Πολιτισμός

Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας: Το κοινό ‘συνάντησε’ τον Οιδίποδα!

Ακούστε το άρθρο

Το αριστούργημα του μεγάλου τραγωδού Σοφοκλή, την τελευταία του τραγωδία και σπανιότερα παρουσιαζόμενη «ΟΙΔΙΠΟΥΣ επί Κολωνώ», είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό στην Αρχαία Ήλιδα, στα πλαίσια του προγράμματος του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας.

Μία τραγωδία που χάρισε δυνατές στιγμές στο κοινό, παρά τις όποιες ‘ενστάσεις’ ως προς την ερμηνευτική προσέγγιση από ορισμένους ηθοποιούς. Άλλωστε, το κείμενο έχει τη δική του δυναμική και δεν θεωρείται τυχαία ως το αριστούργημα του Σοφοκλή.

Επικολυρικό ποίημα

Η καινούργια μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη, διαμόρφωσε τον καμβά για μια πνευματική συνάντηση θεατών και θιάσου με την παράδοση και τη μοντερνικότητα, ενώ η συνεχής παρουσία, καθ’ όλη  τη διάρκεια της παράστασης, της μουσικής του Μίνου Μάτσα λειτούργησε σαν ένα παράλληλο κείμενο, εκτελεσμένο μόνο από τις φωνές τεσσάρων ιεροψαλτών, προσδίδοντας στο έργο τον χαρακτήρα ενός επικολυρικού ποιήματος.

Μάλιστα, στις κορυφαίες στιγμές κατά την εξέλιξη του έργου, η συνύπαρξη μουσικής και λόγου , έδιναν την αίσθηση της μυσταγωγίας και του ‘μεγάλου’ που συντελούνταν την δεδομένη στιγμή.

Η συγκεκριμένη τραγωδία πραγματεύεται τις τελευταίες στιγμές του Οιδίποδα, ο οποίος έφθασε στις παρυφές της πόλης των Αθηνών για να βρει ένα μέρος ώστε να γίνει η τελευταία του κατοικία.

Όπως αναφέρεται και στο σχετικό πρόγραμμα, το νόημα αυτής της τραγωδίας θα μπορούσε να εκφραστεί με το κείμενο που έγραψε ο Α. Σοπενάουερ: «Δεν υπάρχει κάτι σταθερό στην ασταθή ζωή· ούτε ατέλειωτος πόνος, ούτε αιώνια ευχαρίστηση, ούτε εντύπωση που ν’ αντέχει, ούτε ενθουσιασμός που να μην ξεθυμαίνει, ούτε υψηλή ιδέα που να στέκει ακλόνητη σαν κανόνας σ’ ολόκληρη την ύπαρξη. Όλα διαλύονται στον χείμαρρο των χρόνων» και συμπέραινε παρακάτω: «Η ζωή είναι ένα δάνειο που το παίρνουμε από τη γέννησή μας και οι πόνοι και τα βάσανα είναι οι καθημερινοί τόκοι».

 

Οι ερμηνείες

Στον ομώνυμο ρόλο του Οιδίποδα ο μεγάλος Έλληνας ηθοποιός Κώστας Καζάκος, ο οποίος δικαίωσε για μία ακόμη φορά την φήμη του και στο πλευρό του Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος ως Ξένος επωμίστηκε έναν ιδιαίτερο ρόλο που ‘ένωσε’ το σήμερα με τον μύθο, με τη μοναδική φωνή του να γίνεται η συνέχεια της γραφής του Σοφοκλή.

Ξεχωριστή ερμηνεία και για την Κόρα Καρβούνη στο ρόλο της Αντιγόνης, ενώ μαζί τους έπαιξαν η Τζένυ Κόλλια στον ρόλο της Ισμήνης, ο Άρης Τρουπάκης στο ρόλο του Θησέα, ο Δημήτρης Ήμελλος στον ρόλο του Κρέοντα και ο Δημήτρης Λάκος στον ρόλο του Πολυνείκη.

Στον χορό των ψαλτών εντυπωσίασαν οι: Πέτρος Δασκαλοθανάσης, Παναγιώτης Διαμαντόπουλος, Θεόδωρος Παλτόγλου, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης και στον Χορό των Πολιτών οι: Αντριάνα Ανδρέοβιτς, Βαλέρια Δημητριάδου, Παναγιώτης Καμμένος, Ορέστης Καρύδας, Αγγελίνα Κλαυδιανού.

Την σκηνοθεσία της παράστασης είχε ο Σταύρος Τσακίρης.

Το κοινό στο τέλος της παράστασης καταχειροκρότησε τους ηθοποιούς και όλους τους συντελεστές, ενώ στην συνέχεια οι ηθοποιοί δέχτηκαν συγχαρητήρια στα παρασκήνια και φωτογραφήθηκαν με τους θαυμαστές τους.

Η επόμενη παράσταση στην Αρχαία Ήλιδα είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 1η Αυγούστου και πρόκειται για την τραγωδία του Αισχύλου «Επτά Επί Θήβας» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας.

Όλη η επικαιρότητα