Βιβλίο Ηλεία

«Θέλμα», ένα μυθιστόρημα εποχής παρουσιάζεται στον Πύργο

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΥΠΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ‘ΡΗΓΑΣ 1970’

«Θέλμα», ένα μυθιστόρημα εποχής παρουσιάζεται στον Πύργο

Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα στην Πρότυπη Προσχολική Αγωγή ‘ΡΗΓΑΣ 1970’ η κα. Μαρία Diamond, συγγραφέας και αρχιτέκτων, θα παρουσιάσει το πρώτο της βιβλίο, το κοσμοπολιτικό μυθιστόρημα «Θέλμα».

Το βιβλίο βασίζεται πάνω στις εμπειρίες ζωής της συγγραφέως, που όπως μας τόνισε, νιώθει Πυργιώτισσα, αφού ο πατέρας της καταγόταν από τον Πύργο και πάντα θα έχει στην καρδιά της αυτόν τον τόπο.

Συναντήσαμε την κα. Μαρία Diamond στις εγκαταστάσεις της Πρότυπης Προσχολικής Αγωγής ‘ΡΗΓΑΣ 1970’ και μιλήσαμε για το βιβλίο και φυσικά για την απόφαση της να το παρουσιάσει στον Πύργο.

  • Πείτε μας λίγα λόγια για σας και φυσικά για το βιβλίο σας, την «Θέλμα»;

«Είμαι αρχιτέκτων και έχω τελειώσει το Μετσόβιο καταρχήν και μετά στην Αγγλία έχω κάνει αρχιτεκτονική περιβάλλοντος, στην Σκωτία έχω κάνει επιπτώσεις ανάπτυξης στο περιβάλλον, ενώ στο Βέλγιο έχω κάνει αναπαλαιώσεις ιστορικών μνημείων και πόλεων. Πάντα είχα μέσα μου την διάθεση να γράψω. Ήμουν πολύ καλή στις εκθέσεις, στην ανάλυση λογοτεχνικών κειμένων. Πέρασαν τα χρόνια με διάφορες υποχρεώσεις, χρονικά κενά, και κάποια στιγμή ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να ξεκινήσω να γράφω. Το βιβλίο η “Θέλμα” έκανε πολλά χρόνια, τέσσερα – πέντε, για να τελειώσει. Όμως πιστεύω ότι ο κάθε συγγραφέας βάζει κομμάτια στοχαστικά δικά του, από εμπειρίες, οπότε και εγώ είμαι επηρεασμένη από τον τρόπο που μεγάλωσα, από τις σπουδές μου, τις εμπειρίες μου και ζώντας πολλά χρόνια στην Αγγλία. Αυτό έχει μπει σαν εμπειρία στο βιβλίο. Θεωρώ πάντως τον εαυτό μου πολύ Ελληνίδα. Βαθιά Ελληνίδα. Και αυτό φαίνεται στο βιβλίο, που είναι ένα κοσμοπολιτικό μυθιστόρημα, πολυδιάστατο. Έχει ανατροπές, μηνύματα, στοχασμούς, δράση οπωσδήποτε, περιπέτειες και έρωτες. Το βιβλίο με πήγαινε μακριά και κάποια στιγμή σκεπτόμουν να σταματήσω, αλλά κάποιος μου είχε πει, “μην το βιάζεις εκείνο θα σε πάει”. Έτσι έφτασε τις 780 σελίδες. Θα ήθελα να πω και κάτι για το εξώφυλλο. Δεν είναι τυχαίο αυτό το εξώφυλλο. Βλέπεται ότι έχει κομμένο το πρόσωπο και φαίνονται μόνο τα χείλη. Που σημαίνει ότι από εκεί φανταζόμαστε την ευγένεια του προσώπου. Επίσης η διαφάνεια του ρούχου, δηλαδή το πέπλο που τυλίγει το σώμα, έχει νόημα γιατί βγάζει μια αλήθεια. Βλέπουμε τα μπράτσα, τα χέρια, το σώμα γενικά. Μέσα το βιβλίο έχει μηνύματα δημιουργίας. Γιατί και εγώ είμαι δημιουργός και η “Θέλμα” σε όλη της τη ζωή εκτός από το να δίνει, να προσφέρει και να δίνεται, έχει μηνύματα δημιουργίας».

  • Σε ποια εποχή διαδραματίζεται το μυθιστόρημά σας;

«Η  “Θελμα” είναι γεννημένη το 1929. Είναι μια εποχή μεσοπολέμου. Μετά πεθαίνει η μητέρα της, και γίνεται ηθοποιός που ήταν το όνειρο της. Με το που κάνει κάποια σεμινάρια στην Αγγλία γίνεται αστέρι στη σκηνή. Μέχρι που μπαίνει το δίλημμα αν πρέπει να ακολουθήσει το συναίσθημα της ή να μην αφήσει την καριέρα της και τους συγγενείς της. Και αυτό γιατί ερωτεύεται έναν Άγγλο ευγενή που την αναγκάζει αν παντρευτούν να μείνει στην Αγγλία. Δεν θα σας πω κάτι περισσότερο για το βιβλίο, γιατί έχει πολύ ενδιαφέρον. Η γλώσσα του έργου είναι ρέουσα γιατί εγώ είμαι επηρεασμένη από την αγωγή μου, τα μαθητικά μου και τα σπουδαστικά μου χρόνια, αφού έχω σπουδάσει και μουσική. Αυτό επηρεάζει οπωσδήποτε την γλώσσα».

  • Πριν από τον Πύργο έχετε παρουσιάσει το βιβλίο σε άλλη πόλη;

«Έχω παρουσιάσει το βιβλίο στην Αθήνα. Το βιβλίο βγήκε στο τέλος Μαΐου και έκανα μια παρουσίαση στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα και εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω και την οικογένεια Ρήγα που φιλοξενεί την παρουσίαση εδώ και όλο το προσωπικό που με βοήθησαν τόσο πολύ, για να γίνει αβίαστα αυτή η παρουσίαση και χωρίς κόπο. Γιατί ομολογώ ότι στην Αθήνα χρειάστηκε κάποιος κόπος».

  • Γιατί αποφασίσατε να κάνετε την παρουσίαση της «Θέλμας» στον Πύργο;

«Εγώ νιώθω Πυργιώτισσα. Ο πατέρας μου γεννήθηκε στον Πύργο, το όνομά του είναι Χέλης. Το Diamont είναι του συζύγου μου τον οποίο έχασα πριν από κάποια χρόνια. Ο πατέρας μου ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει και έμεινε εκεί. Οπότε εγώ νιώθω πολύ Πυργιώτισσα και το έργο είναι αφιερωμένο στον πατέρα μου. Ήθελα λοιπόν να γίνει μια παρουσίαση στον Πύργο τιμής ένεκεν. Μάλιστα ήθελα να γίνει η πρώτη εδώ, αλλά οι εποχές δεν βοήθησαν, διότι στο τέλος Μαΐου πέσαμε στις εκλογές, μετά ήταν οι εξετάσεις, το καλοκαίρι και έτσι μετά το Μέγαρο μουσικής αποφάσισα να γίνει εδώ η παρουσίαση του βιβλίου μου. Επίσης θα γίνει και μια παρουσίαση στον Βόλο ή στην Πανδώρα που είναι το αρχοντικό που έχω αναπαλαιώσει στο Πήλιο στην Μακρυνίτσα και υπάρχει και στο βιβλίο. Να πως φαίνονται οι εμπειρίες».

  • Επειδή πλέον έχει επιστρέψει η μυθοπλασία στην Ελληνική τηλεόραση θα θέλατε να δείτε την «Θέλμα» να μεταφέρεται στην μικρή οθόνη;

«Έχω πολλά όνειρα γι’ αυτό το βιβλίο γιατί το θεωρώ πολύ επιτυχημένο. Και θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει και σειρά, αλλά και ταινία. Ακόμη όμως ασχολούμαι με τις παρουσιάσεις. Το βιβλίο θα πρέπει να μεταφραστεί και στα αγγλικά, γιατί η ιστορία διαδραματίζεται στην Ελλάδα και στην Αγγλία».

  • Η παρουσίαση του βιβλίου που θα γίνει και πότε;

«Θα γίνει στις 16 Νοεμβρίου ημέρα Σάββατο, στις 6 το απόγευμα στο σχολείο του Ρήγα».

  • Ετοιμάζεται κάποιο άλλο βιβλίο αυτή την περίοδο;

«Θεωρώ ότι η «Θέλμα» μου έχει ρουφήξει όλη την ενέργεια της έμπνευσης και δεν μπορώ να σκεφτώ ακόμη ότι μπορώ να γράψω κάτι. Τριγυρίζουν στο μυαλό οπωσδήποτε ιδέες αλλά επί του παρόντος ασχολούμαι με την προώθηση του βιβλίου και τα όνειρα που έχω γι’ αυτό».

Όλη η επικαιρότητα