Hobby

«Θέλω να χωρέσω στο μαγιό μου»

earini_efodos_ton_gynaikon_se_horoys_gymnastikis.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Εχω πάρει κιλά. Προλαβαίνω να φτιάξω το σώμα μου σε δύο μήνες;». «Θέλω να χωρέσω στο μαγιό μου». «Με τόση κυτταρίτιδα, πώς θα φορέσω τα λευκά; Βοηθήστε με». Κάπως έτσι αποτυπώνονται οι αγωνίες γυναικών, οι οποίες -παραμονές καλοκαιριού- συνειδητοποιούν ότι το παραμελημένο σώμα τους τώρα τις «εκδικείται» και αναζητούν στο παρά πέντε παρηγοριά στο γυμναστήριο. Αν σταθούν τυχερές και απευθυνθούν σε υπεύθυνους επαγγελματίες, θα βοηθηθούν όχι μόνο να προσγειώσουν τις προσδοκίες τους αλλά και να υιοθετήσουν έναν σωστό τρόπο ζωής, ο οποίος δεν θα έχει ημερομηνία λήξης τις καλοκαιρινές διακοπές.

Για… τρεις μήνες

«Είναι ο λεγόμενος “πανικός της τελευταίας στιγμής”: κάθε άνοιξη, έχουμε μια αύξηση προσέλευσης στο γυμναστήριο γύρω στα 100-200 νέα άτομα, κυρίως άνω των 30 χρόνων», θα πει η γυμνάστρια κ. Ελενα Φραγκούλη από το Social Arenas, επιχείρηση με δεκαετή παρουσία στη Νέα Μάκρη, που αριθμεί περίπου 500 ενεργά μέλη (υποκατάστημα αλυσίδας). «Κοιτάζονται στον καθρέφτη και δεν τις ικανοποιεί το σώμα τους. Τρέχουν στο γυμναστήριο μήπως και γλιτώσουν κάτι. “Απλά θα δείτε μια μικρή αλλαγή στο σώμα σας”, τους εξηγώ. Μέσα σε δύο-τρεις μήνες δεν προλαβαίνεις να “χτίσεις κορμί”, βάζεις όμως κάποιες βάσεις. Τουλάχιστον οι μισές από αυτές τις γυμναζόμενες θα συνεχίσουν και μετά τις διακοπές. Ωστόσο, η γυναίκα που δεν έχει γυμναστεί καθόλου, ή που θυμάται να γυμνάζεται μόνο από Μάρτη μέχρι Μάη, δεν θα εξασφαλίσει τα επιθυμητά αποτελέσματα».

«Θέλω να συμμαζέψω λίγο το σώμα μου πριν από το Πάσχα, γιατί τι έμεινε; Ενα “Χριστός Ανέστη” και να, το καλοκαίρι έφτασε!», καταγράφει την εμπειρία της από τις ενδιαφερόμενες η κ. Μαρίνα Χρυσάνθου, διευθύνουσα σύμβουλος της αλυσίδας γυμναστηρίων Curves σε Ελλάδα, Κύπρο, Ουγγαρία, που απευθύνονται αποκλειστικά σε γυναικείο πληθυσμό. Πώς διαχειρίζονται την κατάσταση οι ειδικοί που υποδέχονται τις κυρίες στα γυμναστήρια; Σύμφωνα με την κ. Χρυσάνθου, «έστω κι αν έχουν κινητοποιηθεί για να έρθουν με βάση το λανθασμένο σκεπτικό, είναι καλό ότι έρχονται. Κουβαλώντας αποτυχημένες απόπειρες για βιαστικά αποτελέσματα στο παρελθόν, έρχονται τις περισσότερες φορές με συντηρητικούς στόχους: “Είμαι 120 κιλά, κάνε με 115”, λένε. Με εξατομικευμένη “ανάλυση σώματος” αναδεικνύουμε τις ανάγκες της πελάτισσας, ενώ εστιάζουμε στους λόγους υγείας που επιβάλλουν τη συστηματική άσκηση. Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη χώρα στον κόσμο με τις πιο παχύσαρκες γυναίκες και πρώτη στην Ευρώπη; Σκεφτείτε ότι στα 53 γυμναστήριά μας στην Ελλάδα, με 300 έως 500 μέλη το καθένα, μόλις το 20% έρχεται για να χάσει μόνο 3-5 κιλά. Γενικά, επιδιώκουμε να θέσουμε μετρήσιμους στόχους για απώλεια κιλών ή πόντων. Για μια γυναίκα 90 κιλών που έρχεται στο γυμναστήριο, με την προϋπόθεση ότι γυμνάζεται 3-4 φορές την εβδομάδα και ακολουθεί ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής, είναι ρεαλιστικός στόχος η απώλεια 10 κιλών στο τρίμηνο. Αν πάλι έρθει με ακραίες προσδοκίες, την προσγειώνουμε σε ένα πιο λογικό νούμερο».

Ο ρόλος διατροφολόγου

Τις υπέρβαρες γυναίκες προτιμά να παραπέμπει σε διατροφολόγο πριν τις αναλάβει η κ. Φραγκούλη: «Δεν είναι φρόνιμο να είμαστε εμείς οι πρώτοι που θα επέμβουμε στο σώμα της. Ωστόσο, πολλά γυμναστήρια έχουν έτοιμες διατροφές και μόλις μπεις, σου δίνουν μία. Είναι λάθος». Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει και μια άλλη, ιδιαίτερη κατηγορία γυναικών που βρίσκονται σε απόγνωση και προσβλέπουν σε ταχύτατη βελτίωση της εικόνας τους: «Κάποιες έρχονται την τελευταία στιγμή και πέφτουν με τα μούτρα στη γυμναστική. Περνούν στο γυμναστήριο 3-4 ώρες. Ή έρχονται το πρωί, φεύγουν το μεσημέρι και θα τις ξαναδείς το απόγευμα. Στην πραγματικότητα, απλά καταπονούν τους μυς. Αλλες πάλι περιορίζονται στο να διεκπεραιώνουν τις ασκήσεις ή παραιτούνται θεωρώντας το μάθημα “σκληρό”. Μερικές καταφεύγουν στην… ανειλικρίνεια: “Γυμναζόμουν χρόνια αλλά τα εγκατέλειψα” και όταν ξεκινάμε, διαπιστώνω ότι δεν έχουν γυμναστεί ποτέ. Ή ισχυρίζονται πως δεν τρώνε τίποτε, ενώ είναι φανερό ότι, αντί για… μαρούλια, τρώνε καρμπονάρες». Υπάρχει χρυσή τομή; Σύμφωνα με την ίδια, «εξαρτάται πάντα από τον σωματότυπο, τη διάθεση, τη διατροφή. Χωρίς αμφιβολία, πάντως, μια γυναίκα που γυμνάζεται τακτικά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου όχι μόνο θα δει βελτίωση στο σώμα της, αλλά θα αποκτήσει καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία, ευεξία, ζωντάνια, αυτοπεποίθηση».

Εχουν μειώσει τις τιμές τους

«Το φαινόμενο αύξησης προσέλευσης του κοινού στα γυμναστήρια τους μήνες Φεβρουάριο έως Ιούνιο είναι σύνηθες και αφορμή αποτελεί η έλευση των καλοκαιρινών διακοπών με τα θαλάσσια μπάνια», επισημαίνει ο κ. Δώρος Κλεοβούλου, γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Γυμναστηρίων. Πώς χαρτογραφεί ο ίδιος την κατάσταση και με ποιο τρόπο η οικονομική κρίση άγγιξε τον συγκεκριμένο χώρο; «Στην Αττική λειτουργούν 387 ιδιωτικά γυμναστήρια. Την τελευταία τριετία, ο αριθμός των γυμναστηρίων παραμένει περίπου ο ίδιος. Μόνο ένα ποσοστό 5%-6% διέκοψε τη λειτουργία του λόγω κρίσης, οι απώλειες όμως αναπληρώθηκαν από καινούργια γυμναστήρια που δημιουργήθηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα. Στο δυσχερές οικονομικό περιβάλλον, έχουν προσαρμοστεί σχεδόν όλα τα γυμναστήρια μειώνοντας τις τιμές χρέωσης των υπηρεσιών τους σε σχέση με τις ισχύουσες προ κρίσης. Γενικά, η μηνιαία συνδρομή κυμαίνεται από 35 έως 55 ευρώ, ενώ η ετήσια κυμαίνεται από 120 έως 400 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα, τον εξοπλισμό, τη γεωγραφική θέση, τη χωρητικότητα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Επιπλέον, στην προσπάθεια να διατηρήσουν ή να προσελκύσουν νέα μέλη, τα γυμναστήρια διαμορφώνουν πακέτα πολύμηνης συνδρομής με μειωμένες τιμές χρέωσης, ενσωματώνοντας πολλές φορές πρόσθετες υπηρεσίες και μεθόδους άσκησης, όπως Zumba, TRX, Cross Training, Yoga κ.λπ. Να διευκρινίσουμε, όμως, ότι αν και σχετική έρευνα έχει καταγράψει ότι στη χώρα μας γυμνάζεται μόνο το 4,5% των πολιτών, το ποσοστό αυτό βαίνει συνεχώς αυξανόμενο».

www.kathimerini.gr

Όλη η επικαιρότητα