Επιχειρήσεις Ηλεία Οικονομία

«Θέλουμε βαθιές «ανάσες!» στην αγορά!» – Δυσοίωνο βλέπουν το μέλλον οι έμποροι ης Ηλείας

Η έρευνα-μελέτη (ICAP), που παρουσίασε πρόσφατα το Επιμελητήριο Ηλείας.
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του επιχειρηματικού κόσμου του νομού –και όχι μόνο- βρέθηκε η έρευνα-μελέτη (ICAP), που παρουσίασε πρόσφατα το Επιμελητήριο Ηλείας.

Των: Γιάννη Τσουκαλά, Χρήστου Κανελλόπουλου, Παναγιώτη Παυλόπουλου, Γιώργου Μικελόπουλου

Επιμέλεια: Γιώργος Γουβιάς

Με τίτλο «Η αξιολόγηση και ιεράρχηση των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας», η έρευνα αποτύπωσε – εκτός πολλών άλλων- τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Ηλείας που γιγαντώθηκαν ακόμα περισσότερο με την έλευση της πανδημίας. Το παραπάνω επιβεβαιώνουν εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου του νομού και φορέων που μιλούν σήμερα στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ».

Στις τοποθετήσεις τους καταγράφεται η αγωνία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά αφού –όπως ανέδειξε και η έρευνα του Επιμελητήριου Ηλείας– τα μέτρα στήριξης που πάρθηκαν κρίνονται ανεπαρκή σε πολύ μεγάλο ποσοστό (57%) από τον επιχειρηματικό κόσμο που συμμετείχε στην έρευνα. Όπως ομολογούν απαιτούνται λύσεις τόσο στο λιανεμπόριο, όσο και στις άλλες επιχειρήσεις, που –μεταξύ άλλων- περιλαμβάνουν «κούρεμα» χρεών, πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό («πυρόπληκτα»), μεγαλύτερη στήριξη στις μικρότερες επιχειρήσεις και στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, αντικειμενικότερη αξιολόγηση καθώς και δημιουργία (ή και ολοκλήρωση ήδη ανακοινωθέντων) έργων υποδομών.

Όλα τα παραπάνω θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να πάρει βαθιές «ανάσες» η σφόδρα πληττόμενη επιχειρηματικότητα στην Ηλεία, με την έρευνα του Επιμελητηρίου (όπως επισημαίνει το ίδιο στην ανακοίνωση του) να υποδεικνύει τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν από την πλευρά των φορέων άσκησης πολιτικής αναφορικά με την λήψη των κατάλληλων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους, που όχι μόνο πλήττονται από την πανδημία αλλά και προκαλούν ταυτόχρονα, λόγω των υψηλών διασυνδέσεών τους με τους λοιπούς κλάδους, ταχύτατη διασπορά στην υπόλοιπη οικονομία…

Το Επιμελητήριο Ηλείας θα συνεχίσει να αναλαμβάνει ανάλογες πρωτοβουλίες

Με ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Ηλείας αναφέρει τα εξής:

«Η μελέτη προβαίνει σε αξιολόγηση και ιεράρχηση των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας βάσει της συνεισφοράς τους στην οικονομία και των διασυνδέσεών τους με τους υπόλοιπους κλάδους, καθώς και σε εκτίμηση του ύψους της μείωσης των πωλήσεων, της απασχόλησης, των επενδύσεων και άλλων μεγεθών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Π.Ε. που απαρτίζουν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και με το σύνολο της χώρας.

Μέσω της ιεράρχησης των κλάδων, η εν λόγω έκθεση υποδεικνύει τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν από την πλευρά των φορέων άσκησης πολιτικής αναφορικά με την λήψη των κατάλληλων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους, που όχι μόνο πλήττονται από την πανδημία αλλά και προκαλούν ταυτόχρονα, λόγω των υψηλών διασυνδέσεών τους με τους λοιπούς κλάδους,  ταχύτατη διασπορά στην υπόλοιπη οικονομία.

Το Επιμελητήριο Ηλείας θα συνεχίσει να αναλαμβάνει ανάλογες πρωτοβουλίες και να υλοποιεί στοχευμένες δράσεις, πάντοτε με γνώμονα την επαναφορά της Ηλείας στον οικονομικό και παραγωγικό χάρτης της χώρας.

Η μελέτη είναι διαθέσιμη προς ανάγνωση στον ιστότοπο του Επιμελητηρίου Ηλείας: www.heliachamber.gr».

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΑΡΟΥΞΗΣ

(Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Ηλείας & υπεύθυνος τύπου Αυτοδιοίκησης ΝΔ)

«Οδικός χάρτης για το τι πρέπει να γίνει τα επόμενα χρόνια»

«Tα αποτελέσματα της μελέτης που παρουσίασε το Επιμελητήριο Ηλείας σε σχέση με το πόσο μεγάλη ζημιά έκαναν στην τοπική οικονομία τα δύο χρόνια του Covid-19 ήταν πράγματι συνταρακτικά.

Η Ηλεία, ένας αγροτικός και τουριστικός νομός, χτυπήθηκε πάρα πολύ στον τομέα τον καταλυμάτων κατά 71,4% με αποτέλεσμα να κυμανθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα τα έσοδα των ξενοδοχειακών μονάδων και όλος αυτός ο κόσμος που δραστηριοποιείται επαγγελματικά γύρω από αυτόν τον κλάδο να μην δουλέψει, όπως οι προμηθευτές αυτών των μονάδων, κάποιοι εκ των οποίων είναι και από τον νομό μας. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία, η οικονομία είναι μια αλυσίδα η οποία χτυπά σε πάρα πολλά επίπεδα.

Μεγάλο πρόβλημα της αγοράς θα είναι οι δόσεις των επιστρεπτέων προκαταβολών που θα ξεκινήσουν από τη νέα χρονιά και ιδιαίτερα στον νομό μας όπου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, οι οποίες θα πλήξουν περισσότερο την αγροτική οικονομία αυτή τη φορά. Ήδη η παραγωγή του ελαιόλαδου είναι πολύ μικρότερη από πέρσι.

Συμφωνώ με την πρόταση του Προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Νικολούτσου πως αυτή η μελέτη θα πρέπει να γίνει ένας οδικός χάρτης για το τι πρέπει να κάνουμε ώστε να αναπτυχθεί περισσότερο η Ηλεία, να έχουμε συγκεκριμένους στόχους αυτή φορά, και όλοι ενωμένοι οι φορείς να ζητήσουμε συγκεκριμένα πράγματα μέσα από διαβούλευση για το τι πρέπει να γίνει τα επόμενα χρόνια».

ΗΛΙΑΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ

(Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πύργου)

«Η Πολιτεία δεν έδωσε τις λύσεις που θα έπρεπε να δώσει»

Ο κ. Ξανθούλης αφού τόνισε ότι η πανδημία έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε όλες τις επιχειρήσεις, στάθηκε και αυτός στην αδυναμία της Κυβέρνησης να δώσει λύσεις και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις. Μάλιστα ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή οι μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να λάβουν κανένα δάνειο από τις τράπεζες, ενώ σύντομα θα πρέπει να επιστρέψουν και τα χρήματα που έχουν πάρει από δάνεια κάθε μορφής, κάτι το οποίο φυσικά θα είναι πολύ δύσκολο να το πράξουν.

«Η έρευνα του Επιμελητηρίου έδειξε τα μεγάλα προβλήματα τα οποία έχουν οι επιχειρήσεις και ο εμπορικός κόσμος του νομού. Τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα και τα βλέπουμε καθημερινά. Η πανδημία έχει πλήξει την επιχειρηματικότητα και δυστυχώς η πολιτεία δεν έχει πάρει τα μέτρα τα οποία ήταν αναγκαία, για να δοθούν λύσεις τόσο στο λιανεμπόριο, όσο και στις άλλες επιχειρήσεις. Οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια στις μικρές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας και δυστυχώς τα προβλήματα θα γίνουν ακόμη περισσότερα αν δεν δοθούν άμεσα λύσεις. Τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα όταν θα πρέπει οι επιχειρηματίες να πληρώσουν τα δάνεια τα οποία έχουν πάρει και δεν αναφέρομαι μόνο στις επιστρεπτέες, αλλά και στα πυρόπληκτα δάνεια τα οποία θα κληθούν να επιστρέψουν. Και εκεί θα υπάρξει πολύ μεγάλο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις».

ΝΙΚΟΣ ΣΙΑΨΑΛΗΣ

(Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας)

«Οι μικροί αφέθηκαν στην τύχη τους»

«Τα μέτρα στήριξης είναι για τους πολύ μεγάλους επιχειρηματίες. Εμάς τους μικρομεσαίους δε μας αγγίζουν. Τα κριτήρια στο μοίρασμα των χρημάτων έπρεπε να είναι διαφορετικά. Τα δύο χρόνια που βιώνουμε την πανδημία έχουν χαθεί τα εισοδήματα και έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό οι υποχρεώσεις, που εξακολουθούν να τρέχουν, όπως ενοίκια, δάνεια, φόροι κλπ. Δυστυχώς αν δε στηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα οδηγηθούν άμεσα σε λουκέτα».

ΝΙΚΟΣ ΖΑΡΟΚΩΣΤΑΣ

(Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας)

«Είναι κατάσταση χωρίς επιστροφή»

«Η συσσώρευση των συγκυριών είναι εναντίων όλων των εμπόρων αυτή την στιγμή. Δεν υπάρχει έμπορος στον νομό Ηλείας που να μην πάσχει. Πόσο δε μάλλον οι τουριστικές επιχειρήσεις. Και όταν λέω τουριστικές επιχειρήσεις δεν λέω τα ξενοδοχεία και την εστίαση. Εννοώ αποκλειστικά τις επιχειρήσεις εκείνες των οποίων οι πελάτες είναι τουρίστες. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα έχουν αύριο. Δυστυχώς έχουν αρχίσει στην Ολυμπία και αλλάζουν χέρια καταστήματα. Έχουν περιέλθει σε οικονομική εξαθλίωση.

Ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα του. Δεν έχουν που την κεφαλή κλίναι. Υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης. Ο χειμώνας αυτός θα είναι ότι καταστροφικότερο έχει βγάλει αυτή η κατάσταση. Δεν νομίζω ότι μπορεί να βοηθήσει κανείς σε αυτή την κατάσταση. Είναι κατάσταση χωρίς επιστροφή. Ας κάνουν 100.000 μελέτες. Όταν ο άνθρωπος δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα του. Δεν έχει να πληρώσει το ενοίκιο του, όσο και να τον βοηθήσει είναι ανεπανόρθωτη η κατάσταση. Δεν θα μπορέσει να επιβιώσει ο κόσμος δυστυχώς.

Και τα κρουαζιερόπλοια που ήρθαν έχετε την εντύπωση ότι άφησαν κόσμο; Μην σας ξεγελούν. Δύο τρία λεωφορεία για τις τελευταίες πέντε μέρες να ζήσουν 500 άνθρωποι.  Το Επιμελητήριο δεν το ξέρει αυτό. Ότι εδώ στην Αρχαία Ολυμπία δεν αφήνουν κρουαζιέρες; Ε, πως θα επιβιώσουν αυτές οι επιχειρήσεις. Οι κρουαζιέρες δεν σταματάνε. Τους ενδιαφέρει μόνο η εστίαση και οι ξενοδόχοι.

Είμαστε σε πολύ δραματική κατάσταση. Οι τουριστικές επιχειρήσεις, δηλαδή τα καταστήματα δεν υπάρχουν μέσα στο πινακιδάκι του επιμελητηρίου; Το θέτω εγώ ως ερώτημα στο ΕΒΕ. Μόνο η εστίαση και οι ξενοδόχοι υπάρχουν. Και το γεγονός ότι οι κρουαζιέρες δεν πατάνε εδώ δεν το απασχολεί το ΕΒΕ. Πως θα ζήσουν οι 500 αυτές οικογένειες;».

Νίκος Καρυώτης (Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας)

«Η απώλεια εισοδήματος δεν έχει αναπληρωθεί»

«Αφενός συνέβαλλε στην κατάσταση αυτή η παύση λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων,  η οποία δημιούργησε απώλεια εσόδων. Αυτή η απώλεια δεν αναπληρώθηκε, ούτε με το ηλεκτρονικό εμπόριο ούτε με την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων. Όπως συμβαίνει και σε κάποιους κλάδους  όπου ότι έχει χαθεί σε μία περίοδο δεν μπορεί να αναπληρωθεί.

Αυτό έχει κάποιες άλλες αλυσιδωτές αντιδράσεις που έχουν να κάνουν κυρίως στο ότι δημιουργήθηκε μία δυσκολία στην κυκλοφορία του χρήματος, σε συνδυασμό με την δυσκολία κυκλοφορίας των ανθρώπων και  των καταναλωτών . Αυτό συνεπάγεται ότι η προηγούμενη περίοδος μέχρι και το καλοκαίρι που ήταν αυστηρότερα τα μέτρα ήταν η χειρότερη για τους περισσότερους κλάδους των επιχειρήσεων.

Ακόμα και τώρα πολλοί κλάδοι δεν έχουν επανέλθει στην κανονικότητα. Να αναφέρω την εστίαση, να αναφέρω τον τουρισμό όπου υπάρχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις και στους προμηθευτές και σε πολλά άλλα είδη επιχειρήσεων.

Δηλαδή συνεχίζουν ακόμα να υφίστανται απώλειες σε σχέση με το 2019 όπως τα ξέραμε. Είμαστε σε μία δύσκολη καμπή αυτή την στιγμή. Θα χρειαστεί να πέσουν πολλά χρήματα στην αγορά για τον εκσυγχρονισμό και για την συντήρηση των επιχειρήσεων. Σίγουρα ελπίζουμε ότι κάτι καλύτερο θα φέρει το μέλλον εκτός και υπάρξει πάλι κάτι απρόβλεπτο».

ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

 (Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως)

«Βλέπουμε καθημερινά στην αγορά τα προβλήματα που υπάρχουν»

Ο Κώστας Αλεξανδρόπουλος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως, αφού τόνισε ότι πράγματι η πανδημία έπληξε όλες τις επιχειρήσεις, στάθηκε στο γεγονός ότι η πολιτεία δεν έχει βοηθήσει όσο θα έπρεπε τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο.

«Η πανδημία covid 19 έχει πλήξει όλες τις επιχειρήσεις της Ηλείας και φυσικά και της Ζαχάρως και αυτό το βλέπουμε καθημερινά. Οι απώλειες εσόδων είναι μεγάλες και τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν όλοι οι επιχειρηματίες, όλων των κλάδων, είναι πάρα πολλά. Δυστυχώς η Πολιτεία δεν έχει κάνει αυτά τα οποία έπρεπε να έχει πράξει. Και τα προβλήματα θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, αν η Πολιτεία δεν πάρει τις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν», τόνισε.

ΤΑΣΟΣ ΚΑΡΝΑΡΟΣ

(Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων)

«Να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση για να αναπτυχθεί η εσωστρεφής Ηλεία»

Ο Τάσος Καρνάρος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρεστενων αφού τόνισε ότι ήταν πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην έρευνα, επισήμανε πως θα πρέπει να προχωρήσουμε σε στοχευμένες ενέργειες και προσπάθειες, να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις από το κράτος και από τις τράπεζες, έτσι ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί η εσωστρεφής Ηλεία.

«Ήταν πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία που μας ανέφεραν η ICAP και η Netrino και θα χρειαστούν περαιτέρω ανάλυση. Από αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, θέλω να τονίσω ότι φαίνεται πως η Ηλεία μπορεί να έχει μία δυναμική που θα προσφέρει πολλά στο ΑΕΠ της χώρας, όμως αναλογικά με τον πληθυσμό της πέφτει πολύ χαμηλά αυτό το νούμερο, άρα τίθεται ζήτημα ποιοτικής διαβίωσης των κατοίκων της.

Ο covid φυσικά και έπαιξε ένα μεγάλο ρόλο, φυσικά αρνητικό, για την ανάπτυξή του νομού και πιστεύω ότι θα πρέπει να εστιάσουμε στην περίοδο που έρχεται και όχι σε αυτή που διανύσαμε.

Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε στοχευμένες ενέργειες και προσπάθειες, να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις από το κράτος και από τις τράπεζες έτσι ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί η εσωστρεφής Ηλεία.

Θα πρέπει να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο και γενικά ο νόμος με καλύτερη χρηματοδότηση θα μπορεί να πετύχει πολλά περισσότερα και μάλιστα άμεσα όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΙΡΟΣ

(Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Βάρδας)

«Να μη διαλυθεί ο νομός και η αγορά»

«Σαν Εμπορικός Σύλλογος Βάρδας έχουμε μια πάγια θέση. Ότι το πρόβλημα στην αγορά ξεκινάει από το 2007, όπου υπερχρεωμένες επιχειρήσεις πήραν βοηθήματα με την προοπτική και τα λεγόμενα των τότε κυβερνήσεων, ότι θα επανέλθουμε από την κρίση.

Αυτές λοιπόν οι επιχειρήσεις, στηριζόμενες στα ψέματα των κυβερνήσεων έκαναν λάθος επιλογές.

Πηγαίνοντας στο σήμερα βλέπουμε ότι η αγορά εξακολουθεί να περνάει κρίση και ο κορωνοϊός μας αποτελείωσε. Τα βοηθήματα της κυβέρνησης μόνο ως «φιλοδώρημα» μπορούν να χαρακτηριστούν. Μόνο οι επιστρεπτέες βοήθησαν αλλά δεν έφεραν ισορροπία. Επιπλέον, δόθηκαν με λάθος κριτήρια οι αποζημιώσεις.

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ένα γενναίο κούρεμα των χρεών με σωστά και αντικειμενικά κριτήρια, όπως για παράδειγμα το ποσοστό του χαμένου τζίρου σε κάθε επιχείρηση. Πρέπει όλοι να φροντίσουμε να μη διαλυθεί ο νομός και η αγορά».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΥΦΤΟΧΡΗΣΤΟΣ

(Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ανδραβίδας)

«Δίκαια μέτρα για να τονωθεί η αγορά»

«Είναι γεγονός ότι η πανδημία “τσάκισε’’ την αγορά. Τα μέτρα στήριξης είναι ελλιπή και σε καμία περίπτωση δε βοηθούν τις επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν. Σημαντικό είναι να αναφέρω επίσης το γεγονός ότι δε μοιράστηκαν δίκαια τα βοηθήματα. Επιχειρήσεις που δούλευαν κατά τη διάρκεια του lockdown πήραν αρκετά χρήματα και άλλες όχι. Στα καταστήματα του εμπορίου που ανοιγόκλειναν, έμεινε το εμπόρευμα απούλητο ή και σε άλλα μαγαζιά της αγοράς με διαφορετικά προϊόντα. Αυτά δεν αποζημιώθηκαν.

Σαν σύλλογος ζητάμε τη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, κούρεμα των χρεών και επιμήκυνση δόσεων. Επίσης θέλω να αναφέρω και κάτι που αφορά τις επιχειρήσεις του δήμου, που ζήτησαν απαλλαγή τελών και κοινόχρηστων χώρων σαν βοήθεια, κάτι που προβλέπεται από την κυβέρνηση, και δεν έγινε ποτέ. Χρειάζονται πολλά και δίκαια για να τονωθεί η αγορά».

Όλη η επικαιρότητα