WEB tv Ηλεία

«Θέλουν να κάψουν τη Σπιάτζα» – Νέα πυρκαγιά απείλησε σπίτια

Ακόμα τρία σημαντικά μέτωπα σε Λιθαράκια, Μέλισσα και Πελόπιο...
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολες στιγμές έζησαν για ακόμα μια φορά οι κάτοικοι της Σπιάτζας, αφού πυρκαγιά ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην περιοχή και χάρη στις ισχυρές ριπές ανέμου έλαβε μεγάλες διαστάσεις και κινδύνεψαν σπίτια, με τις πύρινες γλώσσες να φτάνουν κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής.

Πρόκειται για το πέμπτο συνολικά περιστατικό στην περιοχή από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου, γεγονός που αν μη τι άλλο δε φαντάζει τυχαίο.

Μάλιστα το Ανακριτικό τμήμα συνεχίζει τις έρευνές του προκειμένου να εντοπίσει την αιτία ή το ανθρώπινο χέρι –αν προκύψει ότι πρόκειται για περιπτώσεις εμπρησμού– που καίει συνεχώς τη Σπιάτζα φέτος.

Όσον αφορά το χθεσινό μέτωπο, να σημειωθεί πως υπήρξαν δυο ταυτόχρονες εστίες που με τον αέρα έγιναν ανεξέλεγκτες.

Οι δυνάμεις

Συνολικά στο σημείο βρέθηκαν 19 οχήματα με 35 άνδρες, ανάμεσα τους και ένα πεζοπόρο τμήμα από την Πάτρα. Στο πύρινο μέτωπο συνέδραμε με αρκετές ρίψεις και ένα ελικόπτερο Ericsson, το οποίο όπως αποδείχθηκε έπαιξε σημαντικό ρόλο προκειμένου να τεθεί υπό μερικό έλεγχο η φωτιά και να μπορέσουν οι επίγειες δυνάμεις να ολοκληρώσουν την κατάσβεσή της. Στο σημείο βρέθηκαν και οχήματα της Πολιτικής Προστασίας του δήμου με υδροφόρες αλλά και μηχάνημα έργου, καθώς και κλιμάκιο της δημοτικής αστυνομίας.

Επικεφαλής της επιχείρησης ήταν ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Γιώργος Κωνσταντακόπουλος και ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου Νίκος Σμαρνάκης.

Το παρόν στο σημείο έδωσε και ο δήμαρχος Πύργο Τάκης Αντωνακόπουλος ο οποίος ενημερώθηκε για την κατάσταση του μετώπου και υποστήριξε πως πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού. Πρόσθεσε δε πως και στη Σπιάτζα αλλά και στα Λιθαράκια υπάρχουν αρκετά ακαθάριστα οικόπεδα, ενώ τόνισε πως θα ζητήσει άμεσα εισαγγελική εντολή για τον καθαρισμό οικοπέδων που κρίνονται επικίνδυνα για την εκδήλωση πυρκαγιάς. Σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξει πρόστιμο σε όσους δεν συμμορφωθούν. Τέλος, υποστήριξε πως δεν είναι δυνατόν ένας δήμος να μπορέσει να καθαρίσει τα χωράφια όλου του κόσμου.

Μαζί με το δήμαρχο βρέθηκαν και οι αντιδήμαρχοι Μαρίνος Αχτύπης και Γιάννης Παπαδημητρίου.

Τα απρόοπτα της φωτιάς

Από το συγκεκριμένο περιστατικό δεν έλειψαν και αρκετά απρόοπτα. Οι ισχυροί άνεμοι που άμεσα βοήθησαν το μέτωπο να λάβει μεγάλες διαστάσεις, έφεραν και τις πύρινες γλώσσες σε απόσταση αναπνοής από τα πρώτα σπίτια.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί εντολή απομάκρυνσης μερικών κατοίκων, κυρίως των ηλικιωμένων αλλά και των ευπαθών ομάδων, για προληπτικούς λόγους.

Μάλιστα, ένας ηλικιωμένος άνδρας διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο του Πύργου με ασθενοφόρο, αντιμετωπίζοντας αναπνευστικά προβλήματα.

Στιγμές αγωνίας έζησαν πυροσβέστες αλλά και κάτοικοι στο σημείο, όταν πυροσβεστικό όχημα που συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης παραλίγο να τυλιχθεί στις φλόγες. Χάρη ωστόσο στα γρήγορα αντανακλαστικά και το θάρρος του οδηγού του, καθώς και με τη βοήθεια των συναδέλφων του, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Να σημειωθεί πάντως πως ο κίνδυνος ήταν τέτοιος που χρειάστηκε να πραγματοποιήσει ρίψη και το ελικόπτερο Ericcson προκειμένου να μην εγκλωβιστεί το όχημα.

Ταυτόχρονο απειλητικό μέτωπο στα Λιθαράκια

Τη στιγμή που ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή της Σπιάτζας, ακόμα ένα μέτωπο ξεκίνησε στην περιοχή Λιθαράκια, εντός του Πύργου. Η φωτιά κατέκαιγε σε έκταση με καλάμια, ξηρά χόρτα και οικοπεδικούς χώρους και άμεσα δόθηκε εντολή για ισχυρή παρουσία πυροσβεστικών στο σημείο λόγω ότι σε κοντινή απόσταση υπήρχαν σπίτια. Συγκεκριμένα, είχαμε 13 οχήματα με 30 Πυροσβέστες, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και το πεζοπόρο τμήμα που ενεργούσε στην Σπιάτζα. Επικεφαλής της συγκεκριμένης επιχείρησης ήταν ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου Νίκος Σμαρνάκης, ενώ το μέτωπο τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο πριν προλάβει να γίνει απειλητικό.

Μέτωπο και στη Μέλισσα

Σωτήρια αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά η άμεση επέμβαση της Π.Υ. Λεχαινών σε φωτιά που ξέσπασε στη Μέλισσα, όπου κατέκαψε έκταση 2 στρεμμάτων με ξηρά χόρτα. Παρών στο μέτωπο ήταν και η πρόεδρος της κοινότητας Αλεξάνδρα Λυκοκανέλου, που ευχαρίστησε τις πυροσβεστικές αρχές για την άμεση παρουσία τους. Στο μέτωπο βρέθηκαν και αρκετοί κάτοικοι με τα γεωργικά τους μηχανήματα, προσφέροντας σημαντική βοήθεια στο έργο της κατάσβεσης.

Ανησυχία και στο Πελόπιο

Ανησυχία προκάλεσε μια πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην περιοχή του Πελοπίου προς Φλόκα, σε χορτολιβαδική έκταση με αγροικίες. Στο σημείο βρέθηκαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Π.Υ. Πύργου και του Π.Κ. Ολυμπίας, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμε και η Πολιτική Προστασία του δήμου Αρχ. Ολυμπίας και εθελοντές.

Όλη η επικαιρότητα