Ηλεία

Θέλουν να… «μείνουν Ευρώπη!»

menoume_europi.jpg

Την ξεκάθαρη θέση τους υπέρ της Ευρώπης και του κοινού ευρωπαϊκού μας νομίσματος, διατράνωσαν χθες πολίτες και προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, αλλά και της αγοράς, που καλούν το λαό μας την Κυριακή να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ του ναι και να μην θέσει σε κίνδυνο την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, που αποτελεί κεκτημένο του λαού μας, την ώρα που άλλοι λαοί στη γειτονιά των Βαλκανίων κάνουν συνεχείς προσπάθειες για να ενταχτούν στο «κλάμπ» των πιο ισχυρών κρατών του πλανήτη.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία ΟΤΕ στον Πύργο και οργανώθηκε μέσω του διαδικτύου, ενώ είχε τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, που τάσσονται υπέρ της συγκρότησης ενός ενιαίου φιλοευρωπαϊκού μετώπου, με κεντρικό σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη». 

Βασίλης Μανδαράκης – Στέλεχος του Ποταμιού

Το Ποτάμι που αγωνιά για την πορεία της χώρας, μαζί με τα άλλα κόμματα και φορείς του νομού είναι εδώ για να δηλώσει ενάντια στο εσωτερικό λόμπι της δραχμής, να φωνάξει ναι στην Ευρώπη, γιατί η Ευρώπη είναι πολιτισμός, ευημερία, δημοκρατία και δεν πρέπει να βρεθούμε εκτός της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ανδρέας Κορδονούρης – Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Ηλείας

Είμαστε εδώ γιατί διαδηλώνουμε ανοιχτά και ξεκάθαρα υπέρ του ναι στην Ευρώπη και υπέρ του ναι στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση έχει βάλει ένα ψεύτικο δίλημμα για μια πρόταση που δεν υπάρχει, τη στιγμή που συνεχίζεται η διαδικασία των διαβουλεύσεων για μια άλλη πρόταση. Εμείς ως νέοι άνθρωποι, ως ΟΝΝΕΔ, θα απαντήσουμε την Κυριακή χωρίς φόβο, γιατί δε θέλουμε να παίξουμε με το μέλλον μας.

Τάκης Αθανασόπουλος – γραμματέας ΠΑΣΟΚ Ηλείας

Στην Ευρώπη λέμε ναι, στην Ελλάδα λέμε ναι, λέμε ναι και στο ευρώ και στη δημοκρατία. Χρειάζεται ψυχραιμία από όλους μας. Στην δημοκρατία, όπου υπάρχει λόγος, υπάρχει αντίλογος. Η αντίθετη άποψη είναι σεβαστή, όποια και αν είναι. Εμείς λέμε ναι στην Ευρώπη, ούτε για τους δανειστές, ούτε για τις διαπραγματεύσεις, γιατί  ψηφίσαμε κυβέρνηση για να δίνει τις λύσεις. Λέμε όχι σε πρακτικές διχασμού. Χρειάζεται εθνική συνεννόηση και ενότητα.

Γιώργος Χήνος – Πρόεδρος ΝΟΔΕ Ηλείας

Πιστεύω ότι είναι μια από τις σημαντικότερες στιγμές της πατρίδας μας μετά τον πόλεμο. Δεν διακυβεύεται η παραμονή μας μόνο στην Ευρώπη, αλλά με τις άθλιες σκηνές που βλέπουμε, διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη της Ελλάδας. Εδώ είναι άνθρωποι από πολλούς πολιτικούς χώρους, αλλά μας ενώνει η αγωνία για το μέλλον που είναι ένα μέλλον στην Ευρώπη, στο σύγχρονο κόσμο. Καλούμε και από τον Πύργο κάθε πολίτη να σκεφτεί ποιο είναι το μέλλον που πρέπει να παραδώσουμε στη νέα γενιά.  


Σπύρος Λαμπρινός – Στέλεχος ΔΗΜΑΡ Ηλείας

Η ΔΗΜΑΡ αποτελεί τη συνέχεια της ανανεωτικής Αριστεράς. Είμαστε υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί στην παρούσα φάση, το δημοψήφισμα, θέτει σε κίνδυνο την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Είμαστε υπέρ του ναι, γιατί θεωρούμε ανεξαρτήτως του μνημονίου και της τρόικας, ότι είναι το λιγότερο κακό αυτή τη στιγμή. Θεωρούμε αναγκαίο να ψηφιστεί το ναι και να διατηρηθεί το κεκτημένο της χώρας μας εντός της Ευρώπης.

Νίκος Παναγιωτακόπουλος – Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας

Πρέπει να περάσει οπωσδήποτε το μήνυμα ότι η κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η οικονομία με την κατάσταση στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις δεν περιγράφεται. Ο ιδιωτικός τομέας δεν αντέχει. Είναι καθήκον όλων να μείνουμε στην Ευρώπη και να διαμορφώσουμε μια ενιαία θέση. Η παρουσία μας εδώ έχει νόημα ενωτικό γιατί πρέπει να αντιληφθούμε τα πλεονεκτήματα τα οποία έχουμε κατακτήσει μέσα στην ευρωπαϊκή κοινότητα. Η πραγματική οικονομία βουλιάζει καθημερινά.

Βασιλική Αβραμίδη

Είμαι εδώ γιατί λέω ναι στην Ευρώπη και στο ευρώ. Θεωρώ ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι ψευδεπίγραφο. Η κυβέρνηση θέλει να μας οδηγήσει στη δραχμή. Έχω παιδιά που σπουδάζουν και δάνεια να τρέχουν, και όμως πιστεύω πως αν πάμε στη δραχμή όλα θα τα πληρώσουμε στο πενταπλάσιο.

Τσάκαλης Γιώργος

Μένουμε Ευρώπη για να έχουμε μέλλον ως νέοι άνθρωποι που είμαστε. Δεν θέλουμε να πάμε στην καταστροφή. Όλοι οι ξένοι ηγέτες λένε ότι το δίλημμα είναι ευρώ ή δραχμή. Το ερώτημα είναι ψευδές, και η συμφωνία έχει λήξει.

Σοφία Τρυπίλα

Μένουμε Ευρώπη για να έχουμε δουλειά, παιδεία και καλό βιοτικό επίπεδο. Το ερώτημα είναι ξεκάθαρο ευρώ ή δραχμή και επιλέγουμε ξεκάθαρα ευρώ για να έχουμε μέλλον. Το αντίθετο θα μας οδηγήσει στην καταστροφή.

Κώστας Αναγνωστόπουλος

Οι πολίτες έχουν καταλάβει τους κινδύνους. Πρέπει να προσέξουμε όλοι, γιατί δεν είναι εποχή για πειράματα. Πρέπει να προσέξουμε την περιπέτεια που πάει να έρθει με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης. Εκείνο που ζητώ είναι να καλέσει ο πρόεδρος της δημοκρατίας όλους τους αρχηγούς, για να βρεθεί μια λύση με ομοψυχία προς όφελος της κοινωνίας. Έχουμε αγωνιστεί για την ευρωζώνη και το ευρώ, την ώρα που γείτονες μας παρακαλάνε να μπούνε στο ευρώ.

Βασίλης Σφήνας

(vasilis.sfinas@gmail.com)

Όλη η επικαιρότητα