Ελλάδα

Θεοδωράκης: «Η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι ελληνική»

«Η Μακεδονία είναι, ήταν και θα είναι ελληνική». Με αυτά τα λόγια έκλεισε τη συγκλονιστική του ομιλία ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης ο οποίος καθήλωσε τους διαδηλωτές.

Πρόσθεσε λέγοντας πως όταν υπερασπίζεται κανείς τα δίκαια της πατρίδας του και του λαού του δεν είναι εθνκισμός αλλά πατριωτισμός, ενώ υποστήριξε πως σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, δεν μπορεί να λάβει την ευθύνη των αποφάσεων οποιαδήποτε κυβέρνηση. Ποια είναι η λύση, αναρωτήθηκε; Το δημοψήφισμα, πρόσθεσε. Η θέση του ελληνικού λαού είναι σταθερή και αυτονόητη, είπε αλλά αν κάποια κυβέρνηση διανοηηθεί να βάλει την υπογραφή του σε όνομα με τον όρο ΄΄Μακεδονία΄΄, τότε είναι υποχρεωμένη να ρωτήσει τον ελληνικό λαό.

«Το ότι υπάρχουν χώρες που αναγνωρίζουν τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία παραβλέποντας ότι έτσι γελοιοποιούνται μπροστά στην ιστορία δε νομίζω ότι μας αφορά» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης για να προσθέσει πως «μόνο η δική μας απόφαση θα κρίνει τελεσίδικα το θέμα αυτό. Μόνο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να δώσουμε ή να μη δώσουμε στους Σκοπιανούς το δικαίωμα να οικειοποιούνται ένα τμήμα του ελληνισμού. Χρειάζεται η βούλα της Ελλάδας για να θεωρηθούν γνήσιοι Μακεδόνες.»

Ο Μίκης Θεοδωράκης τόνισε ακόμη πως «για όσο καιρό οι Σκοπιανοί θα μας απειλούν με την αλυτρωτική τους προπαγάνδα, τα δήθεν Μακεδονικά σύμβολα εμείς ως υπεύθυνος λαός θα εξακολουθήσουμε την πορεία την ειρηνικής συνύπαρξης αλλά δεν θα δώσουμε τη συγκατάθεσή μας να γίνουν μέλη της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.» Αν υποχωρήσουμε, πρόσθεσε, στην πρόκληση των Σκοπίων χωρίς να έχουν παραιτηθεί από τον κύριο στόχο της πολιτικής τους να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης με την δική μας ψήφο για να μπορούν να μας απειλούν από ισχυρότερη θέση , τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Οι παραχωρήσεις του κ.Ζάεφ, είπε, είναι σκέτο κουτόχορτο.

Διαβάστε ακόμη

in.gr

Όλη η επικαιρότητα