Πολιτική

Θεοδωρικάκος: «Όλα τα έργα στους δήμους θα γίνουν κανονικά – Νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης 2020-2023»

Ακούστε το άρθρο

«Δεν είπα ποτέ ότι τα έργα στους δήμους δεν θα γίνουν. Ούτε ότι θα επανεξεταστούν. Τα έργα καλύπτουν πραγματικές ανάγκες , κάποια είναι πολύ σημαντικά. «

Αυτό ξεκαθάρισε μετ επιφάσεως ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος , στην εθιμοτυπική συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του τύπου,  απαντώντας στην κινδυνολογία και στην παραφιλολογία που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ημέρες μετά την τοποθέτηση του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Στην συνάντηση παρευρέθηκε και το OTAVOICE.GR.

«Είπα την αλήθεια, ως όφειλα και την είπα επίσημα στο ανώτατο θεσμικό όργανο της τοπικής αυτοδιοίκησης , στην Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας , για να είναι γνώστες της υφιστάμενης κατάστασης. Είχα όμως φροντίσει πριν κάνω την οποιαδήποτε ανακοίνωση να έχω αναζητήσει λύσεις.» ανέφερε ο υπουργός και επανέλαβε ότι για προφανής πολιτικούς λόγους δημιουργείτε μια σύγχυση.

Θεοδωρικάκος: Αντί να βρω εκατομμύρια , βρήκα ακάλυπτες επιταγές 

Όταν ανέλαβα το Υπουργείο αισθάνθηκα ιδιαίτερη χαρά γιατί πίστευα ότι όπως έλεγαν οι προκάτοχοι μου  Σκουρλέτης- Χαρίτσης, θα έβρισκα 1,3 δις ευρώ για να κάνουμε έργα. Όταν όμως τα αναζήτησα , διαπίστωσα ότι ήταν «ακάλυπτες επιταγές» και ότι υπήρχαν διαθέσιμα μόνο 134 εκατομμύρια ευρώ , από τα οποία είχαν απορροφηθεί μόλις τα 51 εκατ. ευρώ. Προφανώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε μια προεκλογική περίοδο έδωσε υποσχέσεις χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα και μια σειρά από αναγκαία έργα στους δήμους της χώρας , ήταν κυριολεκτικά στον αέρα.

«Αντιλαμβανόμενος την σοβαρότητα του ζητήματος και χωρίς τυμπανοκρουσίες , αναζήτησα λύσεις και είχα επτά συναντήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να διασφαλίσω την χρηματοδότηση των έργων πέρα από τα όρια του Φιλόδημου , που βάση των δεσμεύσεων που είχε υπογράψει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία , λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Δηλαδή σε λίγες μέρες και μάλιστα απαιτεί και την ολοκλήρωση των έργων , πράγμα αδύνατον» , τόνισε ο υπουργός αναδεικνύοντας τον κακό σχεδιασμό που όπως είπε οφειλόταν σε μια προεκλογική προσπάθεια να υπάρξουν κομματικά οφέλη.

«Τώρα μπορώ να δεσμευτώ στους δημάρχους της χώρας , ότι όλα τα έργα θα γίνουν κανονικά. Φτιάχνουμε ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την περίοδο 2020-2023, το οποίο θα διασφαλίζει τους πόρους για το σύνολο των έργων που δεν μπορούν να καλυφθούν από τα 134 εκατ. του Φιλόδημου. «

Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος , ενοποιούμε υπηρεσίες και χρηματοδοτικά προγράμματα για να είμαστε αποτελεσματικοί.  Η ΕΕΤΑΑ θα ενισχύσει το δυναμικό των μηχανικών της για να δημιουργήσουμε ένα ευέλικτο υποστηρικτικό μηχανισμό.

Θέλω να υλοποιηθούν τα έργα , δεν πετάμε τίποτα στα σκουπίδια , δεν μηδενίζουμε την προσπάθεια που έγινε και τον σχεδιασμό και την αγωνία των δημοτικών αρχών της χώρας, επανέλαβε ξανά και ξανά στη συζήτηση με τους δημοσιογράφους ο Τάκης Θεοδωρικάκος.  «Είπα όμως την αλήθεια για να ξέρουν όλοι. Προετοίμασα όμως την λύση και στέλνω και πάλι το μήνυμα να μην ανησυχεί κανένας αυτοδιοικητικός , κανένας πολίτης. Τα έργα θα γίνουν κανονικά χωρίς νέα δεδομένα…. θα υλοποιηθούν όπως οι δήμοι είχαν εξαρχής σχεδιάσει. «

Ο κ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε ότι από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο Εσωτερικών ήταν δίπλα τους , έδωσε λύση στην ακυβερνησία περιφερειών και δήμων και τώρα θα δώσει λύση και στην χρηματοδότηση των έργων.  Όπως είπε , τόσο ο Πρωθυπουργός , όσο και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών έχουν τονίσει κατ επανάληψη την αναγκαιότητα και την σπουδαιότητα να στηριχθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση , σαν βασικός πυλώνας ανάπτυξης και διοίκησης της χώρας. Δουλεύουμε συνεχώς πάνω σε αυτό και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τα θεσμικά όργανα της, ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ.

Η συνάντηση που τελικά εξελίχθηκε σε μια συνέντευξη τύπου εφ όλης της ύλης και κράτησε περίπου μιάμιση ώρα είχε πολλά ενδιαφέροντα σημεία τόσο για το επίκαιρο θέμα του νόμου για την ψήφο των αποδήμων , για το μεταναστευτικό , για θέματα ιθαγένειας , για τον εκλογικό νόμο , για τις προσλήψεις.

Για το μεταναστευτικό ο κ. Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισε ότι δεν έχει κάποια αρμοδιότητα και η ανάμειξη του έχει αποκλειστικά την υποχρέωση της επαφής με τους δημάρχους εκεί που υπάρχει σχεδιασμός ή πρόθεση  να υποδεχτούν μετανάστες- πρόσφυγες. Εγώ δεν παίρνω καμιά απόφαση για την διαχείριση και την επιλογή των χώρων που θα δημιουργηθούν δομές φιλοξενίας. Εμείς εδώ κάνουμε μια συγκεκριμένη δουλειά. Να μιλάμε με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες. Τίποτε άλλο.

Για το μεταναστευτικό είπε ότι αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και ότι δεν θα απαλλαγούμε σύντομα από αυτό. Είναι δεδομένο ότι κάποιοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας και θα πρέπει να κατευθύνονται σε ελεγχόμενες δομές. Εμείς από την πλευρά μας σαν υπουργείο Εσωτερικών στηρίζουμε με κάθε τρόπο τους νησιωτικούς δήμους που δέχτηκαν την μεγάλη πίεση και αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα. Μιλάω καθημερινά μαζί τους και προσπαθώ να βοηθήσω.

Στην συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με τους εκπροσώπους του τύπου , συμμετείχε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου Γιώργος Κοντογιάννης και η συνεργάτης  του γραφείου τύπου Χριστίνα Χρήστου η οποία είχε επιμεληθεί με τον καλύτερο τρόπο την φιλοξενία, με τα παραδοσιακά κεράσματα. Στο τέλος ο Υπουργός έδωσε στους εκπροσώπους του τύπου ένα συμβολικό  δώρο , μια γκραβούρα από το Μουσείο Μπενάκη και τους ευχήθηκε για τις χριστουγεννιάτικες γιορτές και την νέα χρονιά.

Όλη η επικαιρότητα