Συνεντεύξεις

Θεόδωρος Δανίκας: «Κάνουμε θέατρο για την ψυχή μας, όχι για τα like ή τα follow»

Συνέντευξη στην Πηγή Γιακουμέλου
Ακούστε το άρθρο

Καλλιτέχνης από μικρή ηλικία, ο Θεόδωρος Δανίκας, έχει να θυμηθεί πολλά από την πορεία του στο χώρο του θεάτρου και ως σκηνοθέτης και ως ηθοποιός. Στο γυμνάσιο έγραψε το πρώτο του έργο που ανέβηκε στο Θέατρο της Αμαλιάδας, το οποίο απέσπασε και το πρώτο βραβείο μεταξύ πέντε σχολείων και μέχρι σήμερα, τριάντα πλέον ετών μετρά στο βιογραφικό του δεκαέξι συνολικά έργα τα οποία έχει ο ίδιος σκηνοθετήσει.

Αναλύοντας το βιογραφικό του Θεόδωρου Δανίκα, βρίσκω έναν δημιουργικό άνθρωπο με θετική διάθεση και κυρίως ανοικτή σκέψη. Από το 2007 που κάνει την πρώτη του επίσημη επαφή με το θέατρο στο έργο «Τώρα-Πριν-Μετά» μέχρι και το 2021 που συμμετέχει στην θεατρική παράσταση «Ο μάγος του ΟΖ» σε σκηνοθεσία Γιώργου Φρατζεσκάκη, ο Θεόδωρος Δανίκας μετρά πολύτιμη εμπειρία και ως σκηνοθέτης – σεναριογράφος και ως ηθοποιός.

Εξίσου σημαντική είναι και η πορεία του στην ελληνική τηλεόραση, καθώς την τριετία 2018 – 2019 – 2020 τον είδαμε σε αγαπημένες σειρές τόσο σε βασικούς ρόλους όσο και σε guest εμφανίσεις. Όσο για τον κινηματογράφο κι εκεί ο Θεόδωρος Δανίκας έχει εμφανισθεί σε ταινίες μικρού μήκους (2015 και 2020) και ως βοηθητικός ηθοποιός στην ταινία «Στα καλά καθούμενα» σε σκηνοθεσία και σενάριο Νίκου Ζαπατίνα (2014).

Σήμερα μιλά αποκλειστικά στην εφ. Πατρίς, με αφορμή την παράσταση «Δυόμιση φόνοι και ένα μπουλντόγκ» της Θεατρικής Ομάδας Λυγιάς, που ολοκληρώνεται σήμερα.

Κατ’ αρχήν είστε ένας άνθρωπος που έχετε αφιερώσει όλη την «ενέργειά» σας στην σκηνή. Πώς σας κέντρισε η ηθοποιία;
«Από πολύ μικρός ήξερα ότι η υποκριτική μου αρέσει. Από το γυμνάσιο ήδη έγραψα το πρώτο μου έργο το οποίο και ανέβηκε στο θέατρο της Αμαλιάδας και μάλιστα απέσπασε το πρώτο βραβείο μεταξύ 5 σχολείων. Όταν ανέβαινα στην σκηνή σαν κάτι να μου έλεγε ’’Το έχεις’’. Έβλεπα τον κόσμο από κάτω, έλεγα αυτό θέλω να κάνω. Μετά δημιούργησα την Θεατρική Ομάδα Νέων Δήμου Αμαλιάδας που αργότερα μετονομάστηκε σε Αποχρώσεις Ήλιδας. Αλλά ήξερα πως αυτό δεν αρκεί και έτσι σπούδασα την δραματική τέχνη στην σχολή Μαίρη Βογιατζή Τράγκα που είχα την ευκαιρία να δω και να αναπτύξω μέσα μου και άλλο αυτήν την τέχνη και έτσι από τα 15 μου χρόνια μετράω ήδη 16 έργα που έχω ανεβάσει και αλλά τόσα που έχω παίξει».

Εκτός από ηθοποιός είστε και σκηνοθέτης. Είναι εύκολο να συγκεραστούν αυτά τα δύο;
«Είμαι άνθρωπος που του αρέσουν και τα δυο. Το ένα μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο σαφώς, αλλά είναι φορές που νιώθω ότι αν δεν συνυπάρξουν δεν θα είναι το αποτέλεσμα που θα ήθελα. Όπως μου είπε και ένας πολύ γνωστός ηθοποιός καθηγητής μου: ’’Όταν αναλάβεις κάτι εσύ θες να το βλέπεις από όλες της πτυχές του’’ εννοώντας και την ματιά του ηθοποιού και του σκηνοθέτη. Βέβαια υπάρχει μια παγίδα σε αυτό που προφανώς και θα έχω πέσει μέσα σε αυτήν. Όταν είσαι σκηνοθέτης και παίζεις ταυτόχρονα ποιος σκηνοθετεί εσένα; Εκεί υπάρχει ο κίνδυνος η υποκριτική σου να έρθει σε δεύτερη μοίρα και να είσαι κατώτερος των περιστάσεων».

Ποιά η απήχηση της παράστασης που παίζεται στη σκηνή του Κουρβισιάνειου της Γαστούνης αυτή την περίοδο «Δυόμισι φόνοι και ένα Μπουλντόγκ»;
«Θεωρώ πως η απήχηση και το αποτέλεσμα της παράστασης μέχρι στιγμής είναι πολύ άξιο της προσπάθειας όλης της ομάδας. Ο κόσμος αγκαλιάζει με πολύ χαρά το έργο αυτό του μεταδίδουμε στιγμές χαράς και γέλιου, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για όλους αυτούς που επιλέγουν να έρχονται γιατί στο τέλος εμάς μας ενδιαφέρει ο κόσμος να έρχεται στο θέατρο άσχετα με το αν του αρέσει η παράσταση ή όχι. Το ότι ήρθε και μόνο είναι ένα μεγάλο κέρδος για τον πολιτισμό στην χώρα που δημιουργήθηκε».

Περιγράψτε μας αυτή την συνεργασία. Δημιουργήθηκε μια ομάδα που πραγματικά μεταδίδει στους θεατές αυτό που πρέπει να αποδίδει μια παράσταση.
«Η συνεργασία μου με την Θεατρική Ομάδα Λυγιάς κρατά οκτώ χρόνια. Μετράμε έξι έργα μαζί και δύο που λόγω σπουδών δεν μπόρεσα να αναλάβω. Θεωρώ πως είναι μια ομάδα που πρώτα από όλα με εμπιστεύτηκε παρά το νεαρό της ηλικίας μου ιδιαίτερα τότε. Είναι μια ομάδα που ακούει τις οδηγίες μου, διαβάζει, θέλει να γίνεται όλο και καλύτερη και το κάνει για την δίκη της ευχαρίστηση και μόνο και όχι για προβολή. Γιατί οποίος κάνει θέατρο για προβολή και μόνο μικρά τα κουκιά του. Θέλει ώρες ατέλειωτες και προσήλωση σε αυτό αλλά το κυριότερο ταπεινότητα. Κάνουμε θέατρο για την ψυχή μας όχι για τα like η τα follow κτλ».

Ποιοί οι επόμενοι στόχοι; Υπάρχει κάτι στα σκαριά;
«Αυτήν την στιγμή οι στόχοι μου μετά την παράσταση είναι λίγο ξεκούραση, διάβασμα πολύ για να βρούμε καινούργιο έργο για την επόμενη χρονιά. Πέραν όμως από εδώ είμαι σε συζητήσεις και στην Αθήνα για μια παραγωγή που σκέφτομαι να κάνω».

Η σχέση σας με την τηλεόραση; Θα σας ενδιέφερε κάτι τηλεοπτικό;
«Η τηλεόραση είναι κάτι που αγαπώ έτσι και αλλιώς. Έχω παίξει σε εννέα σειρές τα προηγούμενα χρόνια αλλά μικρούς ρόλους. Λόγω χρόνου και υποχρεώσεων δεν έχω καταφέρει να μπω σε αυτόν τον κύκλο όπως θα ήθελα αλλά ποτέ δεν το αφήνω».

Όλη η επικαιρότητα