Κόσμος

«Θεραπεία σοκ» με κατάργηση 35ωρου και μείωση μισθού ζητούν Γάλλοι εργοδότες

therapeia_sok_me_katargisi_35oroy_kai_meiosi_misthoy_zitoyn_galloi_ergodotes.jpg
Ακούστε το άρθρο
«Θεραπεία σοκ» για τη γαλλική οικονομία προτείνει η εργοδοτική οργάνωση Medef, η οποία, όμως, αν εφαρμοστεί στους μόνους που θα προκαλέσει πραγματικά «σοκ και δέος» είναι οι εργαζόμενοι. Η κατάργηση της εβδομάδας των 35 ωρών εργασίας, η μείωση του κατώτατου μισθού, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, περιλαμβάνονται στις προτάσεις των εργοδοτών, προκαλώντας την οργή των συνδικάτων. Καθησυχαστική η κυβέρνηση Ολαντ, λέει ότι δεν θα υπάρξουν τέτοιες βίαιες ανατροπές.

Ειδικότερα, η κύρια εργοδοτική οργάνωση της Γαλλίας, Medef, υποστηρίζει ότι η Γαλλία θα πρέπει να καταργήσει την εβδομάδα εργασίας των 35 ωρών, να αυξήσει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης και να μειώσει τον κατώτατο μισθό, αν θέλει να ελπίζει να μειώσει την χρόνια υψηλή ανεργία και να τονώσει την ανάπτυξη.

Η Medef ανακοίνωσε πως, αν εφαρμοσθούν, οι προτάσεις της θα βοηθήσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να δημιουργήσει ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας μέσα στα πέντε επόμενα χρόνια.

Το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία έχει κολλήσει πάνω από το 10%, ενώ τον Ιούλιο καταγράφηκαν σχεδόν 3,5 εκατ. άνθρωποι που ζητούσαν δουλειά.

Τα συνδικάτα αντέδρασαν οργισμένα νωρίτερα αυτό το μήνα όταν κάποιες από τις προτάσεις είχαν διαρρεύσει στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς να καλέσει όλα τα κόμματα να αποφεύγουν τις «προκλήσεις».

Ωστόσο ο επικεφαλής της Medef, Πιέρ Γκατάζ, δήλωσε πως είναι έτοιμος να υποστεί την πολεμική προκειμένου να προκαλέσει μια συζήτηση για το τι είναι αυτό που κρατάει πίσω τη γαλλική οικονομία.

«Αποδεχόμαστε αυτό τον κίνδυνο επειδή … αυτό που κινδυνεύει είναι το κοινό μας μέλλον», έγραψε σε μια εισαγωγή στο φυλλάδιο επισημαίνοντας πως ορισμένες προτάσεις «θα φανούν σίγουρα επιθετικές ή υπερβολικές σε μερικούς ανθρώπους».

Η κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ ετοιμάζεται να θεσπίσει νόμο που χαλαρώνει τους κανόνες που περιορίζουν τον ανταγωνισμό σε κανονιστικά ρυθμισμένους επαγγελματικούς τομείς και έχει σηματοδοτήσει ότι θα προχωρήσει επίσης στη χαλάρωση των ορίων στην εκπροσώπηση των εργαζομένων που οι εταιρείες υποστηρίζουν πως αποτελούν τροχοπέδη για τις προσλήψεις.

Εντούτοις ο Γκατάζ τον πιέζει να προχωρήσει περισσότερο και να βάλει τέλος στην εβδομάδα των 35 ωρών εργασίας που θεσπίσθηκε το 2000 από μια σοσιαλιστική κυβέρνηση, να επιτρέψει στις εταιρείες να παρακάμπτουν το νόμο περί ελάχιστου μηνιαίου μισθού ύψους 1.445 ευρώ, να καταργήσει δύο από τις 11 αργίες και να επιτρέψει την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου, που τώρα απαγορεύεται για περιβαλλοντικούς λόγους.

Ζητάει επίσης να τεθεί οροφή στους φόρους που επιβάλλονται στις εταιρείες, την περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων που διέπουν την εργασία και την αναθεώρηση του γενναιόδωρου συστήματος των επιδομάτων ανεργίας.

«Το να έχουμε νόμιμη εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας 35 ωρών επιβεβλημένη σε κάθε εταιρεία δεν έχει πλέον νόημα στη σημερινή Γαλλία», δήλωσε ο Γκατάζ στο τηλεοπτικό κανάλι BFM TV.

«Προτείνουμε κάθε εταιρεία να διαπραγματεύεται τη δική της διάρκεια εργασίας, σύμφωνα με τις επιχειρηματικές ανάγκες της».

Πάντως, ευτυχώς για τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση είναι απίθανο να εφαρμόσει τις περισσότερες από τις ιδέες του Γκατάζ, καθώς ο Βαλς είπε την περασμένη εβδομάδα στο κοινοβούλιο πως δεν θα αλλάξουν ούτε η εβδομάδα εργασίας των 35 ωρών, ούτε ο κατώτατος μισθός.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Όλη η επικαιρότητα