Ελλάδα

Θερινοί κινηματογράφοι: Πώς θα ανοίξουν από την 1η Ιουνίου

Ακούστε το άρθρο

Οι εντσάσεις των ιδιοκτητών και οι επικαιροποιημένες οδηγίες ασφαλείας

Με 75% πληρότητα, χωρίς διάλειμμαμία κενή θέση ανά δύο, μονοδρόμηση των κεντρικών διαδρόμων και ανοιχτά κυλικεία σε όλη τη διάρκεια της προβολής θα επαναλειτουργήσουν, την 1η Ιουνίου, οι θερινοί κινηματογράφοι μετά το δίμηνο λουκέτο που έβαλαν λόγω της πανδημία του κορωνοϊού. Τα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται στις αναλυτικές οδηγίες ασφαλούς λειτουργίας που εστάλησαν σήμερα στους ιδιοκτήτες των θερινών σινεμά που ετοιμάζονται πυρετωδώς να ανοίξουν τις πύλες τους και να υποδεχτούν το κοινό.

Το κείμενο των οδηγιών επικαιροποιήθηκε μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε προχθές η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη με εκπροσώπους των ιδιοκτητών θερινών κινηματογράφων προκειμένου να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις που θα διασφαλίζουν την υγεία θεατών και εργαζόμενων χωρίς, ωστόσο, να τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων οι οποίες, ούτως ή άλλως, έχουν υποστεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα.

Ενώ λοιπόν η αρχική οδηγία σύστηνε πληρότητα της τάξης του 40%, το ποσοστό αυξήθηκε τελικά στο 75% αυξήθηκαν, ωστόσο, οι αυξήθηκαν οι αποστάσεις καθώς ενώ στο πρώτο κείμενο οδηγιών δινόταν η δυνατότητα στους θεατές να κάθονται σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων, στο τελικό κείμενο γίνεται λόγος για ύπαρξη κενού χώρου ανά δύο θεατές.

Παράλληλα, ενώ αρχικά υπήρχε οδηγία περί μη λειτουργίας μπαρ – κυλικείων και δυνατότητα πώλησης σφραγισμένων νερών, αναψυκτικών και σνακ μόνο αν υπάρχει δυνατότητα διανομής τους από το προσωπικό, αυτή αναθεωρήθηκε προτείνοντας την λειτουργία τους πριν, μετά αλλά και κατά την διάρκεια της προβολής έτσι ώστε να μην σημειώνεται συνωστισμός σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές.

Όσον αφορά στους θεατές, αυτοί συστήνεται να φορούν μη ιατρική μάσκα και να χρησιμοποιούν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα. Κατά την είσοδο και την έξοδό τους θα πρέπει να τηρούν μεταξύ τους αποστάσεις τουλάχιστον 1, 5 μέτρου ενώ παράλληλα προτείνεται η σταδιακή είσοδος με έξοδος υπό τον συντονισμό αρμόδιων ταξιθετών.

Τέλος σχετικά με την χρήση εισιτηρίου συστήνεται η εκτεταμένη χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ή η προαγορά, ο ανέπαφος έλεγχος με scanner, η τοποθέτηση ειδικών χωρισμάτων σε ταμεία και γκισέ αλλά και οι ανέπαφες συναλλαγές.

Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες ασφαλούς λειτουργίας οι χώροι των θερινών κινηματογράφων θα πρέπει να απολυμαίνονται σε διάλυμα χλωρίνης πριν και μετά από κάθε προβολή όπως επίσης τα τραπέζια, οι καρέκλες και οι επιφάνειες που αγγίζονται συχνά όπως πόμολα, διακόπτες κ.α.

Όλοι οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με το κοινό καλούνται να χρησιμοποιούν μάσκα και γάντια, να απολυμαίνουν συχνά τον εξοπλισμό τους.

Τα θέατρα σκιών
Οι παραπάνω οδηγίες ισχύουν και για τα θέατρα σκιών που λειτουργούν σε ανοιχτούς χώρους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, τίθεται η προϋπόθεση να βρίσκονται πίσω από τη σκηνή μόνον δύο άτομα τα οποία θα έχουν απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου ανάμεσά τους.

Όλη η επικαιρότητα