Categories: Οικονομία

Θέρμανση με πετρέλαιο, αέριο ή ρεύμα;

Share

Επί ξύλου κρεμάμενοι βρίσκονται οι πολίτες, μπροστά στο φάσμα της ενεργειακής κρίσης και των κραδασμών που επιφέρει στην οικονομία.

Με το κόστος ρεύματος να φτάνει σε δυσθεώρητα επίπεδα, οι κρατικές επιδοτήσεις έως σήμερα λειτουργούν ως αντίδοτο στην αίσθηση αδιεξόδου τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις. O χειμώνας ωστόσο της μεγάλης αβεβαιότητας πλησιάζει και αποτελεί ζητούμενο εάν και με τι καύσιμο θα ανάψουν οι θερμάνσεις των κατοικιών.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι οι οριζόντιες επιδοτήσεις τελείωσαν. Το πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων θα αλλάξει, με τις ανακοινώσεις, εκτός απροόπτου, να γίνονται τις επόμενες ημέρες, μετά τη δημοσιοποίηση την Τρίτη του τιμοκαταλόγου των προμηθευτών ρεύματος για τις χρεώσεις Οκτωβρίου.

Υπολογισμοί

«Το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων για τον Οκτώβριο θα είναι σίγουρα χαμηλότερο από εκείνο του προηγούμενου μήνα που έφθασε τα 1,9 δισ. ευρώ, καθώς οι καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου ήταν χαμηλότερες, ενώ ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η περίοδος θέρμανσης» αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας.

Οι βασικές κατευθύνσεις έχουν ήδη «κλειδώσει». Η οικονομική ενίσχυση ανά καταναλωτή θα καθορίζεται κλιμακωτά. Βάσει του ύψους της κατανάλωσης ρεύματος το νοικοκυριό ή η επιχείρηση θα εντάσσεται σε μία από τρεις καταναλωτικές κατηγορίες ενώ παράλληλα θα  παρέχεται επιπρόσθετη ενίσχυση σε περίπτωση σημαντικής μείωσης της κατανάλωσης κατά 15% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους.

Οσο για τη θέρμανση, η επιδότηση των τιμολογίων φυσικού αερίου αναμένεται ότι θα είναι και αυτή κλιμακωτή, αλλά και διπλή όπως πέρυσι, δηλαδή ένα ποσό θα καλύπτεται από το κράτος και το υπόλοιπο από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Η θέρμανση

Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα είναι αυξημένο και θα καλύπτει περισσότερους δικαιούχους. Μάλιστα, διπλό επίδομα θα εισπράξουν νοικοκυριά που θα εγκαταλείψουν το κλιματιστικό ή το φυσικό αέριο και θα επιστρέψουν στο πετρέλαιο θέρμανσης. Επιπλέον, εκτός από το επίδομα όσοι παραγγείλουν πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου και μετά θα το αγοράσουν με έκπτωση 25 λεπτά το λίτρο.

Πετρέλαιο, αέριο ή ρεύμα για θέρμανση τον χειμώνα που έρχεται; Κάνοντας ορισμένους γενικούς υπολογισμούς προκύπτει ότι φθηνότερο εφέτος θα είναι το πετρέλαιο, σε αντίθεση με την περυσινή χειμερινή περίοδο που ήταν το φυσικό αέριο.

Η «άσκηση»

Στελέχη της αγοράς έκαναν για λογαριασμό του «Βήματος» μια άσκηση για ένα μέσο νοικοκυριό μιας τετραμελούς οικογένειας, που διαμένει στο σχετικά ήπιο κλίμα της Αττικής. Εθεσαν ως μέσο όρο κατανάλωσης συνολικά κατά την περυσινή περίοδο θέρμανσης (15 Οκτωβρίου 2021 – 30 Απριλίου 2022) για όσους έκαναν χρήση φυσικού αερίου ή ρεύματος τις 10.500 kWh (κιλοβατώρες) και για όσους διέθεταν συμβατικούς καυστήρες τα 883 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης (αποδίδουν αντίστοιχη θερμική ενέργεια με τις 10.500 kWh).

Για τους υπολογισμούς χρησιμοποιήθηκε η μέση τιμή όλης της περιόδου που για το πετρέλαιο ήταν στα 1,29 ευρώ ανά λίτρο (ή 0,108 ευρώ/kWh), για το φυσικό αέριο στα 0,096 ευρώ/kWh και για το ρεύμα στα 0,428 ευρώ/kWh, αφαιρώντας τις επιδοτήσεις και συμπεριλαμβάνοντας ρυθμιζόμενες χρεώσεις και φόρους. Να θυμίσουμε ότι στο ρεύμα, το πρώτο διάστημα επιδοτούνταν μόνο οι πρώτες 300 kWh, οπότε όσοι έκαναν χρήση ηλεκτρικών σωμάτων και κλιματιστικών για να ζεσταθούν «έκαιγαν» τους μηνιαίους προϋπολογισμούς της οικογένειας.

Το τελικό κόστος

Ετσι, προέκυψε ότι το τελικό κόστος θέρμανσης για ένα μέσο νοικοκυριό την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Απριλίου 2022 ήταν 1.007 ευρώ με καύσιμο φυσικό αέριο, 1.135 ευρώ με χρήση πετρελαίου και 4.499 ευρώ με ρεύμα.

Με τα σημερινά δεδομένα, φθηνότερη είναι η θέρμανση με πετρέλαιο. Η σύγκριση έγινε με τιμή πώλησης για το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,35 λεπτά/λίτρο (υπολογίζεται αφαιρώντας την  προβλεπόμενη έκπτωση των 25 λεπτών στην αντλία από τα 1,60 λεπτά που θα πωλούνταν εάν η περίοδος θέρμανσης ξεκινούσε σήμερα). Η συγκεκριμένη τιμή «μεταφράζεται» σε 0,113 ευρώ ανά θερμική kWh, όταν η αντίστοιχη μέση τιμή Σεπτεμβρίου για το αέριο είναι στα 0,250 ευρώ/kWh (έναντι 0,096 ευρώ την περυσινή περίοδο θέρμανσης) και στο ρεύμα 0,28 ευρώ/kWh (φθηνότερο από την περυσινή μέση τιμή των 0,428 ευρώ/kWh).

Πηγή: tovima.gr