Οικονομία

Οι θεσμοί αναχωρούν με τρία κρίσιμα θέματα ανοιχτά

Ακούστε το άρθρο
Ολοκληρώθηκε η συγκεκριμένη φάση των διαπραγματεύσεων και οι θεσμοί αναχωρούν αφήνοντας ανοιχτά τρία κρίσιμα ζητήματα: τα εργασιακά, το ύψος των μέτρων για το 2019 και το είδος των αντίμετρων που θα εφαρμοστούν.

Ωστόσο καταγράφηκε σημαντική πρόοδος σε ένα ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο μετά το πρόγραμμα και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, σύμφωνα με όσα δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας, μετά το τέλος της σημερινής συνάντησης των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα μέσω τηλεδιασκέψεων είτε σε τεχνικό, είτε σε υπουργικό επίπεδο για διάφορα ζητήματα «που θέλουν περισσότερη δουλειά, ενδεχομένως και πολιτική συζήτηση», επισήμανε ο ίδιος. Στόχος, σημείωσε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, να καταγραφεί ακόμη περισσότερη πρόοδος στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Τα τρία αγκάθια

Τα τρία βασικά ζητήματα που παραμένουν ανοικτά, είναι:

*Το μέγεθος του πακέτου από το 2019.

*Κάποιες διαφορές στην ισορροπία των αντίμετρων (για παράδειγμα, ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, εμείς θέλουμε μεγαλύτερη μείωση στον ΕΝΦΙΑ).

*Τα εργασιακά.

Ο κυβερνητικός παράγοντας χαρακτήρισε «ασήμαντο» το δημοσιονομικό κενό για το 2018, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα σε κανέναν και έχει καλυφθεί από τα διαρθρωτικά μέτρα που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν».

Υπάρχει μόνον ένα τεχνικό ζήτημα στον τομέα της ενέργειας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, το οποίο θα επιλυθεί, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι, άλλος κυβερνητικός παράγοντας με γνώση των διαπραγματεύσεων που ρωτήθηκε από το ΑΠΕ- ΜΠΕ εάν αληθεύουν τα δημοσιεύματα ότι το συνολικό πακέτο θα κλείσει τον Μάιο, δήλωσε «δεν το βλέπω. Εγώ άλλα ακούω από τον Μοσκοβισί…».

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα