Categories: Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Η 14χρονη Γωγώ υπέγραψε για τη μοιραία επέμβαση γαστρικού δακτυλίου, ισχυρίζεται ο γιατρός – Δείτε το έγγραφο που επικαλείται

Share

Η υπογραφή της 14χρονης Γωγώς που έχασε τη ζωή της λίγες ημέρες μετά την επέμβαση γαστρικού δακτυλίου που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2021, εμφανίζεται σε έγγραφο, το οποίο κατέθεσε ο γιατρός που κατηγορείται για τον θάνατό της και με το οποίο ισχυρίζεται ότι η οικογένεια είχε λάβει πλήρη γνώση των κινδύνων που μπορούν να προκύψουν από την επέμβαση για τη ζωή του παιδιού τους.

Ο χειρουργός ιδιώτης γιατρός υποστηρίζει με το συγκεκριμένο έγγραφο που κατέθεσε και δημοσιεύει σήμερα το protothema.gr, ότι η οικογένεια γνώριζε τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονούν από την επέμβαση και, μάλιστα, έδωσε τη συγκατάθεσή της για να πραγματοποιηθεί. Τον ισχυρισμό αυτό αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή ο ιερέας και πατέρας της 14χρονης Γωγώς, Βησσαρίων Καντούνης, ξεκαθαρίζοντας ότι όχι μόνο δεν υπέγραψαν κανένα τέτοιο έγγραφο, αλλά και ότι ουδέποτε τους ενημέρωσε ο ιδιώτης γιατρός για κινδύνους που μπορούσαν να προκύψουν κατά τη διάρκεια ή μετά την επέμβαση «ρουτίνας», όπως την παρουσίαζε ο κατηγορούμενος στους γονείς και την ίδια την ανήλικη.

Θυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος γιατρός καταδικάστηκε τη Δευτέρα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, δια παραλείψεως και αποφασίστηκε να μετατραπεί η ποινή του προς 5 ευρώ την ημέρα, για την υπόθεση θανάτου του 24χρονου Νίκου Σινιώρη με καταγωγή από την Κεραμωτή Καβάλας, ενώ το 2012 είχε καταδικαστεί αμετάκλητα όταν ύστερα από δική του επέμβαση δακτυλίου μια 41χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο ιδιώτης γιατρός συνεχίζει να συνεργάζεται με το μεγάλο ιδιωτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και έως σήμερα να δέχεται ασθενείς.

Τι δείχνει το έγγραφο

Στην πρώτη σελίδα του εγγράφου, με τίτλο «Δήλωση συγκατάθεσης για εγχείρηση και χορήγηση αναισθησίας», αναγράφεται ότι ο υπογράφων έχει πλήρη συνείδηση και κατανοεί το νόημα και το περιεχόμενο των εξηγήσεων που δόθηκαν σχετικά με την αναγκαιότητα, τον σκοπό, τη φύση, τις πιθανές επιπλοκές ή ανεπιθύμητες ενέργειες της συνιστώμενης από τους θεράποντες ιατρούς χειρουργικής επέμβασης ή της αναισθησίας. Ωστόσο, στο έγγραφο που δημοσιεύει το protothema.gr, είναι ξεκάθαρο ότι ουδέποτε έχουν συμπληρωθεί τα «στοιχεία του παρέχοντος τη συγκατάθεση»,παρά μόνο το όνομα, το επώνυμο και το πατρώνυμο ασθενούς, ενώ απουσιάζουν από τα σχετικά κενά η ηλικία, η διεύθυνση και ο αριθμός τηλεφώνου.

Οι πιθανές επιπλοκές και η υπογραφή της… 14χρονης

Στις πληροφορίες για τη σχετική επέμβαση τις οποίες είναι υποχρεωμένος να συμπληρώσει ο θεράπων ιατρός, αναγράφεται πως η αναγκαιότητα και ο σκοπός της ιατρικής πράξης είναι η «νοσογόνος παχυσαρκία» και ο τρόπος διενέργειας, είναι «τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου λαπαροσκοπικά». Στις πιθανές επιπλοκές, ο ιδιώτης γιατρός γράφει δύο πράγματα: Έμφραγμα και πνευμονική εμβολή.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι η μόνη που εμφανίζεται να υπογράφει τις δύο σελίδες του σχετικού εγγράφου, να δίνει τη συγκατάθεσή της για την εγχείρηση και να δηλώνει πως έχει λάβει γνώση για τη διαδικασία, τους πιθανούς κινδύνους ή τις επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν, είναι η ίδια η ασθενής, η οποία στις 18/6/2021 ήταν μόλις 14 ετών!

Η ταυτότητα της ανήλικης

Η υπογραφή, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο σχετικό έγγραφο της ιδιωτικής κλινικής είναι με «μονογραφή» και αμφισβητείται απόλυτα από την οικογένεια της ανήλικης ότι ανήκει στην ίδια. Άλλωστε, ο πατέρας της 14χρονης τονίζει, ότι το μόνο επίσημο έγγραφο που είχε υπογράψει ποτέ η ανήλικη κόρη του, ήταν για την έκδοση της ταυτότητάς της.

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα στην ταυτότητα της 14χρονης που είχε εκδοθεί στις 08/04/2021, μόλις δύο μήνες, δηλαδή, πριν «υπογράψει» το σχετικό έγγραφο του ιδιωτικού κέντρου, είναι γραμμένη ολογράφως, το παιδί υπογράφει απλά με το ονοματεπώνυμό της στο επίσημο έγγραφο και σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιεί «μονογραφή».

Διαταγή εισαγγελέα για γραφολογική πραγματογνωμοσύνη – Τι λέει ο πατέρας στο protothema.gr

Η υπόθεση με την υπογραφή που παρουσιάζεται στο σχετικό έγγραφο του κατηγορούμενου ιδιώτη γιατρού, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα, καθώς ο εισαγγελέας έχει ήδη διατάξει τη διενέργεια γραφολογικής πραγματογνωμοσύνης.

«Στην δική μας περίπτωση δεν πρόκειται για αμέλεια και θεωρώ πως υπήρχε δόλος. Το λέω υπεύθυνα και δεν πρόκειται να πάψω να το φωνάζω. Ο άνθρωπος αυτός ερευνάται για πλαστογραφία, καθώς δεν μπορεί μία ανήλικη να υπογράψει δήλωση συναίνεσης για να χειρουργηθεί», αναφέρει ο πατέρας της 14χρονης. «Εμείς ποτέ δεν κληθήκαμε ως γονείς μίας ανήλικης να υπογράψουμε και να συναινέσουμε σε ένα τέτοιο χαρτί. Γιατί θα έπρεπε να μας ενημερώσει αναλυτικά για τους κινδύνους της επέμβασης. Αν εμένα μου έλεγε ότι «άνθρωπέ μου καλέ, το παιδί μπορεί να πάθει έμφραγμα, ή πνευμονική εμβολή ή σηψαιμία», δεν θα υπέγραφα σε καμία περίπτωση», σημειώνει.

«Αυτός ο άνθρωπος παρουσιάζει ένα έγγραφο με μάρτυρα έναν αναισθησιολόγο, με το οποίο ισχυρίζεται ότι υπέγραψε η ανήλικη μπροστά στην μητέρα της. Από πότε μπορεί να υπογράψει μία ανήλικη; Μάλιστα, η δική μου η κόρη υπέγραφε ολογράφως, έχω και την ταυτότητά της φωτοτυπία. Γι’ αυτό έχει οριστεί γραφολόγος για να δούμε αν πλαστογράφησε ή αν παραπλάνησε μία ανήλικη να υπογράψει με μία μουτζούρα», τονίζει.

Ο κ. Καντούνης καταγγέλλει επίσης ότι τον γαστρικό δακτύλιο που χρησιμοποίησε ο γιατρός στην 14χρονη, όπως προκύπτει από τη μετάφραση του φυλλαδίου της γαλλικής εταιρείας στην οποία ανήκει, έχει ως σοβαρή αντένδειξη σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών. «Δηλαδή δεν έχει δόλο όλο αυτό; Θεωρούμε βέβαιο πως θα αποδειχθεί στο δικαστήριο», επισημαίνει.

Τι λέει η δικηγόρος της οικογένειας, Κική Πακιρτζίδου

«Ο θάνατος της Γωγώς «φώτισε» πολλές πλευρές αυτού του χειρουργού, ο οποίος επί σειρά ετών διαπράττει λάθη και στέλνει ανθρώπους στον τάφο. Ευαισθητοποιήθηκε ο κόσμος, μίλησε, και ο εισαγγελέας, επειδή το ιδιωτικό θεραπευτήριο οδήγησε μία ανήλικη κοπέλα στο χειρουργείο, χωρίς να έχουν υπογράψει για συγκατάθεση οι γονείς της, ζήτησε να γίνει γραφολογική πραγματογνωμοσύνη στην υπογραφή που υπάρχει στο έγγραφο του ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος. Εμείς αρνηθήκαμε ότι ανήκει στους γονείς και ο γιατρός υποστήριξε πως ανήκει στην ανήλικη, κάτι το οποίο, έτσι κι αλλιώς, είναι παράνομο», εξηγεί η κα. Πακιρτζίδου.

«Το κορίτσι ήταν μικρό και για το μόνο πράγμα που υπέγραψε ήτανε για την έκδοση ταυτότητας και αυτό ήτανε γράφοντας το όνομά της. Δεν έβαζε υπογραφές, δεν ήταν ένας ενήλικας άνθρωπος που έβαζε μονογραφές, η οποία υπάρχει στο συγκεκριμένο έγγραφο», συμπληρώνει, επισημαίνοντας ότι «ο εισαγγελέας διερευνά και την τέλεση και άλλων αδικημάτων, ενδεχομένως πλαστογραφίας, χρήσης πλαστού εγγράφου, που δίνει μία μεγαλύτερη απαξία στη συμπεριφορά του γιατρού», σημειώνει η κα. Πακιρτζίδου.

Το οπτικοακουστικό υλικό επέμβασης και τα λεπτά που λείπουν

Η δικηγόρος της οικογένειας τονίζει ότι όλο αυτό το διάστημα ο κατηγορούμενος, όχι μόνον δεν έχει μετανιώσει και δεν έχει ζητήσει ούτε μία συγνώμη από την οικογένεια της 14χρονης, αλλά αντιθέτως, σε μία προσπάθεια που έκαναν οι γονείς για να πάρουν το cd-dvd με το υλικό της επέμβασης, στην αρχή αρνήθηκε ότι υπάρχει και ύστερα από δέκα ημέρες, δικαστικός επιμελητής παρέδωσε τελικά ένα cd-dvd που, κατά δήλωση του γιατρού, είναι από την ημέρα της επέμβασης, κάτι που αμφισβητείται από την πλευρά της οικογένειας.

Όπως αναφέρει ο κ. Καντούνης, το συγκεκριμένο DVD είναι μοιρασμένο σε πέντε διαφορετικά αρχεία και υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι έχει υποστεί επεξεργασία πριν παραδοθεί στην οικογένεια, καθώς από το πρώτο αρχείο φαίνεται ότι απουσιάζουν αρκετά λεπτά και προκύπτει ότι είναι μικρότερο σε μέγεθος από τα υπόλοιπα αρχεία.