Αρθρογραφία

Θεσσαλονίκη: Μία περιήγηση στην ιστορία της πόλης!

Ακούστε το άρθρο

Τι λέτε πάμε μία βόλτα στη Θεσσαλονίκη; Θέλετε να διανύσουμε εκείνη τη διαδρομή που θα μας οδηγήσει στα πανέμορφα μονοπάτια της Ιστορίας της Θεσσαλονίκης με στάσεις στα πολυάριθμα ιστορικά της μνημεία, που αποτυπώνουν με ενάργεια τη μακραίωνη ιστορία της, από τους αρχαίους, ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους μέχρι σήμερα;

   Πρώτη στάση: ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ! Μνημείο σύμβολο της Θεσσαλονίκης! Ο Λευκός Πύργος, κτίσμα του 1535 μ.Χ. είναι ο μοναδικός που διασώθηκε από τους 24 παραθαλάσσιους πύργους της περιτείχιστης Θεσσαλονίκης. Το ύψος του αγγίζει τα 30 μέτρα! Σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο της Θεσσαλονικής και απέναντί του βρίσκεται το κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Βασιλικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος!
    Δεύτερη στάση: Μα φυσικά στα Μουσεία μας! Αξίζει να επισκεπτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης για να θαυμάσετε τα υπέροχα εκθέματά του, ευρήματα από την αυγή της προϊστορίας μέχρι και την ύστερη αρχαιότητα. Συλλογές κεραμικής, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, λίθινα αντικείμενα…όλα άξια θαυμασμού! Μη παραλείψετε όμως να επισκεπτείτε και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, ίσως το πιο ατμοσφαιρικό Μουσείο που έχω ποτέ επισκεπτεί! Θα εκπλαγείτε όχι μόνο από τα εκθέματά του, από την Παλαιοχριστιανική μέχρι τη Μεταβυζαντινή περίοδο, αλλά κυρίως από τον χώρο και τον τρόπο έκθεσής τους που θα σας ταξιδέψει έστω και νοερά ανά το χρόνο!
   Τρίτη στάση: ο Πύργος του Ο.Τ.Ε. και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με μεγάλη συλλογή έργων ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής και φωτογραφίας!
   Τέταρτη στάση: Τώρα θα κατευθυνθούμε στην οδό Αλ. Σβώλου και θα βρεθούμε στην Πλατεία Ιπποδρομίου, με τα αρχαιολογικά ευρήματα του Ρωμαϊκού Ιπποδρόμου και αμέσως θα βρεθούμε και στην πιο ζωντανή πλατεία της όμορφης Θεσσαλονίκης μας, την Πλατεία Ναυαρίνου (μας θυμίζει λίγο Πύλο;), με τα ανάκτορα του αυτοκράτορα Γαλερίου, τα οποία και οικοδομήθηκαν στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ.
    Πέμπτη στάση: Ιερός Ναός Αγίας Σοφίας! Ένα από τα σημαντικότερα και παλαιότερα χριστιανικά μνημεία της Ορθοδοξίας, κτίσμα του 7ου αιώνα. Λίγα βήματα βορειότερα βρίσκεται και η παλαιοχριστιανική βασιλική της Αχειροποιήτου.
     Έκτη στάση: Τώρα θα κατευθυνθούμε βορείως της Εγνατίας οδού και θα βρεθούμε στο ναό της Παναγίας Χαλκέων, κτίσμα του 11ου αιώνα και στο λουτρό Μπέη Χαμάμ, κτίσμα του 15ου αιώνα. Στη συμβολή της Εγνατίας οδού με την οδό Βενιζέλου θα δούμε το τέμενος Χάμζα Μπέη (Αλκαζάρ) και απέναντί του την κλειστή αγορά  Μπεζεστένι, την ομορφότερη αγορά των Βαλκανίων του 16ου αιώνα, όπως ακριβώς χαρακτηρίστηκε από τους περιηγητές της εποχής!
  Έβδομη στάση: Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου. Επιβάλλεται να επισκεπτούμε τον πολιούχο και προστάτη της Θεσσαλονίκης! Ένας όμορφος χριστιανικός ναός, πεντάκλιτης βασιλικής με τοιχογραφίες του 7ου αιώνα και ψηφιδωτά από τον 5ον έως και τον 9ον αιώνα. Ένας ναός που η UNESCO τον ανακήρυξε ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς! Κοιτάξτε και δεξιά με κατεύθυνση προς τη θάλασσα. Να και η Ρωμαϊκή Αγορά, το κοινωνικό, θρησκευτικό και εμπορικό κέντρο της Πόλης κατά τη Ρωμαϊκή Εποχή! Στρέφοντας τώρα πάλι το βλέμμα σας μέσω των οδών Αγίου Νικολάου και Κασσάνδρου θα δείτε το Γενίμ Χαμάμ και το Αλατζά Ιμαρέτ, δείγματα τυπικής οθωμανικής αρχιτεκτονικής!
   Όγδοη στάση: Τώρα θα ανηφορίσουμε προς την Άνω Πόλη για να ζωντανέψουν τα μάτια μας μες στην καρδιά μας μία άλλη εποχή! Μνημεία, τμήματα παλαιού παραδοσιακού πολεοδομικού ιστού, στενοί λιθόστρωτοι δρόμοι, κτίσματα μοναδικά σε λιτότητα και κομψότητα Λαϊκής Μακεδονίτικης Αρχιτεκτονικής, θα μας χαρίσουν πανέμορφες εικόνες. Είμαστε στην περιοχή Κουλέ Καφέ, που σημαίνει Καφενείο στο Κάστρο. Τι μπορούμε να δούμε; Το Δημόσιο Λουτρό, κτίσμα 13ου αιώνα, το ναό του Οσίου Δαβίδ, το παλαιότερο δείγμα αρχιτεκτονικής καθολικού ναού που διασώζεται στην Ευρώπη, τον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, κτίσμα 14ου αιώνα, που κατά την οθωμανική περίοδο είχε μεταραπεί σε τζαμί. Αποπνέει την ατμόσφαιρα άλλης εποχής! Α και το τμήμα Κελαδής, το οποίο κατοικήθηκε τα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα, όταν αλλεπάλληλα προσφυγικά ρεύματα βρήκαν καταφύγιο στη Θεσσαλονίκη! Στην οδό Επταπυργίου θα δούμε τα βυζαντινά οχυρωματικά τείχη κατασκευασμένα από τον Μεγάλο Θεοδόσιο τον 4ον αιώνα, τα οποία και καταλήγουν στον Πύργο Τριγωνίου! Και τώρα απολαύστε τη μαγευτκή θέα! Πηγαίνετε και στο οχυρό Επταπύργιο, γνωστό ως Γεντί Κουλέ, από το όνομα του μεσαίου από τους επτά πύργους που υπήρχαν αρχικά, το οποίο τα τελευταία πεντακόσια χρόνια χρησίμευσε ως διοικητικό κέντρο, ως φυλακή αλλά και ως έδρα των αρχαιολόγων! Δείτε και στη δεύτερη Πορτάρα, τη Μονή Βλατάδων, 14ου αιώνα, το μοναδικό διασωθέν βυζαντινό μοναστήρι της Θεσσαλονίκης! Από το σημείο αυτό μπορείτε να απολαύσετε όλη τη θέα του Θερμαϊκού!
  Ένατη στάση: Και τώρα κατηφορίζουμε και βλέπουμε τα Ανατολικά Τείχη της Παλαιάς Πόλης και φθάνοντας στην οδό Εθνικής Αμύνης θα βρεθούμε στην Πανεπιστημιούπολη, στο παλαιότερό της κτίριο, στην παλιά Φιλοσοφική Σχολή. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε στο μεσοπόλεμο και αποτελεί το κορυφαίο πνευματικό ίδρυμα της πόλης!
      Δεξιά βρίσκεται και η Ροτόντα, κυκλικό οικοδόμημα του 4ου αιώνα μ.Χ. που ανεγέρθηκε στα χρόνια του αυτοκράτορα Γαλερίου!
     Και φυσικά κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της πόλης βρίσκεται και ο ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου!
   Σας εξάντλησα;
    Φύγαμε για Πλατεία Αριστοτέλους! Είμαστε στην καρδιά της Θεσσαλονίκης με άπειρες επιλογές σε χώρους εστίασης, διασκέδασης, αγορών… Είμαστε στο εμπορικότερο κέντρο της πόλης, με την παραδοσιακή περιοχή Λαδάδικα και την παραδοσιακή αγορά Μοδιάνο να κλέβουν την παράσταση!
Θεσσαλονίκη! Μία πόλη πολυπολιτισμική λόγω της πολυεθνικότητας των κατοίκων της στην πάροδο των αιώνων!
 Απλά αξιολάτρευτη!
Κι αν δεν ήμουν από εκεί, από εκεί και πάλι θα ήθελα να ήμουν!!!!!

Όλη η επικαιρότητα