Categories: WEB tvΗλεία

Θετικά αποτελέσματα για την αντιπυρική περίοδο – Απολογισμός από την Π.Υ. Λεχαινών

Share

Ο απολογισμός της φετινής αντιπυρικής περιόδου για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών και η ανάγκη πρόληψης και έγκαιρης ενημέρωσης από πλευράς πολιτών των πυροσβεστικών αρχών, ήταν τα βασικά στοιχεία που συζητήθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε χθες το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις της η υπηρεσία, υπό την παρουσία σημαντικών φορέων, τοπικών αρχών και προέδρων κοινοτήτων.

Στην εκδήλωση παρέστη ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Αθανάσιος, ο αρχιμανδρίτης π. Φιλάρετος, ιερείς της πόλης των Λεχαινών, ο Περιφερειακός Διοικητής Π.Υ. Δυτικής Ελλάδας, Αρχιπύραρχος Χριστόφορος Μπόκας, ο αναπληρωτής Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας και Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας Κωνσταντίνος Χριπάτσιος, ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ηλείας Σωτήρης Παπαηλιού, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι ΤΚ, ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Σωματείου Εποχιακών Πυροσβεστών Π. Ανδριόπουλος και άλλοι.

«Εξαιρετική ανταπόκριση των πυροσβεστικών υπηρεσιών συλλογικά»

Στην έναρξη της ομιλίας του, ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης και διοικητής της Π.Υ. Λεχαινών Θοδωρής Λεβέντης χαρακτήρισε τον εαυτό του ευλογημένο με αφορμή την παρουσία του Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο λίγες ημέρες μετά την ενθρόνισή του. Όσον αφορά την αντιπυρική περίοδο, σημείωσε πως η υπηρεσία του αντιμετώπισε μεγάλο αριθμό συμβάντων, το καθένα εκ των οποίων είχε την ιδιαιτερότητα και το βαθμό δυσκολίας του και αντιμετωπίστηκε άμεσα και δίχως ανυπολόγιστες καταστροφές.

Αναλύοντας περισσότερο την αντιπυρική περίοδο, σημείωσε πως έως και 31 Οκτωβρίου εκδηλώθηκαν 267 πυρκαγιές, αριθμός που αναφέρθηκε ως μεγάλος για μια υπηρεσία που πάσχει από έλλειψη προσωπικού και μέσων. Εξ αυτών, οι 22 ήταν αγροτοδασικές που άφησαν 940 στρέμματα καμένης έκτασης. Σε σύντομη αναδρομή, εστίασε σε σημαντικά γεγονότα που σημειώθηκαν σε Βελιτσές, Νεάπολη, Μαρκόπουλο, Τραγανό, Σίμιζα, Θίνες και Καλογριά και άλλες περιοχές, όπου υπήρξε εξαιρετική ανταπόκριση των πυροσβεστικών υπηρεσιών συλλογικά.

Υπερήφανος για το προσωπικό του!

Παράλληλα, εξέφρασε ευχαριστίες στην ηγεσία του Σώματος που στάθηκε πλάι τους σε κάθε δυσκολία, στους δημάρχους Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνειού Γιάννη Λέντζα και Ανδρέα Μαρίνο αντίστοιχα για την ανταπόκρισή τους όπου τους ζητήθηκε, στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων με τους οποίους υπήρχε καθημερινή επαφή, για τους πολίτες που βοηθούσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε κάθε περιστατικό, για τα ΜΜΕ και τη στήριξή τους όλο αυτό το διάστημα, ενώ τις μεγαλύτερες ευχαριστίες κράτησε για το τέλος στο προσωπικό της υπηρεσίας του που στάθηκαν στο πλάι του και δήλωσε υπερήφανος για τη συνεργασία τους.

«Μεγαλύτερη προσοχή και πρόληψη από όλους»

Από την πλευρά του, ο Περιφερειακός Διοικητής Π.Υ. Δυτικής Ελλάδας Χριστόφορος Μπόκας ανέφερε πως αποτελεί τιμή η παρουσία του Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιου και ευχαρίστησε τοπική αυτοδιοίκηση και προέδρους κοινοτήτων για την παρουσία τους σε μια εξαιρετικά οργανωμένη εκδήλωση.

Επιπρόσθετα, έδωσε συγχαρητήρια σε όσους υπηρετούν σε μια δύσκολη υπηρεσία, μιας δύσκολης περιφέρειας όπως της Δυτικής Ελλάδας και ζήτησε συγγνώμη για την πίεση που μπορεί να ασκεί μερικές φορές, υπογραμμίζοντας πως γίνεται αποκλειστικά και μόνο στα πλαίσια του επιχειρησιακού κομματιού.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ακόμα στην απώλεια ανθρώπινης ζωής στην Ηλεία μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, γεγονός που τον λύπησε και συνέστησε σε όλους μεγαλύτερη προσοχή και πρόληψη για να μην υπάρχουν δυσάρεστες συνέπειες. Τέλος, εκτίμησε πως η προσφορά των ΜΜΕ στην προσπάθειά τους γίνεται με το σωστό τρόπο και ευχαρίστησε για την παρουσία τους.

Ενέργειες για σύγχρονο πυροσβεστικό σταθμό

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας σημείωσε πως αν και ήταν περίοδος με αρκετά περιστατικά, η κατάσταση κύλησε ήπια συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές. Εξέφρασε για χάρη των δημοτών του δημόσιο ευχαριστώ για το αίσθημα ασφάλειας που προσφέρουν οι υπηρεσίες. Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως αποτελεί ευτύχημα η παρουσία της υπηρεσίας στο δήμο του και τόνισε πως γίνονται ήδη όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να προκηρυχθεί διαγωνισμός και να υπάρχει ένας σύγχρονος πυροσβεστικός σταθμός που να πληροί τις ανάγκες της υπηρεσίας. Τέλος, έθεσε το δήμο στη διάθεση των πυροσβεστικών αρχών και ευχαρίστησε τους προέδρους κοινοτήτων για το έργο τους που στόχο έχει την πρόληψη.

Πρόταση μονιμοποίησης συμβασιούχων πυροσβεστών

Ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος κατέθεσε πρόταση προς τους Δημάρχους της Ηλείας να πιέσουν τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την μονιμοποίηση συμβασιούχων πυροσβεστών που δίνουν καθημερινά αγώνα αψηφώντας κινδύνους και συμβάλλοντας ουσιαστικά στα θετικά αποτελέσματα της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Ο Δήμαρχος επίσης συνεχάρη το Διοικητή της Π.Υ. Λεχαινών Θοδωρή Λεβέντη, τους αξιωματικούς υπαξιωματικούς, όλα τα στελέχη, μόνιμους, πενταετούς υποχρέωσης και συμβασιούχους, άνδρες και γυναίκες, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για την άριστη συνεργασία που υπήρξε, για τη στρατηγική που χάραξαν και τον αγώνα που έδωσαν ώστε η αντιπυρική να λήξει ομαλά για τον Κάμπο. «Οι Πυροσβέστες απέδειξαν ότι έχουν ψυχή και ότι η επιτυχία στις πολλές προκλήσεις είναι μονόδρομος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αγώνες με «άνισο αντίπαλο»

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος συνεχάρη την Πυροσβεστική για τους αγώνες της με «άνισο αντίπαλο», αδιαφορώντας για τους κινδύνους προκειμένου να σώσουν ότι μπορούν. Επιπλέον, υποστήριξε πως καίγεται ο «πλούτος της ζωής» μας και τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση από τους πολίτες για οτιδήποτε αντιλαμβάνονται. Τέλος, ευχήθηκε υγεία σε όλους και υπογράμμισε πως θα βρίσκεται δίπλα τους όποτε τον χρειαστούν.

«Νέα και πιο σοβαρή μελέτη για την λεκάνη του Πηνειού»

Ο αναπληρωτής Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας και Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας Κωνσταντίνος Χριπάτσιος, χαρακτήρισε την Ηλεία από τις πλέον πυρόπληκτες περιοχές της Ελλάδας που δέχεται μεγάλο όγκο πυρός τη θερινή περίοδο λόγω έντονης βλάστησης και χρήσης φωτιάς από πολίτες. Εξέφρασε την επιθυμία περιορισμού των πυρκαγιών όσο το δυνατόν περισσότερο και σημείωσε πως η περιοχή αντιμετωπίζει επιπλέον φαινόμενα όπως ανεμοστρόβιλους, υδροστρόβιλους και πλημμύρες, ενώ ζήτησε από τους δυο δημάρχους να δουν από κοινού μια νέα και πιο σοβαρή μελέτη για την λεκάνη του Πηνειού σε επίπεδο Υπουργείου που να επικεντρώνεται στην άρδευση και αποστράγγιση των υδάτων.

«Απαραίτητη η βοήθεια στην πυροσβεστική»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ηλείας Σωτήρης Παπαηλίου εκτιμά πως ο ρόλος και η αποστολή της πυροσβεστικής είναι να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη. Πρόσθεσε δε πως ο διττός ρόλος του, αυτός του αυτοδιοικητικού αλλά και ο δεύτερος του πυροσβέστη, τον έχουν βοηθήσει να διαπιστώσει πόσο απαραίτητη είναι η βοήθεια προς την πυροσβεστική και η προσπάθεια που καταβάλλουν οι δήμοι για να ενισχύσουν τα τμήματα Πολιτικής Προστασίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη στήριξη της εκκλησίας που είναι έμπρακτη, σταθερή και άκρως σημαντική, καταθέτοντας την ανάγκη της πυροσβεστικής να έχει τέτοιου είδους συνεργασίες. Τέλος, όσον αφορά το κτιριακό πρόβλημα ζήτησε την στήριξη κάθε φορέα και της αυτοδιοίκησης, ενώ συνεχάρη τους «μαχητές της υπαίθρου» και όλο το προσωπικό για την προσπάθειά του όλη αυτή την περίοδο.

«Η φετινή αντιπυρική περίοδος κλείνει με θετικό πρόσημο»

Τελευταία μίλησε η πρόεδρος Τ.Κ. Μέλισσας Αλεξάνδρα Λυκοκανέλλου, που ευχήθηκε τέτοιου είδους συναντήσεις να γίνουν θεσμός και υπογράμμισε πως είναι η πρώτη φορά που οι πρόεδροι έχουν ενεργό ρόλο μαζί με τις πυροσβεστικές αρχές. Τέλος, εξέφρασε την άποψη πως η φετινή αντιπυρική περίοδος κλείνει με θετικό πρόσημο για την περιοχή χάρη στη μέριμνα και οργάνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεχαινών, ενώ ευχαρίστησε και την εθελοντική ομάδα της κοινότητάς της που πρόσφατα συστάθηκε και έχει δείξει από την αρχή την αποτελεσματικότητά της.

Παράθεση γεύματος

Μετά το πέρας των ομιλιών, ο κ. Μπόκας πρόσφερε ως δώρο ένα καπέλο και μία πυροσβεστική στολή στον Μητροπολίτη Ηλείας και  Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο, ενώ η πρόεδρος της Τ.Κ. Μέλισσας κ. Λυκοκανέλλου πρόσφερε με τη σειρά της αναμνηστικό δώρο στο Διοικητή της Π.Υ. Λεχαινών Θοδωρή Λεβέντη για την προσφορά του όλη αυτή την περίοδο. Ακολούθως, η υπηρεσία παρέθεσε γεύμα στους προσκεκλημένους της.