WEB tv Ηλεία Οικονομία

Θετική εξέλιξη (και) για τα χρέη πυρόπληκτων της Ηλείας – Ποιους αφορά

Πρόκειται για κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν σε επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2007.
Ακούστε το άρθρο

Μια πολυετή εκκρεμότητα, που αφορά τη διευθέτηση πέντε υποθέσεων ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων, οι οποίες είχαν κριθεί ασυμβίβαστες με την εσωτερική αγορά, βάσει αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έκλεισε το Υπουργείο Οικονομικών ύστερα από πολύμηνη και εντατική δουλειά.

Όπως ανέφερε σε δήλωση ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, οι υποθέσεις αντιστοιχούν σε σημαντικό αριθμό δικαιούχων – αγροτών και επιχειρήσεων σε παραμεθόριες περιοχές – οι οποίοι πλέον, απαλλάσσονται από την υποχρέωση να επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο, και μάλιστα εντόκως, τις ενισχύσεις που είχαν λάβει πριν από πολλά χρόνια.

Δύο από τις υποθέσεις αυτές αφορούν την Ηλεία και την Αχαΐα.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν σε επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2007 σε νομούς της χώρας, μεταξύ αυτών και η Ηλεία με τη μορφή, αφενός, επιδότησης επιτοκίου δανείων για κεφάλαια κίνησης και, αφετέρου, παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου. Δικαιούχοι της επιδότησης επιτοκίου ήταν περίπου 3.800 επιχειρήσεις και το συνολικό ποσό της ενίσχυσης είχε ανέλθει στα 193 εκατ. ευρώ, ενώ δικαιούχοι των κρατικών εγγυήσεων ήταν 746 επιχειρήσεις και το συνολικό εγγυημένο ποσό είχε φθάσει τα 118 εκατ. ευρώ.

Η Ε.Ε. ζήτησε την ανάκτηση των ενισχύσεων αυτών, με απόφαση που εκδόθηκε το 2019. «Με τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων αυτών, η Κυβέρνηση αποδεικνύει, για ακόμα μία φορά, ότι επιλύει χρονίζοντα ζητήματα με τον βέλτιστο για τους πολίτες – κυρίως αγρότες – και τη χώρα τρόπο, παρά τις αντίξοες συνθήκες που έχουν διαμορφώσει οι διαδοχικές και επάλληλες κρίσεις που βιώνουμε», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη καθώς πολλές επιχειρήσεις θα απαλλαγούν από οφειλές που τους «κυνηγούσαν» για δύο δεκαετίες. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια αυτές οι οφειλές, είχαν μεταβιβαστεί και βεβαιωθεί στην εφορία με αποτέλεσμα να είναι άμεσα απαιτητές.

Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας

«Προς τη θετική κατεύθυνση αλλά περιμένουμε διευκρινίσεις»

«Η συγκεκριμένη απόφαση κινείται κατ’ αρχάς προς τη θετική κατεύθυνση παρ’ ότι ακόμα δεν είναι σαφής ο αριθμός των περιπτώσεων που αφορά αλλά και ο τρόπος που θα γίνει η διαδικασία απαλλαγής των οφειλετών. Περιμένουμε τις υπουργικές αποφάσεις να τα διευκρινίσουν όλα αυτά και επιπρόσθετα, τον νομικό τρόπο με τον οποίο η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών θα αντιμετωπίσει το ζήτημα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα συμβατότητας με το Κοινοτικό Δίκαιο που είχαν εντοπιστεί το προηγούμενο διάστημα».

Κώστας Νικολούτσος, πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας

«Είναι πολύ θετικό αλλά δεν αφορά όλους τους πυρόπληκτους»

«Αυτή την στιγμή η πληροφόρηση που έχουμε είναι λίγο στον ‘’αέρα’’ καθώς το μόνο που υπάρχει είναι η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου. Κάποιες επιχορηγήσεις που είχαν δοθεί από το Ελληνικό κράτος δεν ήταν κατά την έννοια του Κοινοτικού Δικαίου συμβατές με την ευρωπαϊκή νομοθεσία άρα τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε πως κακώς το Δημόσιο έδωσε τότε αυτές τις ενισχύσεις.

Αυτό που γίνεται τώρα λέγεται ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων και αυτό που θεσμοθετήθηκε αυτές τις ημέρες είναι η άρση τους, άρα όπου κοινοποιήθηκαν αποφάσεις ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων, δεν ισχύουν γιατί προέκυψε ότι ο λόγος που δόθηκαν αυτές οι ενισχύσεις ήταν συμβατός με τη νομοθεσία.

Δεν αφορά όλους τους πυρόπληκτους αλλά κάποιες επιχειρήσεις που θεωρήθηκε παράνομη η επιχορήγησή τους. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε καλύτερη πληροφόρηση και θα είμαστε σε θέση να διευκρινίσουμε κάποια παραπάνω πράγματα. Για μένα είναι πολύ θετικό γιατί ξεπεράστηκε ένα εμπόδιο προκειμένου να προχωρήσουμε και εμείς και η κεντρική κυβέρνηση σε ευρύτερες ρυθμίσεις αυτών των δανείων».

Όλη η επικαιρότητα