Ηλεία Οικονομία

Θετικό ισοζύγιο με… επιχειρήσεις – «φαντάσματα» – Τι έδειξαν τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηλείας για την προηγούμενη χρονιά

«Γκρίζα» και χωρίς προοπτική παραμένει η επιχειρηματικότητα στην Ηλεία, καθώς η ο μειωμένος τζίρος και η υπερφορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για «κύμα» έναρξης νέων επιχειρηματικών προσπαθειών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηλείας για το 2017, το ισοζύγιο στις ενάρξεις και στις διακοπές εργασιών είναι μεν θετικό, ωστόσο μεγάλο «αγκάθι» παραμένουν οι επιχειρήσεις -φαντάσματα, που φαίνονται ανοιχτές αλλά δεν έχουν κύκλο εργασιών.

Μέσα στο 2017 έγιναν 359 ενάρξεις, εκ των οποίων οι 237 αφορούν παροχή υπηρεσιών, οι 102 είναι στο εμπόριο, ενώ άνοιξαν και 20 επιχειρήσεις στη Μεταποίηση. Τα «λουκέτα» του 2017 είναι συνολικά 233, εκ των οποίων τα 155 στις Υπηρεσίες, τα 55 στο Εμπορικό και τα 18 στη Μεταποίηση.

Όπως τόνισε ο διευθυντής του Επιμελητηρίου Ηλείας, Γιάννης Αντωνόπουλος, τα «λουκέτα» -επίσημα ή μη- είναι περισσότερα, ενώ οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις απασχολούν πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων και δραστηριοποιούνται κατά βάση στην παροχή υπηρεσιών.

«Μπορεί να φαίνεται θετικό το ισοζύγιο, αλλά αυτό συμβαίνει διότι αρκετοί επαγγελματίες δεν προσέρχονται να δηλώσουν τη διακοπή, με αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις να φαίνονται ενεργές αλλά επί της ουσίας να μην έχουν κύκλο εργασιών. Η πλειονότητα των νέων επιχειρηματικών προσπαθειών αφορά κυρίως υπηρεσίες στην εστίαση και είναι είτε από αυτοαπασχολούμενους, είτε οικογενειακές, είτε με το πολύ έναν ή δύο εργαζόμενους», επισήμανε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Αντωνόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα