Υγεία

Θετικοί δείκτες για το Νοσοκομείο Αμαλιάδας

17115_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)

Απόδοση και οικονομία, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που προκύπτουν για το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας- Τομέας Οικονομικών της Υγείας. Η έκθεση δόθηκε προ ημερών στην δημοσιότητα και αφορά στην ανάλυση των δεικτών των νοσοκομειακών μονάδων του ΕΣΥ, σχετικά με το κόστος και την νοσηλευτική δραστηριότητα.

Πρόκειται για τα στοιχεία του 2011 και γίνεται σύγκριση με τα στοιχεία του 2010 και όπως προκύπτει για το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, σε πολλές περιπτώσεις μειώθηκε αισθητά το κόστος, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι μειώθηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και το κυριότερο, πρόκειται για υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, κατά γενική ομολογία, κάτι που οφείλεται στις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού του Νοσοκομείου.

Τι λένε τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνει η έκθεση, το 2011 στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας νοσηλεύθηκαν 5.296 ασθενείς, ενώ το 2010 είχε νοσηλεύσει 4999 ασθενείς, το σύνολο ημερών νοσηλείας ανέρχεται σε 23.983, οι δαπάνες μισθοδοσίας σε 7.942.648,50 ευρώ, το κόστος του υγειονομικού υλικού ανέρχεται σε 429.067,45 ευρώ, το κόστος φαρμάκων σε 1.011.249,30 ευρώ, το κόστος ορθοπεδικού υλικού σε 182.221,76 ευρώ, το κόστος των χημικών αντιδραστηρίων σε 320.910,88 ευρώ, το σύνολο των δαπανών ανέρχεται σε 3.201.711,68 ευρώ και το συνολικό κόστος λειτουργίας σε 11.144.360 ευρώ.

Σε ότι αφορά τη Μέση Διάρκεια Νοσηλείας, το 2010 ήταν 4,26 ημέρες και το 2011 ανέρχεται σε 4,53 ημέρες, ποσοστό 6% δηλαδή, ενώ το ποσοστό κάλυψης ήταν το 2010 στο 68% και το 2011 έφθασε στο 79,16%, δηλαδή ποσοστό 14%. Το κόστος ανά νοσηλευθέντα (με τη μισθοδοσία) το 2010 ήταν σε 2.381 ευρώ, ενώ το 2011 έπεσε στο 2.104 ευρώ, δηλαδή πτώση κατά 13%. Το κόστος ανά νοσηλευθέντα (χωρίς μισθοδοσία) το 2010 ήταν στα 692 ευρώ και το 2011 έπεσε στα 605 ευρώ, δηλαδή πτώση κατά 15%. Το κόστος ανά ημέρα νοσηλείας (με μισθοδοσία) το 2010 ήταν στα 559 ευρώ, ενώ το 2011 έφθασε τα 465 ευρώ, δηλαδή πτώση κατά 20%, και στην 6η ΥΠΕ είναι ένα από τα χαμηλότερα. Το κόστος ανά ημέρα νοσηλείας (χωρίς μισθοδοσία) το 2010 ήταν 163 ευρώ και το 2011 έπεσε στα 133 ευρώ, πτώση κατά 22%, και θεωρείται ως μία από τις χαμηλότερες τιμές ανάμεσα στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Το κόστος φαρμάκου ανά νοσηλευθέντα το 2010 ήταν στα 325 ευρώ και το 2011 έπεσε στα 191 ευρώ, πτώση κατά 70%, ενώ το κόστος υγειονομικού υλικού ανά νοσηλευθέντα το 2010 ήταν στα 82 ευρώ και το 2011 έπεσε στα 81 ευρώ, πτώση κατά 2%.

Στόχος η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών

Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια διοικήτρια, των Νοσοκομείων της Ηλείας, που ασκεί την διοίκηση στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, κα Μαρία Παπαθεοχάρη, καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για την όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία, στα πλαίσια των περικοπών που έχουν γίνει στο χώρο της υγείας, και βέβαια αναγνώρισε για μία ακόμη φορά ότι η ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του Νοσοκομείου Αμαλιάδας οφείλεται τα μέγιστα στο προσωπικό του.

Παράλληλα, σχολίασε δημοσίευμα στον τοπικό Τύπο, ότι το «Πάλαι ποτέ Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας μετατράπηκε σε Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας», επισημαίνοντας ότι της προκάλεσε έκπληξη το ύφος του δημοσιεύματος που αφήνει υπονοούμενα για την συνέχιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου της Αμαλιάδας.

«Πραγματικά με έκπληξη διαβάσαμε δημοσίευμα ότι μετατρεπόμαστε σε Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας, τη στιγμή που ο τίτλος είναι «Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας- Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας» και αφορά σε όλα τα διασυνδεόμενα Νοσοκομεία κάτι αντίστοιχο, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι περισσότερο. Κάποια άλλα διασυνδεόμενα Νοσοκομεία της χώρας χρησιμοποιούν πλέον τους τίτλους, υποκαταστήματα ή παραρτήματα. Και βέβαια, το συγκεκριμένο δημοσίευμα περιλαμβάνει δηλώσεις μου, που δεν έγιναν ποτέ από την πλευρά μου. Εγώ αντιθέτως, έχω πει και στο παρελθόν, ότι η εξασφάλιση της λογιστικής αυτοτέλειας, αποτελεί θετικό και κομβικό σημείο στην λειτουργία του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, αφού μας δίνει την δυνατότητα να συνεχίσουμε το παραγωγικό μας έργο, επ\’ ωφελεία των πολιτών της περιοχής. Όπως είναι γνωστό, καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια εκ μέρους του Συμβουλίου Διοίκησης και του προσωπικού του Νοσοκομείου μας, για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον πάσχοντα πολίτη» ανέφερε η κα Παπαθεοχάρη, η οποία σχολιάζοντας τα περί μεταφοράς προσωπικού τόνισε: «Η λογική της διοίκησης, ήταν πάντα η στελέχωση του Νοσοκομείου, βάσει και του Οργανισμού λειτουργίας του. Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε είχαμε κινηθεί όταν συντάξαμε το νέο Οργανισμό λειτουργίας, μετά την μείωση των κλινών όπως προβλεπόταν στο νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας. Βάσει των υπηρετούντων υπαλλήλων λοιπόν, και μετά και τις συνταξιοδοτήσεις που έχουν γίνει, ουδεμία μείωση προσωπικού είναι επιτρεπτή. Αντίθετα, καταβάλλεται προσπάθεια ενίσχυσής του με επικουρικό ιατρικό και λοιπό προσωπικό. Μην ξεχνάμε ότι η καλή λειτουργία του Νοσοκομείου Αμαλιάδας είναι απόρροια της ομαδικής προσπάθειας που γίνεται, από όλο το ιατρικό και λοιπό προσωπικό».

Τα εξωτερικά ιατρεία

Στο μεταξύ, συνεχίζεται απρόσκοπτα η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου. Βάσει του προγραμματισμού λοιπόν που έχει γίνει: Το τακτικό εξωτερικό ιατρείο μαιευτικής λειτουργεί καθημερινά (εκτός Τετάρτης), από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και γίνεται και τεστ ΠΑΠ κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 2622360218.

Το τακτικό εξωτερικό πνευμονολογικό ιατρείο λειτουργεί κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη (κατόπιν ραντεβού) από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι. Το καρδιολογικό εξωτερικό ιατρείο και το οδοντιατρικό ιατρείο λειτουργούν καθημερινά. Το ορθοπεδικό τακτικό ιατρείο, λειτουργεί κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή (μετά από ραντεβού με τους ορθοπεδικούς) και κάθε Τρίτη και Παρασκευή από τις 9 έως τη 1 (μετά από ραντεβού) και ως ιατρείο αθλητικών κακώσεων και οστεοπόρωσης.

Το τακτικό χειρουργικό ιατρείο λειτουργεί κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι (με νούμερα) και τα ΤΕΠ χειρουργικής/ ορθοπεδικής και παθολογικού τομέα, λειτουργούν καθημερινά, εκτός των ημερών που δεν εφημερεύει η αντίστοιχη ειδικότητα.

Το παιδιατρικό ιατρείο λειτουργεί καθημερινά και το ιατρείο παιδικής αλλεργίας και άσθματος κάθε Τετάρτη και Πέμπτη (κατόπιν ραντεβού) από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, ενώ η επισκέπτρια υγείας εμβολιάζει κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Παρασκευή. Το ακτινολογικό και οι υπέρηχοι λειτουργούν καθημερινά κατόπιν ραντεβού.

Όλη η επικαιρότητα