Ηλεία

«Θηλιά» για τους Δήμους της Ηλείας – Εκτός προϋπολογισμού λόγω ενεργειακού κόστους

Δεν μπορούν να «σηκώσουν» το κόστος
Ακούστε το άρθρο

Εκτός του προϋπολογισμού τους βγαίνουν τη φετινή χρονιά οι δήμοι της Ηλείας, εξαιτίας του ενεργειακού κόστους που τους οδηγεί να πληρώσουν κατά πολύ παραπάνω χιλιάδες ευρώ για τα αντλιοστάσια που λειτουργούν, τις κτιριακές τους εγκαταστάσεις, τον οδοφωτισμό κ.α., ποσά που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν διπλάσια τιμή από αυτή που είχαν προβλέψει.

Από τον πιο μικρό δήμο του Νομού μέχρι και τον πιο μεγάλο, το ενεργειακό κόστος, «σφίγγει» τη θηλιά με αποτέλεσμα οι περισσότεροι προϋπολογισμοί να εκτροχιάζονται ενώ επιτακτική είναι πλέον η ανάγκη για μεγαλύτερη στήριξη από την Κυβέρνηση με τους δήμους να ζητούν ουσιαστικές χρηματοδοτήσεις και λύσεις ώστε το κόστος αυτό, να μην μετακυλήσει στους δημότες τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του διυλιστηρίου του Ερυμάνθου, για το οποίο οι δήμοι μέχρι πρότινος πλήρωναν 55 χιλ. ευρώ μηνιαίως ενώ σήμερα καλούνται να καταβάλλουν το ποσό των 120 χιλ. ευρώ τον μήνα, με τις αυξήσεις που έχουν διαμορφωθεί. Μάλιστα το παραπάνω ποσό πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, καθώς όπως επεσήμανε στην εφ. Πατρίς, ο πρόεδρος του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Δήμου Πύργου, Δήμου Αρχαίας Ολύμπιας & ΠΔΕ, Νίκος Κοτσώνης, η κατανάλωση ενέργειας διαχρονικά το καλοκαίρι είναι πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με τους χειμερινούς μήνες. 

Διπλάσια είναι και η τιμή της ενέργειας που καλείται να πληρώσει από την πλευρά του και ο δήμος Ήλιδας, για το διυλιστήριο στο Φράγμα Πηνειού, ένα ποσό που προκαλεί «πονοκέφαλο» καθώς εκτός από αυτό, μεγάλες είναι και οι αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας και για τα 34 αντλιοστάσια που λειτουργεί ο δήμος. 

«Από το συνέδριο της Θεσσαλονίκης είχαμε επισημάνει πως τα πράγματα είναι δύσκολα και να δούμε πως θα ανταπεξέλθουμε του ενεργειακού κόστους. Η κατάσταση ξέφυγε τους μήνες Δεκέμβριο 2021 και τους δύο πρώτους του 2022 Ιανουάριο και Φεβρουάριο καθώς καθαρή τιμή πέρυσι ήταν 63 ευρώ η μεγαβατώρα και φέτος τον Ιανουάριο έφτασε τα 240 ευρώ. Τον Μάρτιο ενημερώσαμε τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών και μας δόθηκαν 114 εκατ ευρώ από τους ΚΑΠ ενώ χθες είχαμε συνάντηση με τον Στέλιο Πέτσα από την οποία συμφωνήσαμε να δοθεί στους δήμους επιπλέον χρηματοδότηση για 150 εκατ ευρώ», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου που τόνισε πως αυτό το ποσό θα καλύψει τις ανάγκες των δήμων για ένα δίμηνο περίπου. 

Μεγαλύτερο το πρόβλημα στις ΔΕΥΑ

«Εκεί που δεν έχουμε καμία βοήθεια είναι οι ΔΕΥΑ της χώρας γιατί δεν μπορούν να επιδοτηθούν από τους δήμους. Εξαιρετικά επιτακτικό είναι να δοθούν λύσεις σε αυτή την κατεύθυνση όπως μια αναδρομική χρηματοδότηση στην τιμή της κιλοβατώρας όπως δόθηκε στα αρτοποιεία», επεσήμανε ο κ. Παπαστεργίου, φέρνοντας στο φως το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας του ενεργειακού κόστους και οι ΔΕΥΑ της Χώρας. 

Επίσης, σχολίασε πως στόχος της ΚΕΔΕ είναι μακροπρόθεσμα να δημιουργηθούν ενεργειακές κοινότητες στους δήμους, που θα τους εξασφαλίσουν την ενεργειακή αυτονομία τους. 

Νίκος Κοτσώνης, αντιδήμαρχος Οικ. Υπηρεσιών Δ. Πύργου 

«Παρακολουθούμε όλοι άφωνοι τις αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών που κυμαίνονται από 90% έως 120%, γεγονός που δημιουργεί αβεβαιότητα και σύγχυση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και δεν αφήνει βέβαια ανεπηρέαστο το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατά συνέπεια και τον Δήμο μας και όλα τα Νομικά Πρόσωπα. Η μάχη που δίνουμε είναι άνιση αφού στόχος μας είναι να μην επιτρέψουμε την μετακύλιση του ενεργειακού κόστους στους λογαριασμούς ύδρευσης των καταναλωτών που θα είχε ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις και πρέπει να αποφευχθεί αφού δεν πρέπει να παραλείπουμε το συνολικό ασφυκτικό πληθωριστικό περιβάλλον.

Τα σημερινό ενεργειακό κόστος είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει σχέδιο και στρατηγική οικονομικής ενίσχυσης από την Κεντρική Κυβέρνηση προς τους Δήμους, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Φοβάμαι ότι αν δεν υπάρξουν γενναίες λύσεις Δήμοι και Νομικά Πρόσωπα θα έρθουν αντιμέτωποί με βίαιο εκτροχιασμό των Προϋπολογισμών τους και μόνοι χαμένοι θα είναι και πάλι οι πολίτες.

Επιπλέον, έχει έρθει σίγουρα η στιγμή να αποκτήσουμε μακροπρόθεσμη στρατηγική ενεργειακής αυτοτέλειας ώστε να μην βρεθούμε ξανά προ ανυπολογίστων εκπλήξεων. Η ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) θα σταθεροποιήσεις τι τιμές, θα περιορίσει τα επίπεδα της ενεργειακής φτώχιας καθώς επίσης θα δημιουργήσει και προοπτική θέσεων εργασίας και οφείλει το σύνολο της πολιτείας να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση».

Ευγένιος Αστερής, αντιδήμαρχος Οικ. Υπηρεσιών Δ. Ήλιδας

«Με τις καταστάσεις του ενεργειακού κόστους και έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι τιμές, οι προϋπολογισμοί θα τιναχθούν στον αέρα. Κανείς δεν είχε προβλέψει τέτοιες αυξήσεις. Η Κυβέρνηση στην κοινωνική πολιτική της πρέπει να δει και τους δήμους καθώς η χρηματοδότηση μέσω της ΚΕΔΕ των 100 εκατ. ευρώ, είναι σταγόνα στον ωκεανό για τους δήμους. Πρέπει να υπάρξει καλύτερη μέριμνα. Τα κόστη τα περσινά όλης της χρονιάς τα έχουμε φτάσει μέχρι ήδη στους πρώτους μήνες του 2022 στους προϋπολογισμούς μας, καθώς έχουμε διπλασιασμό τους κόστους αυτή τη στιγμή ενώ οι δήμοι δεν μπορούν να μετακυλήσουν τις αυξήσεις στους πολίτες. Ο δήμος Ήλιδας έχει 34 αντλιοστάσια και ένα διυλιστήριο που λειτουργεί, συν όλα τα υπόλοιπα, όπως οδοφωτισμός, κτηριακές εγκαταστάσεις, κλπ., κάτι που σημαίνει ότι τα ποσά είναι τεράστια».

Γιάννης Λέντζας, δήμαρχος Δ. Ανδραβίδας Κυλλήνης 

«Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και η αύξηση των τιμών στην βενζίνη και στο πετρέλαιο εκτροχιάζει τους προϋπολογισμούς των δήμων. Σίγουρα αυτό το κόστος είναι δυσβάσταχτο γιατί και οι πολίτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν λόγω και της ύφεσης των προηγούμενων ετών και στις υποχρεώσεις που αφορά αυτή η αύξηση. Ο δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης, προσπαθεί με συντονισμένες κινήσεις και με αιτήσεις στα κέντρα εξουσίας στο υπουργείο Εσωτερικών, στον ΔΕΔΔΗΕ και στο υπουργείο Ενέργειας να πετύχει χρηματοδοτήσεις και μειώσεις ώστε να αποφευχθεί η μετακύλιση αυτών των αυξήσεων και στους δημότες. Έχουμε θέσει το θέμα και στην ΚΕΔΕ που βρίσκεται σε επικοινωνία με το υπουργείο Εσωτερικών έχουμε κατανομή επιπλέον ΚΑΠ περιμένουμε ακόμα άλλες δύο ή τρεις για να καλύψουμε το ενεργειακό κόστος που είναι δυσανάλογο σε σχέση με τα οικονομικά στοιχεία των δήμων». 

Ανδρέας Μαρίνος, δήμαρχος Πηνειού

«Ο εκτροχιασμός των προϋπολογισμών των δήμων μας είναι δεδομένος, με την αύξηση του ενεργειακού κόστους έτσι όπως έχει διαμορφωθεί. Μετά τη φιλότιμη παρέμβαση της ΚΕΔΕ να δοθούν χρήματα στους δήμους ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες, δίδεται μια λύση αλλά όχι ουσιαστική καθώς αυτά τα χρήματα για όλους τους δήμους της Χώρας είναι πολύ λίγα και δεν φτάνουν για να καλύψουν εξ’ ολοκλήρου το τεράστιο κόστος. Θεωρώ πως πρέπει να υπάρξει στοχευμένη στρατηγική από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης που σίγουρα μας έχει φέρει σε δύσκολη θέση, καθώς από τη μία προσπαθούμε να καλύψουμε τα ποσά και από την άλλη να μην μετακυλήσουμε το κόστος αυτό στους δημότες μας που και εκείνοι έχουν πληγεί από την ρήτρα αναπροσαρμογής στην ενέργεια». 

Φώτης Αλεξανδρόπουλος, αντιδήμαρχος Οικ. Υπηρεσιών Δ. Ζαχάρως 

«Εμείς ως δήμος Ζαχάρως κάνουμε σωστό προγραμματισμό και οικονομία στην κατανάλωση καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να περιορίσουμε τα έξοδα που φέρνει το ενεργειακό κόστος για να μην ξεφύγουμε από τον προϋπολογισμό μας. Επίσης είναι σε εξέλιξη εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης ενεργειακής απόδοσης, προκειμένου να υποβάλλουμε πρόταση στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» που αφορά ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτηρίων. Έχουμε υποβάλλει πρόταση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης για προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων και μηχανημάτων έργου και τέλος αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για την ίδρυση ενεργειακής κοινότητας της οποίας ένας από τους σκοπούς είναι η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όλα τα δημοτικά κτήρια. Με λίγα λόγια φιλοδοξούμε τα επόμενα χρόνια να είμαστε ενεργειακά αυτόνομοι και να έχουμε και έσοδα από την ενέργεια». 

Πέτρος Γιαννακόπουλος, αντιδήμαρχος Οικ. Υπηρεσιών Δ. Αρχ. Ολυμπίας

«Όπως όλοι οι Δήμοι της χώρας, έτσι και ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα τα οποία έχουν δημιουργηθεί σε σχέση με το ενεργειακό κόστος. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η τιμή της kWh έχει εκτοξευθεί, είναι λογικό ο Δήμος να μην δύναται να ανταπεξέλθει στα υπέρογκα κόστη για τα καύσιμα, τα σχολικά κτίρια και τον οδοφωτισμό. Επιτακτική ανάγκη λοιπόν αποτελεί η αρωγή της πολιτείας ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις για τη βιωσιμότητα των Δήμων όλης της χώρας. Ύστερα από παρέμβαση του συνδικαλιστικού μας οργάνου (ΚΕΔΕ) έχει δοθεί μια έκτακτη χρηματοδότηση της τάξης των 150 χιλ. ευρώ, η οποία όμως δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου μας. Επομένως, αναμένουμε άμεση και ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με πραγματικούς όρους». 

Γιάννης Δάγκαρης, αντιδήμαρχος Οικ. Υπηρεσιών Δ. Ανδρίτσαινας Κρεστένων 

«Είναι αδύνατον ο δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων να ανταπεξέλθει οικονομικά στην υπέρογκη αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας όπως έχει διαμορφωθεί. Ο προγραμματισμός του δήμου μας έγινε με βάση τα οικονομικά δεδομένα που υπήρχαν τον προηγούμενο χρόνο και όπως είναι φυσικό αυτή η αύξηση είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί από τον δήμο. Είναι βέβαιο ότι αυτό το γεγονός θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στις εγκαταστάσεις δηλαδή στον βιολογικό καθαρισμό, στα διυλιστήρια, στα συστήματα αφαλάτωσης, στα αντλιοστάσια μεταφοράς λυμάτων προς τον βιολογικό καθαρισμό, στις εγκαταστάσεις πόσιμου νερού σε όλες τις κοινότητες, στις κτηριακές εγκαταστάσεις, στις σχολικές μονάδες κλπ. Η Κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί πραγματικά με όλο αυτό το ζήτημα που έχει προκύψει στην Αυτοδιοίκηση και να ενισχύσει οικονομικά τον δήμο μας για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε όλες αυτές τις καταστάσεις όπως έχουν διαμορφωθεί με την αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας». 

Όλη η επικαιρότητα