Κόσμος

#ThisIsACoup: Παγκόσμια συμπαράσταση στο Twitter για την Ελλάδα

imagehandler.jpg
Ακούστε το άρθρο

Το hastag #ThisIsACoup (σ.σ. «αυτό είναι ένα πραξικόπημα») είναι αυτή τη στιγμή το δεύτερο σε δημοτικότητα topic σε ολόκληρο τον πλανήτη

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την Ελλάδα στο twitter με το hastag #thisisacoup να είναι στην κορυφή του ενδιαφέροντος σε όλον τον πλανήτη.

Στην πιο δύσκολη κρίσιμη νύχτα της πρόσφατης ιστορίας της, η Ελλάδα δεν φαίνεται να έμεινε μόνη. Ολόκληρος ο πλανήτης, από την Ευρώπη έως τη Βόρεια και Νότια Αμερική, βρίσκεται στο πλευρό της χώρας μας με εκατομμύρια tweets, τα οποία στη μεγάλη πλειοψηφία τους καταφέρονται εναντίον των δανειστών και όλων όσων γίνονται απόψε στις Βρυξέλλες. 

Χρήστες του Twitter απ’ όλο τον κόσμο, με κάθε τρόπο, αποδοκιμάζουν τη συμπεριφορά των δανειστών στους Έλληνες, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την αλληλεγγύη τους στο λαό μας.

Το hastag #thisisacoup (σ.σ. «αυτό είναι ένα πραξικόπημα») είναι αυτή την στιγμή το δεύτερο σε δημοτικότητα topic σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ακόμη, είναι πρώτο στη χώρα μας και σε πολλές ευρωπαϊκές, με πιο χαρακτηριστική τη Γερμανία. 

Η ετικέτα συνοδεύει δεκάδες χιλιάδες οργισμένα σχόλια στα οποία καταγγέλλονται οι γερμανικής επινόησης προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, υπό την καθοδήγηση της ΕΕ, στη δημόσια διοίκηση της Ελλάδας και απαιτήσεις όπως η Αθήνα εγκρίνει νέους νόμους σε διάστημα λίγων ημερών για την αύξηση των φόρων και τη μείωση των συντάξεων.

Απέκτησε ώθηση όταν ο Πολ Κρούγκμαν, που έχει βραβευθεί με Νόμπελ Οικονομίας, ανέφερε στο μπλογκ του στους New York Times: «Το hastag ThisIsACoup είναι ακριβώς έτσι», έγραψε. «Αυτό ξεπερνά την αυστηρότητα και γίνεται καθαρή μνησικακία, πλήρης καταστροφή της εθνικής κυριαρχίας και καμία ελπίδα για βοήθεια.

Ο σκοπός ήταν πιθανόν μία πρόταση που η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί∙ αλλά ακόμη κι έτσι, είναι μία γκροτέσκα προδοσία οτιδήποτε υποτίθεται ότι συμβόλιζε το ευρωπαϊκό σχέδιο».

Μεταξύ άλλων στοιχείων των προτάσεων της ΕΕ που έχουν εξοργίσει ορισμένους σχολιαστές είναι η εισήγηση όπως περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου ύψους περίπου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταφερθούν σε ένα ανεξάρτητο ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο, τα έσοδα του οποίου από τις ιδιωτικοποιήσεις θα κατευθύνονται απευθείας στην αποπληρωμή των δανείων.

Το hastag φαίνεται να εμπνεύστηκε το βράδυ της Κυριακής ο Σάντρο Μακαρόνε, ο οποίος δηλώνει ότι είναι καθηγητής Φυσικής από τη Βαρκελώνη. Έγραψε στο Twitter: «To Eurogroup πρότεινε ένα συγκεκαλυμμένο πραξικόπημα εναντίον του ελληνικού λαού. #ThisIsACoup.»

Μέσα σε μερικές ώρες χρησιμοποιήθηκε σχεδόν 200.000 φορές.

«Δεν μπορώ να υποστηρίξω μία Ευρώπη η οποία ενεργεί ως φονικός δικαστικός κλητήρας εναντίον της Ελλάδας #Thisisacoup», γράφει στο Twitter η Σούζαν Μουρ, αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Η Μπάρμπαρα Λοχμπίλερ, ευρωβουλευτής του γερμανικού κόμματος των Πρασίνων, έγραψε: «Μιλάνε για εμπιστοσύνη. Μόνο και μόνο για να συντάξουν μία πρόταση που είναι καθαρή ταπείνωση. Λαμπρή ιδέα. #ThisIsACoup».

Tο σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα και το εν λόγω hastag θα αποτελέσουν το γεγονός της ημέρας για την παγκόσμια κοινή γνώμη.



protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα