13 Reasons Why | Netflix Official Site
Την περασμένη Τρίτη, γιορτάσαμε (και) στην Ελλάδα, την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Άρθρα, τραγούδια και φωτογραφίες, ανάλογα με το πνεύμα της ημέρας, πέρασαν από την αρχική μας σελίδα. Οφείλω να ομολογήσω πως μερικά από αυτά ήταν άκρως ενδιαφέροντα, και είναι σημαντικό που μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μας δίνεται η ευκαιρία, τόσο εύκολα, να διαβάζουμε, τι είναι η κατάθλιψη, τι είναι το ocd, τι είναι η διπολική διαταραχή κλπ.
Μετά όμως… μετά, ήρθε η Τετάρτη. Καταλαβαίνεις τι εννοώ. Ο καθένας μας έχει τον μικρόκοσμο του, την καθημερινότητα του, τα δικά του προβλήματα. Είδα όμως την 10η Οκτώβρη πολλούς να ενδιαφέρονται να μάθουν για τις ψυχικές παθήσεις – έστω λόγω της ημέρας-. Δεν είδα όμως κανέναν την 11η Οκτώβρη, να κοιτάζει δίπλα του, να παρατηρεί τον φίλο, τον γνωστό. Δεν ξέρω εάν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα, και δεν είμαι φαν των αναπολήσεων στο «τέλειο» παρελθόν. Όμως, υπάρχει πρόβλημα, το βλέπεις κι εσύ, έτσι δεν είναι;
Πρόσφατα παρακολούθησα μια σειρά, στο Netflix, η οποία είχε τον τίτλο “13 Reasons Why”. Αναφερόταν σε μια 17χρονη κοπέλα, τη Χάνα, η οποία αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή της, κόβοντας τις φλέβες της μέσα στο μπάνιο του σπιτιού της. Η Χάνα, είχε αφήσει πίσω της, 13 κασέτες, οι οποίες αφορούσαν 13 διαφορετικούς ανθρώπους, που όπως πίστευε την ‘’έσπρωξαν’’ με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην αυτοκτονία και ανθρώπους που την έβλεπαν να βουλιάζει αλλά δεν της άπλωσαν το χέρι τους.
Αυτή η σειρά κοιτάζει απευθείας στην ψυχή σου, και έχει να σου διδάξει πολλά. Θα σου αφηγηθεί ιστορίες που ίσως να έχεις ζήσει, ιστορίες που σίγουρα έχεις ακούσει, εμπειρίες και καταστάσεις για τις οποίες ντρέπεσαι να μιλήσεις ακόμη και στον ίδιο σου τον εαυτό. Σε κάνει να δεις μέσα από τα μάτια του θύτη, αλλά και μέσα από τα μάτια του θύματος. Σου δίνει να καταλάβεις, πόσο μετράει για κάποιον μια κουβέντα σου, αλλά κυρίως πόσο μπορεί να επηρεάσει τη ζωή του, η σιωπή σου.
Πόσες φορές έχεις δει κάτι άδικο να συμβαίνει μπροστά στα μάτια σου και δεν μίλησες, πόσες φορές έχεις ακούσει να προσβάλουν κάποιον και δεν αντέδρασες, πόσες φορές έχεις πέσει θύμα κακοποίησης (της όποιας κακοποίησης) και δείλιασες να υπερασπιστείς τον εαυτό σου, πόσες φορές ήθελες να πεις τι νιώθεις και κρύφτηκες πίσω από το φόβο σου, πόσες φορές ήθελες να φιλήσεις εκείνο το κορίτσι, αλλά ντράπηκες;
Αυτό που προσπαθώ να σου πω, είναι πως στο διπλανό διαμέρισμα, στο διπλανό γραφείο, μπορεί να βρίσκεται μια «Χάνα», ένα κορίτσι, ένας άνθρωπος που χρειάζεται ένα χέρι να πιαστεί. Μη δειλιάζεις να πλησιάσεις, μην γυρίζεις το βλέμμα αλλού. Ίσως σώσεις τη ζωή κάποιου, ίσως δώσεις νόημα στη δική σου ζωή.