Αγροτικά Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Θοδ. Βασιλόπουλος: Άμεσα η σύσκεψη για δημιουργία ολιστικού πλαισίου υποστήριξης και ενίσχυσης των ΤΟΕΒ  

Τι ζήτησε με επιστολή του, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ακούστε το άρθρο

Την επίσπευση των διαδικασιών  για την πραγματοποίηση  της σύσκεψης  με τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων  στην έναρξη της νέας αρδευτικής περιόδου  ζήτησε εκ νέου με επιστολή του  ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος.  

Η επιστολή έρχεται ως συνέχεια της   δέσμευσης  του  Αναπληρωτή Υπουργού  Οικονομικών  Θεόδωρου  Σκυλακάκη  στο 2ο Ετήσιο Συνέδριο «Επί Γης»  που διοργάνωσε η εφημερίδα «Πατρίς» και το Επιμελητήριο Ηλείας για  συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς  για το θέμα του ενεργειακού κόστους και ειδικότερα των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στους ΤΟΕΒ λόγω των μεγάλων οφειλών στη ΔΕΗ. Ζητούμενο όπως επισημαίνεται στην επιστολή που κοινοποιείται στους υπουργούς Ενέργειας κ Κώστα Σκρέκα και Αγροτικής Ανάπτυξης κ Γεωργαντά  είναι να δημιουργηθεί  ένα ολιστικό πλαίσιο υποστήριξης και ενίσχυσης  των οργανισμών.  Συγκεκριμένα στην επιστολή επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ο αγροτικός τομέας βιώνει την  μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 20 ετών με ορατά τα  σημάδια φτωχοποίησης των αγροτικών νοικοκυριών.  Η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση  φέρνει μια πολύ δύσκολη παραγωγική περίοδο.  Και αυτό γιατί υπάρχουν εκτιμήσεις πως η όποια προσπάθεια έγινε τα προηγούμενα χρόνια να συμμαζευτούν τα χρέη των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ θα πάει στράφι…   Οι αγρότες ήδη αντιμετωπίζουν αυξημένα κόστη σε λιπάσματα, καύσιμα, εφόδια και άλλα και  αν δεν πληρώσουν αυτό που τους αναλογεί στους ΤΟΕΒ αυτοί με τη σειρά τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις προς την επιχείρηση με αποτέλεσμα να  είμαστε  στο ίδιο έργο θεατές με το διακόπτη στα αντλιοστάσια  να κατεβαίνει εν μέσω αρδευτικής περιόδου. Οι αρρυθμίες στη λειτουργία των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων της Περιφέρειάς μας  δημιουργούνται  από την μια από τις  απαιτήσεις της ΔΕΗ για ρευστό άμεσα κι από την άλλη με τη  ρύθμιση των 120 δόσεων  για χρέη στην Εφορία, που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση και τρέχει ήδη.  Η  ΔΕΗ απαιτεί άμεσα το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών , αλλά από την άλλη οι παραγωγοί που χρωστούν στους οργανισμούς  για τα αρδευτικά εντάσσονται στις 120 δόσεις και έχουν δυνατότητα αποπληρωμής σε κάποια χρόνια.  Τα χρήματα αυτά, θα φτάσουν στα ταμεία των ΤΟΕΒ μετά από χρόνια γι αυτό και θα πρέπει  να γίνουν παρεμβάσεις συνολικές στο θέμα το αρδευτικό κι όχι αποσπασματικές.  Οι οργανισμοί ζητούν να μπει νομοθετική δικλείδα ασφαλείας ώστε οι καταστάσεις που υποχρεούνται να στείλουν  με τους οφειλέτες –κακοπληρωτές στις Εφορίες να έχουν αντίκρισμα για να εισπραχθούν χρήματα απαραίτητα για την βιωσιμότητά τους.   Επίσης μια από τις βασικότερες αιτίες που η κατάσταση στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων ξέφυγε τα προηγούμενα χρόνια ήταν το γεγονός ότι καταργήθηκε η αρδευτική ενημερότητα που έφθανε στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω του ΟΣΔΕ για να εισπράξει ένας παραγωγός τις επιδοτήσεις του.     Για τον λόγο αυτό, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  μαζί με τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ όλης της Δυτικής Ελλάδας διεκδικεί  τη λήψη άμεσων  μέτρων προστασίας και ενίσχυσης από την Πολιτεία, αφού διακυβεύεται ακόμα και η συνέχιση λειτουργίας των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ.

Αξιότιμοι    

Κρίνεται επιβεβλημένη η  συνάντηση σε  χρόνο που εσείς θα προτείνετε ώστε να αναζητηθούν λύσεις σε καίρια ζητήματα για το μέλλον των οργανισμών και του αγροτικού κόσμου.»            

Όλη η επικαιρότητα