Θοδωρής Δανίκας: Από την Αμαλιάδα στο Φεστιβάλ της Αβινιόν στη Γαλλία!

Ο Θοδωρής Δανίκας, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμαλιάδα. Από μικρός ερωτεύτηκε την υποκριτική, το θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. ”Επένδυσε” στην πόλη του, και στο θέατρο, όντας ο ίδιος για χρόνια μέλος σε θεατρικές ομάδες, και διοργανώνοντας πολλές καλλιτεχνικές δράσεις και παραστάσεις. Από το φθινόπωρο άνοιξε τα φτερά του και πέταξε λιγάκι παραπέρα. Μένει πλέον στην Αθήνα και σπουδάζει υποκριτική, στην Ανώτερα Δραματική Σχολή Μαίρης Βογιατζή Τράγκα. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, μας μιλά για την μέχρι τώρα πορεία του, για τα νέα του βήματα, καθώς και για μια σπουδαία προσωπική του επιτυχία, τη συμμετοχή του σε λίγους μήνες σε ένα από τα μεγαλύτερα θεατρικά φεστιβάλ του κόσμου, το φεστιβάλ της Αβινιόν, στη Γαλλία.

Από την τελευταία φορά που μιλήσαμε έχουν αλλάξει πολλά στη ζωή σου, μίλησε μας για τα νέα σου βήματα. Πως είναι η ζωή στην Αθήνα και ποια η δραματική σχολή, στην οποία φοιτάς;

Ναι, είναι αλήθεια, από την τελευταία φορά που μιλήσαμε έχουν αλλάξει παρά πολλά και πολύ γρήγορα. Μετά το τέλος της παράστασης ‘’Πρότυπος οίκος ανοχής’’ που ανεβάσαμε τον περασμένο Σεπτέμβρη και Οκτώβρη είπα να κάνω αυτό που ονειρευόμουν πραγματικότητα, ξεκίνησα να σπουδάζω υποκριτική. Πιστεύω πως η επιλογή της σχολής ήταν πολύ καλή γιατί αμέσως έμαθα πολλά πράγματα και όσον ο αφορά την υποκριτική αλλά και ως άνθρωπος. Σπουδάζω στην Ανώτερα Δραματική Σχολή Μαίρης Βογιατζή Τράγκα και είμαι ευτυχισμένος που έχω καταξιωμένους καθηγητές να με διδάσκουν ο καθένας στο δικό του είδος. Με ποιον να ξεκινήσω; Πέμη Ζούνη, Γιάννης Μόρτζος, Βασίλης Νικολαίδης, Μυρτώ Πισπινή, Ορέστης Τρίκας, Δημήτρης Παπακωσταντίνου, Αγγέλα Πατσέλη, Σοφία Καζαντζιάν, Θάνος Περιστέρης κ.α. Πιστεύω πως είναι αρχή ακόμα αλλά ήδη έχω πάρει πολλά εφόδια για το μέλλον. Η ζωή στην Αθήνα είναι περίεργη, πολύ γρήγοροι ρυθμοί ζωής, άγχος και μια μέρα να διαδέχεται την άλλη πολύ γρήγορα που ξεχνάς τι μέρα είναι. Αλλά πιστεύω ο επιμένων νικά όποτε δεν το βάζω κάτω.

Συμμετείχες σε μια σπουδαία παράσταση, στην «Σονάτα του σεληνόφωτος», σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου και χορογραφίες Σοφίας Καζαντζιάν. Μίλησε μας για την εμπειρία σου αυτή.

Η συμμετοχή μου στην παράσταση του κύριου Μάριου Ιορδάνου και της καθηγήτριας μου Σοφίας Καζαντζιάν ήταν κάτι το μαγικό. Ένα πανέμορφο έργο που σε συγκινεί από την αρχή μέχρι το τέλος με απίστευτες ερμηνείες. Ο κόσμος το ευχαριστήθηκε πιστεύω αφού στο τέλος της παράτασης είδαμε πολλούς να κλαίνε με αυτό που είδαν. Εγώ από μεριάς μου έχω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κυρία Σοφία Καζαντζιάν που μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχω στην πρεμιέρα της παράστασης αυτής που ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό για μένα και ελπίζω να καταφέρουμε να φέρουμε το έργο στο φεστιβάλ τις Αρχαίας Ήλιδας, για να έχουν την ευκαιρία να δουν αυτό το αριστούργημα οι συμπολίτες μας.

Με μεγάλη μου χαρά άκουσα πως θα συμμετάσχεις επίσης σε ένα από τα μεγαλύτερα θεατρικά φεστιβάλ στον κόσμο, στην Αβινιόν της Γαλλίας, σε μια παράσταση αρχαίου δράματος. Πες μας περισσότερα γι αυτό το τεράστιο επίτευγμα. (για τον ρόλο σου, για την παράσταση, για την περιοδεία μετά κλπ)

Ναι έτσι είναι. Τον ερχόμενο Ιούλιο θα συμμετέχω στο μεγαλύτερο φεστιβάλ θεάτρου του κόσμου στην Αβινιόν της Γαλλίας σαν μοναδική εκπροσώπηση της Ελλάδας με το αρχαίο θεατρικό έργο του Ευριπίδη, Ιππόλυτος. Στο φεστιβάλ της Αβινιόν συμμετέχουν όλες οι χώρες του κόσμου και έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις να δεις να μιλήσεις με πολύ μεγάλα παγκόσμια ονόματα του θεάτρου και να δεις παραστάσεις τους όπως και αυτοί τις δικές σου. Είναι μεγάλη τιμή για μένα να έχω τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα τέτοιο έργο και έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον σκηνοθέτη μου, τον Τηλέμαχο Μουδατσάκη ότι το αποτέλεσμα θα είναι άψογο καθότι είναι η πολλοστή φορά που τον καλούν να πάρει μέρος σε αυτό το φεστιβάλ αλλά και στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου. Μετά την Αβινιόν θα κάνουμε περιοδεία στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα και είμαστε σε συζητήσεις και για την Αρχαία Ήλιδα. Είναι τεράστια τιμή αλλά και ευθύνη να βγάλω είς πέρας το δύσκολο αυτό έργο.

Πώς είναι τα πράγματα στο θέατρο σήμερα;

Δύσκολα, παραστάσεις ανεβαίνουν και κατεβαίνουν πολύ γρήγορα. Θέατρα με ελάχιστο εξοπλισμό και χώρο θέσεων. Με θλίβει το γεγονός ότι στην χώρα που γέννησε το θέατρο, υπάρχουν θέατρα χωρίς εξοπλισμό. Έχουμε πολύ καλούς ηθοποιούς, άγνωστους, άσημους που με τις ερμηνείες τους σε κάνουν να ανατριχιάζεις. Πιστεύω πως πρέπει ο κόσμος να πηγαίνει πιο πολύ στο θέατρο. Είναι σχολείο το θέατρο, μεγάλο σχολείο το οποίο με τα οποία προβλήματα του παραμένει εδώ και 2.500 χρόνια.

Θέατρο, τηλεόραση ή κινηματογράφος;

Όσες φορές και αν με ρωτήσεις θα σου απαντήσω με το: Θέλω να τα κάνω όλα. Μακάρι καταφέρω να παίξω στον κινηματογράφο και την τηλεόραση και να έχω μια καλή πορεία στο θέατρο. Το κάθε ένα από αυτά είναι διαφορετικό έχει άλλη μαγεία και όλα αυτά μαζί είναι ένα όνειρο που προσπαθώ να πραγματοποιήσω.

Τι είναι αυτό που σε γοητεύει στη δουλειά σου;

Το κυρίαρχο είναι ότι για την ώρα της πρόβας η της παράστασης δεν είσαι εσύ, είναι σαν κάποιος να έχει εισβάλει στο σώμα σου και να λέει λόγια που εσύ ίσως να μην έλεγες ποτέ. Όλη αυτή η μαγεία του ‘’φώτα αυλαία και… πάμε’’! Το χειροκρότημα… Το συναίσθημα που βγαίνει όταν παίζεις, αυτό το ωραίο χτυποκάρδι πριν βγεις, όλα αυτά ξεχωριστά και όλα αυτά μαζί.

Υπάρχει κάποιος ρόλος τον οποίον ονειρεύεσαι να υποδηθείς;

Δεν έχω κάποιον συγκεκριμένο ρόλο αλλά αυτό που ονειρεύομαι είναι σε οποίον ρόλο και αν πάρω να αντεπεξέλθω στις προσδοκίες του έργου.

Eίναι δύσκολη η δουλειά του ηθοποιού; Απαιτεί μελέτη και θυσίες;

Όσο και αν φαίνεται περίεργο είναι πολύ δύσκολη η δουλειά αυτή γιατί πρέπει να μελετήσεις και να μελετάς πάντα τον εκάστοτε ρόλο που σου δίνεται. Να ψυχολογείς το κείμενο αλλά και τα θέλω του σκηνοθέτη. Να είσαι πάντα διαθέσιμος για αλλαγές, προκλήσεις, αντιρρήσεις και πάντα να προσπαθείς να μην έχεις κόντρες με συναδέλφους. Πάντα πρέπει να τρέχεις σε δοκιμαστικά και να δέχεσαι την απόρριψη που θα έχεις. Είναι μια δουλειά με άγχος, αλλά με μια εξερεύνηση χαρακτήρων και στο τέλος μια εξερεύνηση του δικού σου χαρακτήρα.

Ήθελες από μικρός να ασχοληθείς με την υποκριτική ή προέκυψε στην πορεία;

Από τότε που έγραψα το πρώτο μου θεατρικό κείμενο ήξερα ότι αυτό ήθελα να κάνω στην ζωή μου …σαν κάποιον να μου ψιθύριζε ότι αυτό είναι για σένα κάντο και ας μην πετύχεις, αλλά κάντο για σένα… και καντο καλά!

Στον ελεύθερό σου χρόνο τι κάνεις; Παρακολουθείς θέατρο/σινεμά;

Χαχα, ελεύθερο χρόνο; Μακάρι να είχα ελεύθερο χρόνο, όταν δεν έχω μάθημα ή δεν δουλεύω, διαβάζω. Προσπαθώ να πηγαίνω σινεμά και θέατρο για να διευρύνω την οπτική μου. Έχω πάει σε αρκετές παραστάσεις μέχρι τώρα αλλά έχω βάλει στόχο να δω περίπου 100 παραστάσεις μέχρι το καλοκαίρι. Ελπίζω να βρω τον χρόνο να το κάνω αυτό.

Βλέπεις ταινίες στο σπίτι; Πες μου τον αγαπημένο σου σκηνοθέτη και αγαπημένη ταινία…

Βλέπω αρκετές ταινίες στο σπίτι. Αγαπημένος σκηνοθέτης είναι ο Σκορτσέζε και αγαπημένη ταινία μέχρι τώρα αν και δεν είναι αυτού του σκηνοθέτη είναι το Notebook που με συγκίνησε πραγματικά με το σενάριο του. Είναι όμορφο να βλέπεις πως η αγάπη μπορεί να αντέξει τα πάντα.

Ως νέος ηθοποιός, τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που σκέφτεται να υπηρετήσει την τέχνη;

Αν το θέλει πραγματικά και είναι διαθετιμένος να ζοριστεί για να μάθει τότε ας το κάνει, είναι κάτι που πέραν της υποκριτικής σου μαθαίνει το ποιος είσαι εσύ ο ίδιος. Και αυτό είναι μεγάλη γνώση.

Ποια είναι τα σχέδια σου για το άμεσο μέλλον;

Διάβασμα πολύ και πολλές μα πολλές πρόβες για να ετοιμαστώ για την Γαλλία γιατί θέλω να τα καταφέρω και να βάλω το 200% των δυνάμεων μου για αυτό.