Ηλεία Συνεντεύξεις

Θοδωρής Κονδύλης: «Γνώριζαν για τις καιρικές συνθήκες αλλά…»

Ακούστε το άρθρο

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η κλιματική αλλαγή είναι μία φάρσα… ποια είναι η άποψη σου γι’ αυτό;

Ή υφίσταται ή δεν υφίσταται. Από την στιγμή που είναι κάτι μετρήσιμο, παγκοσμίως, προφανώς και υφίστανται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι άκρως υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται το φετινό καλοκαίρι στις Σκανδιναβικές χώρες.

Είναι γνωστό πως ένα μοντέλο πρόγνωσης είναι, στην ουσία, ένα σύστημα προσομοίωσης των φυσικών διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα στην ατμόσφαιρα… οι παραπάνω διαδικασίες προσεγγίζονται από διαφορικές εξισώσεις, η επίλυση των οποίων οδηγεί στην πρόγνωση του καιρού… ο ανθρώπινος παράγοντας «χωράει» μέσα σε όλα αυτά;

Προφανώς, τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού άνθρωποι τα προγραμματίζουν και τα χειρίζονται και τα αποτελέσματα τους αν είναι ικανοποιητικά ή όχι είναι συνέπεια των προγραμματιστών. Αν ένα μοντέλο δίνει μεγάλα σφάλματα θα πρέπει να γίνει «καλιμπράρισμα» ώστε να δίνει όσο τον δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα. Το προγνωστικό μοντέλο δεν μπορεί να γνωρίζει από μόνο του τις ιδιαιτερότητες μιας περιοχής, τους τοπικούς παράγοντες.

Αρκετές μέρες μετά την τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς στις φωτιές της Αττικής «ακούγονται» δυνατά οι φωνές μετεωρολόγων που ισχυρίζονται ότι δεν λήφθησαν υπ` όψιν των αρμοδίων  καιρικά δεδομένα που θα μπορούσαν είτε να αποτρέψουν την απώλεια ανθρώπινων ζωών είτε –έστω- να τις περιορίσουν…

Δεν γνωρίζω τι έγινε στον θάλαμο διαχείρισης στην πολιτική προστασία για να έχω εικόνα για το πως έγινε η όλη διαχείριση των δυνάμεων… όταν είσαι σε ετοιμότητα με επικίνδυνες συνθήκες και πως χειρίστηκαν την κατάσταση μόλις εκδηλώθηκε η πυρκαγιά με τις επικρατούσες συνθήκες οι οποίες ήταν γνωστές και αναμενόμενες. Οι Δυτικοί πολύ θυελλώδεις καταβάτες άνεμοι είχαν προβλεφθεί αρκετές μέρες πριν, ήταν γνωστές οι συνθήκες, όπως και τελικά εξελίχθηκαν. Σύμφωνα με τον χάρτη κινδύνου πυρκαγιάς της ΓΓΠΠ είχε δοθεί σήμα για πολύ υψηλό κίνδυνο… συνεπώς γνώριζαν.

Κατά την γνώμη σου τι πρέπει να γίνει από δω και στο εξής όσον αφορά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την αντιμετώπιση τους;

Με μία λέξη ΠΡΟΛΗΨΗ, που σημαίνει ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Όπως συμβαίνει με την πρόληψη των σεισμών. Όπως έχουμε μάθει να ζούμε με τους σεισμούς έτσι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε και με τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Δεν είναι δυνατόν τον Απρίλη να καιγόμαστε από ανοησία… θυμάστε τι έγινε στην Σκιλλουντία με την καύση των λιόκλαρων. Δυστυχώς, πλέον, μπορούμε να καταλάβουμε αν ένα φαινόμενο θα είναι ικανό να προκαλέσει θύματα και αυτό γιατί γνωρίζουμε πως θα υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα έχουν ενημερωθεί. Για παράδειγμα: αν περιμένουμε μια καταιγίδα που πιθανόν να δώσει 150mm εμείς που το γνωρίζουμε θα φύγουμε άμεσα για ασφαλή σημείο. Πολλοί αυτό δεν θα το γνωρίζουν. Έτσι θα πρέπει η πολιτική προστασία θα πρέπει να ενημερώνει,π.χ. με αποστολή sms. Η Πολιτεία ήδη έχει τους αριθμούς των κινητών τηλεφώνων αφού πλέον όλα δηλώνονται, είναι κάτι πολύ εύκολο. Όπως και με την φωτιά στο Νταού Πεντέλης, φίλος μετεωρολόγος εγκατέλειψε αμέσως την περιοχή, με την εκδήλωση της πυρκαγιάς, γιατί γνώριζε τις μετεωρολογικές συνθήκες και σε συνδυασμό με την ύπαρξη δάσους και οικισμών αντιλήφθηκε άμεσα την επικινδυνότητα. Μάλιστα ήταν τόσο προβλέψιμη η κατάσταση, καθώς γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη ενημέρωση και η εκπαίδευση, ώστε περιμέναμε αυτή την τραγική εξέλιξη με το που εκδηλώθηκε αυτή η φωτιά. Ξέρετε έχουμε φτάσει στην χώρα μας στο σημείο όσοι ασχολούμαστε με την πρόγνωση του καιρού να κάνουμε εκτίμηση αν κάποια κακοκαιρία θα είναι φονική ή όχι και παράγοντας είναι η ελλιπής ενημέρωση. Ξέρουμε ότι η πληροφορία δεν θα φτάσει σε όλους. Ξέρουμε ότι δεν υπάρχει παιδεία πάνω στην αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων. Πρόληψη είναι επίσης, σε καίρια πόστα πολιτικής προστασίας να είναι άνθρωποι του αντικειμένου και όχι τυχαίο πολιτικό προσωπικό που δεν έχει σχέση με τον αντικείμενο.

Έχει αλλάξει κάτι στην Ηλεία από το 2007;

Στην Ηλεία, από το 2007 έως σήμερα δεν βλέπω να έχει αλλάξει κάτι σημαντικά. Δεν υπάρχει ούτε ενημέρωση, ούτε εκπαίδευση. Είμαστε τυχεροί γιατί τα τελευταία χρόνια δεν έχει συμβεί ένα πραγματικά ακραίο γεγονός. Ότι πλημμυρικό έχει συμβεί, έχει γίνει με 100 και 150 χιλιοστά σε 6-8 ώρες, το πλήθος της επαναληψιμότητας δείχνει πως δεν είναι κάτι ακραίο. Ακόμα και του Πύργου, το 2012, με 175mm σε 8 ώρες δεν θεωρείται ακραίο με τον αυστηρό ορισμό του ακραίου. Ακραίο είναι αυτό που συνέβη στην Μεγαλόπολη στις 25/6/2016 με 250mm σε 1.5 ώρα! Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τέτοια φαινόμενα. Έχει γίνει κάποια άσκηση εκκένωσης οικισμού να δούμε πως λειτουργεί; Σχέδιο φαντάζομαι στους δήμους θα υπάρχει, τον γνωρίζουν οι πολίτες τι κάνουν σε έκτακτη περίπτωση;, γνωρίζουν τα ασφαλή σημεία; Οι συνθήκες του 2007 θα ξανασυμβούν. Βλέπω να οργανώνονται σε δήμους με εθελοντικές οργανώσεις, πολύ σημαντικό αυτό, και οι πολίτες θα πρέπει να είμαστε όσο γίνεται ενεργοί σε αυτό, αλλά χρειάζεται εκπαίδευση και ενημέρωση. Ενημέρωση δεν υπάρχει, και συγχωρέστε που περιαυτολογώ, αλλά αν δεν δημοσιεύσω μια πρόγνωση στην σελίδα μου στο facebook ή στο blog μου δεν θα γνωρίζουν οι Ηλείοι τι περιμένουμε. Θα έπρεπε να έχουμε στην περιφέρεια μετεωρολόγους σε βάρδιες, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Στα τοπικά ΜΜΕ δεν υπάρχουν μετεωρολόγοι, είναι ανύπαρκτη η ενημέρωση, μεταδίδουν γενικό δελτίο καιρού από τα Αθηναϊκά μέσα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως δεν υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση ούτε προς τους αρμοδίους ούτε προς τους πολίτες.

Bio

Ο Θοδωρής Κονδύλης, 30 χρονών, γεννήθηκε, μεγάλωσε και εργάζεται στον Πύργο. Είναι κάτοχος πτυχίου Μηχανικού Η/Υ, Υπεύθυνος Αυτόματων Μετεωρολογικών Σταθμών σε Ηλεία & Ζάκυνθο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά το διάστημα 2006-2016. Ιδρυτικό (2007) μέλος του μετεωρολογικού portal metar.gr. Είναι επίσης υπέυθυνος λειτουργίας του μετεωρολογικού σταθμού Λαμπείας καθώς και των μετεο-διαδικτυακών καμερών του metar.gr στο νομό Ηλείας (http://iliakairos.blogspot.com/). Ενημερώνει για τον καιρό -από το 2011 έως σήμερα- με την ομάδα του Metar.gr κάθε Σαββατοκύριακο στην ΕΡΤ. Επιμελείται και παρουσιάζει την ραδιοφωνική εκπομπή “10 μποφόρ” στον VOX FM 103,3 στα FM της Δυτικής Πελοποννήσου από τον Γενάρη του 2018.

 

Όλη η επικαιρότητα