Categories: Κόσμος

Θρίλερ με το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία – Πυρετός διαβουλεύσεων ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ

Share

Διπλωματικό θρίλερ είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες καθώς η Πολωνία ανακοίνωσε ότι ένας ρωσικής κατασκευής πύραυλος έπεσε στα ανατολικά της χώρας, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι είναι «απίθανο» να εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία.

Η έκρηξη, την οποία ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε «μια πολύ σημαντική κλιμάκωση», ώθησε τον Μπάιντεν να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7 και του ΝΑΤΟ. Στο νυχτερινό του διάγγελμα, ο Ουκρανός ηγέτης είπε ότι το χτύπημα στην Πολωνία προσέφερε την απόδειξη ότι η τρομοκρατία δεν περιορίζεται από τα κρατικά σύνορα“.

Μια εσκεμμένη, εχθρική επίθεση στην Πολωνία-μέλος του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να προκαλέσει μια συλλογική στρατιωτική απάντηση από τη συμμαχία. Αλλά τα βασικά ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες της εκτόξευσης του πυραύλου παρέμειναν εν μέσω της σύγχυσης που προκλήθηκε από μια σειρά από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στα κοντινά σύνορα με την Ουκρανία. Η Ρωσία όμως αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην έκρηξη στην Πολωνία.

Στα social media διακινούνται δύο φωτογραφίες από τον τόπο της έκρηξης, που ωστόσο δεν έχει καταστεί δυνατόν μέχρι στιγμής να επαληθευθούν

Τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις εναντίον ενός εισερχόμενου ρωσικού. Οι αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είχαν την εξουσιοδότηση να συζητήσουν το θέμα δημοσίως.

Η εκτίμηση αυτή και τα σχόλια του Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στην Ινδονησία έρχονται σε αντίθεση με πληροφορίες που είχαν δοθεί νωρίτερα την Τρίτη από ανώτερο αξιωματούχο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος δήλωσε στο AP ότι ρωσικοί πύραυλοι πέρασαν στην Πολωνία. Η πολωνική κυβέρνηση δήλωσε ότι διεξάγει έρευνα και αυξάνει το επίπεδο στρατιωτικής ετοιμότητας, ενώ ο Μπάιντεν υποσχέθηκε υποστήριξη στην έρευνα της Πολωνίας.

Μια δήλωση του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών αναγνώρισε το όπλο ως κατασκευασμένο στη Ρωσία. Ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα ήταν πιο επιφυλακτικός, λέγοντας ότι ήταν “πιθανότατα” ρωσικής κατασκευής, αλλά ότι η προέλευσή του ακόμη επαληθεύεται. “Ενεργούμε με ψυχραιμία“, δήλωσε ο Ντούντα. “Πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση“.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας πρόσθεσε ότι δεν έχει “αδιάσειστα στοιχεία” που να δείχνουν ποιος εξαπέλυσε τον πύραυλο, ο οποίος έπληξε αγροτική εγκατάσταση σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα.

«Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τους συμμάχους μας για τα επόμενα βήματα» τονίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε βίντεο που ανάρτησε στο τουίτερ επισημαίνοντας την «πλήρη στήριξη» στην Πολωνία και τη βοήθεια στην έρευνα που είναι σε εξέλιξη μετά την έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν συνομίλησε με τον Πολωνό ομόλογό του και τον Στόλτενμπεργκ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε συνομιλία με τον Πολωνό ομόλογό του Ζμπίνιου Ράου και τον Ουκρανό Ντμίτρο Κουλέμπα.

Δεσμευθήκαμε να παραμείνουμε σε στενή συνεργασία τις επόμενες ημέρες καθώς προχωρά η έρευνα και καθορίζουμε τα επόμενα κατάλληλα στάδια», έγραψε στο Twitter ο Μπλίνκεν από το Μπαλί. Ο Κουλέμπα από την πλευρά του χαρακτήρισε «θεωρίες συνωμοσίας» τους ισχυρισμούς, που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τους οποίους ο πύραυλος που έπεσε στο πολωνικό έδαφος ενδέχεται να είναι ουκρανικός.

Το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση σήμερα στις 11:00 ώρα Ελλάδας για να συζητήσει την πτώση πυραύλου στην Πολωνία, δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης και δύο αξιωματούχοι της Συμμαχίας. Της συνεδρίασης των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα προεδρεύσει ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου περίπου στις 13:30 ώρα Ελλάδας, επεσήμανε το ΝΑΤΟ σε ανακοίνωση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επρόκειτο επίσης να συνεδριάσει την Τετάρτη σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Police vehicles drive towards the location where a Russian-made missile landed, killing two people and destroying a grain depot in Przewodow, Poland, Wednesday, Nov. 16, 2022. (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Η Πολωνία πάντως δεν ασχολήθηκε με το εάν το χτύπημα θα μπορούσε να είναι λάθος ή αν ο πύραυλος εξετράπη από την πορεία του από την ουκρανική άμυνα. Γενικότερα, η Πολωνία και το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησαν γλώσσα που υποδηλώνει ότι δεν αντιμετωπίζουν την έκρηξη του πυραύλου ως σκόπιμη ρωσική επίθεση, τουλάχιστον προς το παρόν. Μια ανακοίνωση του ΝΑΤΟ έκανε λόγο για ένα “τραγικό περιστατικό“.

Εάν η Ρωσία είχε στοχεύσει σκόπιμα την Πολωνία, θα κινδύνευε να παρασύρει τη συμμαχία των 30 κρατών στη σύγκρουση, σε μια εποχή που ήδη αγωνίζεται να αποκρούσει τις ουκρανικές δυνάμεις.

Υπογραμμίζοντας την εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση, ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς βρισκόταν στο Κίεβο την Τρίτη κατά τη διάρκεια του καταιγισμού ρωσικών πυραύλων που έπληξαν δεκάδες στόχους στη χώρα. Παρέμεινε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο κατά τη διάρκεια των επιθέσεων. Ο Μπερνς είπε στους Ουκρανούς αξιωματούχους ότι παρέδωσε μια αμερικανική προειδοποίηση στη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η Μόσχα χαρακτήρισε τις κατηγορίες για ρωσικά πλήγματα στο έδαφος της Πολωνίας «προκλήσεις». «Οι ισχυρισμοί των πολωνικών μέσων ενημέρωσης και αξιωματούχων για τη φερόμενη πτώση ρωσικών πυραύλων κοντά στο χωριό Σεβόντοφ αποτελούν σκόπιμη πρόκληση με στόχο να κλιμακωθεί η κατάσταση», αντέδρασε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στο Telegram. «Κανένα πλήγμα δεν εξαπολύθηκε σε στόχους κοντά στα ουκρανοπολωνικά σύνορα» από τον ρωσικό στρατό, τόνισε το υπουργείο.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι το πυραυλικό πλήγμα στο πολωνικό έδαφος δείχνει πως η Δύση πλησιάζει περισσότερο σε άλλον ένα Παγκόσμιο Πόλεμο. “Το περιστατικό με το καταγγελόμενο από την Ουκρανία ‘πυραυλικό πλήγμα’ σε πολωνικό αγρόκτημα αποδεικνύει μόνο ένα πράγμα: διεξάγοντας υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, η Δύση πλησιάζει εγγύτερα σε παγκόσμιο πόλεμο“, αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Μεντβέντεφ.

Το περιστατικό στην Πολωνία ήταν μια απόπειρα να προκληθεί άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, εκτίμησε ο επικεφαλής της μόνιμης αποστολής της Ρωσίας στον ΟΗΕ. “Υπάρχει μια απόπειρα να προκληθεί άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, η οποία θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο“, έγραψε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι στον λογαριασμό του στο Telegram.

O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι «σέβεται τις εξηγήσεις της Ρωσίας». «Ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για ένα ρωσικό πύραυλο θα ήταν μια πρόκληση. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να φέρουμε την Ουκρανία και τη Ρωσία στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων). Οι προκλήσεις δεν βοηθούν», εκτίμησε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το χτύπημα ήρθε στο φως της δημοσιότητας καθώς η Ρωσία σφυροκόπησε τις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας με το μεγαλύτερο αριθμό πυραύλων που έχει εκτοξεύσει μέχρι σήμερα, πλήττοντας στόχους σε όλη τη χώρα και προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Το μπαράζ επίσης επηρέασε τη γειτονική Μολδαβία. Ανέφερε μαζικές διακοπές ρεύματος αφού τα πλήγματα έβγαλαν εκτός λειτουργίας μια βασική γραμμή μεταφοράς ενέργειας που τροφοδοτεί το μικρό έθνος, δήλωσε αξιωματούχος.

Πηγή: Associated Press, ΕΡΤ, REUTERS, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ