Κόσμος

Θρίλερ στο Τόγκο: Πειρατές απήγαγαν τέσσερις ναυτικούς ελληνικού τάνκερ

Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις ναυτικούς ελληνικού δεξαμενόπλοιου απήγαγαν πειρατές στα ανοιχτά του Τόγκο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για έναν Ελληνα, έναν Γεωργιανό και δύο Φιλιππινέζους ναυτικούς. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, τραυματίσθηκε από σφαίρα ο ένοπλος φρουρός του δεξαμενοπλοίου.

Σε ανακοίνωσή της, η πλοιοκτήτρια εταιρεία αφού επιβεβαιώνει την επίθεση που δέχθηκε το δεξαμενόπλοιο, περιορίζεται να σημειώσερι ότι « η ασφάλεια του πληρώματός μας είναι ύψιστης σημασίας για εμάς και κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την έγκαιρη και ασφαλή απελευθέρωσή τους».

Το τάνκερ Elka Aristotle ανήκει στην  εταιρεία European Product Carriers υπό την ομπρέλα της European Navigation.  Η European Product Carriers έχει  στόλο 19 δεξαμενοπλοίων (έξι εκ των οποίων είναι υπό ελληνική σημαία) και ανήκει στον εφοπλιστή Σπύρο Καρνέση, που είναι και μεγαλομέτοχος με 63,8% στην ΕΛΙΝΟΪΛ, εταιρεία εμπορίας πετρελαίου, δεύτερη μεγαλύτερη σε τζίρο, στην Ελλάδα.

Ακολουθεί η επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας:

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το υπό Ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο “Έλκα Αριστοτέλης” νηολογίου Πειραιά 11217, το οποίο βρίσκονταν ελλιμενισμένο στο αγκυροβόλιο Lome Togo, στο Τόγκο της Δυτ. Αφρικής, δέχθηκε ένοπλη επίθεση με συνέπεια την απαγωγή τεσσάρων, εκ των 24 μελών του πληρώματος του.

Ο ένας είναι Έλληνας υπήκοος, οι δύο υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας υπήκοος Γεωργίας.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος και έδωσε εντολή στις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΝΑΝΠ να παρακολουθούν στενά το θέμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την διαχειρίστρια εταιρεία.

Η ανακοίνωση της εταιρείας 

«Μετά λύπη μας επιβεβαιώνουμε ότι συνέβη ένα περιστατικό που αφορούσε το “ELKA ARISTOTLE” στην Λομέ, Τόγκο στις 4 Νοεμβρίου 2019. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απαγωγή τεσσάρων μελών του πληρώματος.

Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε λεπτομερώς προς το παρόν, κάτι περισσότερο εκτός από το ότι η ασφάλεια του πληρώματός μας είναι ύψιστης σημασίας για εμάς και κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την έγκαιρη και ασφαλή απελευθέρωσή τους.

Το δεξαμενόπλοιο και το υπόλοιπο πλήρωμα είναι ασφαλή.

Ζητούμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να σεβαστούν τόσο τον ευαίσθητο χαρακτήρα της κατάστασης όσο και την ιδιωτικότητα των οικογενειών των μελών του πληρώματος κατά τη δύσκολη αυτή χρονική περίοδο».

via

Όλη η επικαιρότητα