Κόσμος

Θρήνος στο Ιράν: Συνεχίζονται οι έρευνες για τα συντρίμμια του ιρανικού αεροσκάφους

Ακούστε το άρθρο

Οι 65 επιβάτες και το πλήρωμα του αεροσκάφους της ιρανικής εταιρείας Aseman Airlines που κατέπεσε σήμερα σε ορεινή περιοχή, εν μέσω πολύ κακών καιρικών συνθηκών, εκφράζονται φόβοι ότι είναι νεκροί.

Σύμφωνα με το Borna News, όλα τα θύματα είναι Ιρανοί πολίτες.

Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στην κρατική τηλεόραση του Ιράν ότι όλοι οι επιβαίνοντες έχουν σκοτωθεί. Στη συνέχεια όμως εκδόθηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία δεν είναι δυνατόν προς το παρόν να προσεγγίσουν τα σωστικά συνεργεία τον χώρο της συντριβής και κατά συνέπεια δεν μπορούν ”να επιβεβαιώσουν επισήμως” ότι δεν υπάρχουν επιζώντες.

Η εταιρεία αρχικά ανέφερε επίσης ότι στο δικινητήριο ATR 72 επέβαιναν 66 άνθρωποι – 60 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα. Αργότερα διευκρινίστηκε ότι συνολικά οι επιβαίνοντες ήταν 65 επειδή ένας από τους επιβάτες έχασε την πτήση.

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Μεχραμπάντ της Τεχεράνης με προορισμό την πόλη Σεμιρόμ. Περίπου 50 λεπτά αργότερα εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ.

Καθώς πέφτει η νύχτα και λόγω των κακών καιρικών συνθηκών δυσχεραίνονται οι προσπάθειες των ελικοπτέρων να ενοπτίσουν από αέρος το σημείο της συντριβής. Τα σωστικά συνεργεία χτενίζουν την ορεινή περιοχή και στο έδαφος.

”Κάνει ολοένα και περισσότερο κρύο, σκοτεινιάζει κι ακόμη δεν έχουμε ούτε ίχνος από το αεροπλάνο” είπε ο ρεπόρτερ ενός τηλεοπτικού καναλιού που συνοδεύει τους διασώστες στη χιονοσκέπαστη οροσειρά Ντένα, όπου 40 βουνά ξεπερνούν σε ύψος τα 4.000 μέτρα.

Συγγενείς των επιβατών έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο τους Γιασούζ. ”Τηλεφωνούσα όλο το πρωί και δεν μου απαντούσε (σ.σ. ο επιβάτης συγγενής). Έτσι, τηλεφώνησα στον αδελφό μου κι εκείνος λέει, θα έρθει, δεν έχει καθυστερήσει ακόμη. Του εξήγησα ότι εδώ βρέχει. Μου απαντάει, μην ανησυχείς. Αργότερα, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι το αεροπλάνο έπεσε”, αφηγήθηκε μια νέα γυναίκα στη δημόσια τηλεόραση του Ιράν.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους. Ο πρόεδρος ζήτησε από τον υπουργό Μεταφορών να ηγηθεί των ερευνών για τα αίτια του δυστυχήματος.

Η εταιρεία Aseman διαθέτει 29 αεροσκάφη και πέρσι υπέγραψε συμφωνία για να εκσυγχρονίσει τον στόλο της, αγοράζοντας τουλάχιστον 30 Boeing 737 Max.

  • Anadolu Agency via Getty Images

Πηγή: huffingtonpost.gr

Όλη η επικαιρότητα