Ελλάδα

Θρήνος στο τελευταίο «αντίο» του σμηναγού Ζάγκα

kideia-2.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα οδύνης τελέστηκε χθες το απόγευμα η κηδεία του σμηναγού Αθανάσιου Ζάγκα από το Στρούσι που βρήκε τραγικό θάνατο στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας, μετά τη συντριβή του F16.

Η νεκρώσιμη ακολουθία του σμηναγού Αθανάσιου Ζάγκα πραγματοποήθηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας, στην Αργυρούπολη, όπου του αποδόθηκαν τιμές από άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας παρουσία της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η ακολουθία ολοκληρώθηκε στις 16:45 και ακολούθησε η ταφή. Το κλίμα στην νεκρώσιμη ακολουθία του άτυχου σμηναγού ήταν πένθιμο ενώ  το φέρετρό του ήταν καλυμμένο με την ελληνική σημαία.

Η ταφή του Έλληνα πιλότου έγινε υπό βροχή παρουσία πλήθος κόσμου, συγγενών, φίλων και συνάδελφων του άτυχου σμηναγού που αδυνατούν να πιστέψουν ότι έχασαν ξαφνικά και άδικα τον δικό τους άνθρωπο.

Στη νεκρώσιμη ακολουθία παρέστη ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.  Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αναπληρωτής του Κώστας Ήσυχος, που νωρίτερα παρέστησαν και στην κηδεία του σμηναγού Παναγιώτη Λάσκαρη, στη Ριζούπολη.  Στην κηδεία βρέθηκε επίσης και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας.

Από την Ηλεία την νεκρώσιμη ακολουθία του άτυχου Σμηναγού παρακολούθησαν ο βουλευτής κ. Μάκης Μπαλαούρας, ο πρώην βουλευτής κ. Ανδρέας Μαρίνος, ο πολιτευτής κ. Θεόδωρος Βλαγκούλης, ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Μοράντ, ο αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Παλαιολόγος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Λεχαινών κ. Γιώργος Γαλάτης κ.α. ενώ από τη γενέτειρά του, το Στρούσι, αναχώρησαν νωρίς το πρωί δύο λεωφορεία με φίλους και συγχωριανούς του.  

Η οικογένεια του άτυχου σμηναγού ζήτησε αντί για στεφάνια, όσοι επιθυμούν να δώσουν χρήματα στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

 

«Λεβέντη μου, σε ήθελε ο Θεός μόνιμα στον ουρανό»

Νωρίτερα, πλήθος κόσμου βρέθηκε στον ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου στη Ριζούπολη για να αποχαιρετίσει τον σμηναγό Παναγιώτη Λάσκαρη.

Άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας απέδιδε τιμές. Η γυναίκα του, οι συγγενείς και οι φίλοι του, συντετριμμένοι. Δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως ο Παναγιώτης τους, ο Πάνος όπως τον αποκαλούσαν, δεν βρίσκεται πια μαζί τους.

Μια συγγενής του άτυχου πιλότου δεν άντεξε. Βγήκε υποβασταζόμενη από την εκκλησία και πριν λιποθυμήσει φώναξε: «Λεβέντη μου, λεβέντη μου! Τον ήθελε μόνιμα ο Θεός στον ουρανό».

Καμμένος: Αποχαιρετούμε δύο ήρωες

«Αποχαιρετούμε σήμερα δύο ήρωες», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, που παρέστη στις κηδείες των αδικοχαμένων πιλότων.

«Το Έθνος, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όλος ο Ελληνικός λαός αποχαιρετούμε σήμερα δυο ήρωες. Δυο ήρωες που έπεσαν εν καιρώ ειρήνης, επάνω στο καθήκον τους. Συγκαταλέγονται μαζί με όλους εκείνους τους ήρωες της Πολεμικής Αεροπορίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, σε εκείνους που έπεσαν για την ασφάλεια όλων μας, για τη προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας», σημείωσε.

Κληθείς να απαντήσει για τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι οι έρευνες προχωρούν πολύ καλά, «υπάρχει υλικό από κάμερες και η Πολεμική Αεροπορία προχωράει στη διερεύνηση του ατυχήματος».

 

Συλλυπητήρια από τον Βασιλιά της Ισπανίας

Ο Βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε τηλεφώνησε χθες το μεσημέρι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και του εξέφρασε τα βαθιά συλλυπητήριά του ιδίου και του ισπανικού λαού, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, για τον τραγικό θάνατο των δύο Ελλήνων πιλότων στο δυστύχημα στη αεροπορική βάση του Αλμπαθέτε, στην Ισπανία.

Ο Ισπανός Βασιλιάς εξέφρασε στον κ. Παπούλια, αναφέρει η ανακοίνωση, τη βούλησή του να συνδράμει τις ελληνικές Αρχές σε ο,τιδήποτε χρειαστεί σχετικά με τις έρευνες των αιτίων του δυστυχήματος.

Σ.Π. 

Όλη η επικαιρότητα