Χωρίς κατηγορία

Θύελλα στη ΣΚΟΣ για 1,25 ευρώ το κιλό στη σταφίδα!

stafida.jpg

Τη φετινή ελάχιστη τιμή για την Κορινθιακή Σταφίδα ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Συνεταιριστική Κορινθιακή Σταφίδας (ΣΚΟΣ), στα 1,25 λεπτά το κιλό.

Για την τιμή την οποία εδώ και καιρό περίμεναν οι παραγωγοί πάρθηκε ύστερα από έντονη συζήτηση που έγινε στο διοικητικό συμβούλιο αν και στο τέλος σύμφωνα με την ανακοίνωση η απόφαση ήταν ομόφωνη!  

Το patrisnews.com επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΣΚΟΣ και της ΕΑΣ Ηλείας Ολυμπίας Γεράσιμο Καλλιμώρο, νωρίς το απόγευμα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας. Σε ερώτησή μας σχετικά με τη φετινή τιμή ο κ. Καλλιμώρος μας ανέφερε ότι θεωρεί πως η φετινή τιμή δεν είναι ικανοποιητική για τους παραγωγούς, πρόσθεσε όμως ότι όταν ολοκληρωθεί η παραλαβή του προϊόντος θα εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση και αν υπάρχει το περιθώριο η τιμή ίσως και να βελτιωθεί. 

Ο κ.Καλλιμώρος επεσήμανε τα εξής: «Από τις εισηγήσεις που έγιναν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΣΚΟΣ προέκυψε ότι δεν μπορεί να σταθεί υψηλότερη τιμή από το 1,25 ευρώ το κιλό για την κορινθιακή σταφίδα με βάση τα συμβόλαια που έχουν κλειστεί μέχρι σήμερα. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα συμβόλαια που έχουν κλειστεί μέχρι σήμερα δεν είναι πολλά. Πέρσι όταν ανακοινώσαμε τιμή είχαμε σε συμβόλαια το 30% της ποσότητας την οποία είχαμε συγκεντρώσει. Αυτό μας έδινε μια ευχέρεια να δώσουμε καλύτερη τιμή. Φέτος αυτή η ευχέρεια δεν υπήρχε».  

Και κατέληξε: «Ελπίζουμε βέβαια ότι στο μέλλον τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν προς το καλύτερο. Συγκεκριμένα και στο δελτίο Tύπου αναφέρουμε ότι μετά την ολοκλήρωση της παραλαβής 30/11/2013 το Διοικητικό Συμβούλιο θα συγκληθεί προκειμένου αφού εκτιμήσει τα δεδομένα της αγοράς να αποφασίσει ανάλογα. Αυτό θα γίνει αν υπάρχει περιθώριο για άνοδο».  Σε ερώτησή μας αν θεωρεί τη φετινή τιμή ικανοποιητική για τον παραγωγό ο κ. Καλλιμώρος αναφέρει: «κατά την προσωπική μου άποψη η τιμή δεν είναι ικανοποιητική για τον παραγωγό».

Η ανακοίνωση της ΣΚΟΣ για την τιμή

Η συνεδρίαση ήταν θυελλώδης, με τον κ.Καλιμώρο να προτείνει ως βάση την τιμή του 1,30 ευρώ το κιλό. Ωστόσο η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή με το αιτιολογικό ότι η αγορά έχει προβλήματα και δεν αντέχει ανοίγματα όπως πέρυσι, που η τιμή σκαρφάλωσε στο 1,45 ευρώ το κιλό.  

Η ανακοίνωση που βγήκε μετά το τέλος της συνεδρίασης αναφέρει τα εξής: «Η ΣΚΟΣ ΑΣΕ συνεχίζει για έκτη συνεχόμενη χρονιά τη στήριξη της τιμής της Κορινθιακής Σταφίδας. Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας στη συνεδρίασή του στις 30 Σεπτεμβρίου 2013 ομόφωνα αποφάσισε τα παρακάτω: 

1. Η ΣΚΟΣ ΑΣΕ και οι Συνεταιριστικές εταιρείες και Ενώσεις που εκπροσωπούνται στο Διοικητικό συμβούλιο θα αγοράζουν Κορινθιακή σταφίδα εσοδείας 2013 μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2013.

2. Καθορίζει ελάχιστη τιμή 1,25 ευρώ/κιλό αποξηραμένου προϊόντος ποιότητας «Ήλιος».

3. Μετά την ολοκλήρωση της παραλαβής 30/11/2013 το Διοικητικό Συμβούλιο θα συγκληθεί προκειμένου αφού εκτιμήσει τα δεδομένα της αγοράς να αποφασίσει ανάλογα».

Γιώργος Κ.Ροζής

giorgosrozis@yahoo.gr

Όλη η επικαιρότητα