Ελλάδα

Τι αλλάζει μετά την απόφαση για χαλάρωση των μέτρων σε εστίαση και διασκέδαση

Όλα όσα αλλάζουν από τη Δευτέρα.
Ακούστε το άρθρο

Χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Συγκεκριμένα, μετά από εισήγηση των ειδικών, αποφασίστηκε να επανέλθει η μουσική σε εστίαση και διασκέδαση, ενώ την ίδια ώρα απελευθερώνεται το ωράριο. Ωστόσο, στα καταστήματα θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι.

Ο περιορισμός της πληρότητας του 10% στα γήπεδα, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα παραμένει ως έχει αλλά, όπως είπε ο υπουργός, το μέτρο θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.

Τέλος, λόγω κακοκαιρίας πολλοί εμβολιασμοί δεν πραγματοποιήθηκαν και έτσι η διάρκεια των πιστοποιητικών που έληγαν έως τις 31 Ιανουαρίου παίρνει παράταση μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως οι πολίτες άνω των 60 ετών που έως τις 7 Φεβρουαρίου δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, ενώ έχουν περάσει επτά μήνες από τη δεύτερη, θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Τα νέα μέτρα αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή στις 31 Ιανουαρίου, στις έξι το πρωί.

Γιατί η Επιτροπή αποφάσισε χαλάρωση των μέτρων

Σε φάση αποκλιμάκωση βρίσκεται η διασπορά του κορωνοϊού όπως μαρτυρά η σταθεροποίηση σε ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο του κυλιόμενου μέσου όρου του επταημέρου στις 18.000 περίπου νέα κρούσματα την ημέρα, με την μετάλλαξη Omicron να συντελεί σε ηπιότερη νόσηση στους πλήρως εμβολιασμένους και τα άτομα νεαρής ηλικίας, ενώ κυριαρχεί πια και στις νοσηλείες που είναι ολιγοήμερες και μόνο στα ηλικιωμένα άτομα με πολλές συνοσηρότητες προκαλεί παρατεταμένες νοσηλείες ή και θάνατο.

«Τα νέα κρούσματα μειώθηκαν κατά 5% την τελευταία εβδομάδα και καταγράφηκε μία μείωση στις νέες εισαγωγές κατά 12%. Το κύμα της Omicron φαίνεται να έχει φτάσει σε ένα επίπεδο πλατό (plateau)», ανέφερε χθες ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, εννοώντας ότι το επιδημικό κύμα έφτασε στην κορύφωσή του και δεν έχει πια τη δυναμική να προκαλέσει νέες εξάρσεις. Μάλιστα, είπε ότι όπως και άλλες χώρες έτσι και η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμαστεί για το λεγόμενο «μεταπανδημικό στάδιο» που έρχεται μεν, με αργό βηματισμό δε.

Σύμφωνα με στοιχεία του protothema.gr και του ygeiamou.gr, οι ασθενείς με COVID-19 στα νοσοκομεία της χώρας ανέρχονταν έως χθες σε 4.670, με έναν σχεδόν στους πέντε να νοσηλεύεται σε ειδική μονάδα (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, Αρν. Πίεσης), με την κάλυψη των απλών κλινών Covid να παραμένει στο 57% και στο 85% σε κλίνες ΜΕΘ Covid.

«Για πρώτη φορά μετά από αρκετές εβδομάδες ο αριθμός των νέων εισαγωγών στην επικράτεια ήταν κάτω από 400 ασθενείς, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών μειώθηκε στις 451 νέες εισαγωγές ανά μέρα από 540 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα», συμπλήρωσε η  Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε πάντως πως «το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει ιδιαίτερα υψηλό» αναφέροντας ότι τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται περί τις 150.000.

Υπέρ της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων συνηγόρησε και το προγνωστικό μοντέλο που δείχνει ότι επίκειται αποκλιμάκωση και των σκληρών δεικτών τις επόμενες εβδομάδες. «Προβλέπεται ότι μέσα στις επόμενες 3 με 4 εβδομάδες, οι ασθενείς που θα παραμένουν διασωληνωμένοι θα μειωθούν στους 550 με 600 – από 633 που ήταν χθες – ενώ παράλληλα θα μειωθεί και ο αριθμός των νέων θανάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου.

Όλη η επικαιρότητα