Εκπαίδευση Ηλεία

ΤΕΙ Αμαλιάδας: Τέλος στην σεναριολογία μεταφοράς του Τμήματος

Τέλος στην σεναριολογία που θέλει το Τμήμα ‘Τεχνολόγων Γεωπόνων’ του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας που εδρεύει στην Αμαλιάδα, να μεταφέρεται είτε στο Μεσολόγγι είτε στην Πάτρα, επεχείρησε να βάλει ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, στην συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Συλλόγου των φοιτητών του ΤΕΙ Γιάννη Μάρκου και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου.

Την συνάντηση με τον Υφυπουργό επεδίωξαν οι ίδιοι οι φοιτητές, καθώς μετά και το Αναπτυξιακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα στο οποίο σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τέθηκε μεταφορά  του τμήματος από την Αμαλιάδα στην Αιτωλοακαρνανία, προκλήθηκε έντονη ανησυχία στην φοιτητική κοινότητα.

Ζήτησαν απαντήσεις

Γι’ αυτό και θέλησαν να θέσουν τους προβληματισμούς τους και να λάβουν απαντήσεις δια στόματος του ίδιου του Υφυπουργού, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με το τμήμα. Άλλωστε, οι φοιτητές κατ’ επανάληψη έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να παραμείνει το Τμήμα στην Αμαλιάδα και παράλληλα να στηριχθεί και να αναβαθμιστεί, να συνδεθεί με την τοπική κοινωνία και την τοπική οικονομία και να γίνει ένα άκρως ελκυστικό τμήμα που θα δίνει επαγγελματική διέξοδο.

Φαίνεται λοιπόν ότι στην παρούσα φάση οι απαντήσεις που δόθηκαν είναι ικανοποιητικές, καθώς ο κ. Μπαξεβανάκης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει τεθεί θέμα μεταφοράς του Τμήματος, ζητώντας μάλιστα να μεταφερθεί αυτό σε όλους τους φοιτητές προκειμένου να καθησυχάσουν τους όποιους φόβους τους.

‘Το Υπουργείο δεν επιβάλλει τίποτα’

Αναφορικά με τα όσα διαμείφθηκαν στο Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Πάτρα, ο κ. Μπαξεβανάκης ενημέρωσε τους φοιτητές ότι δεν τέθηκε θέμα μεταφοράς του Τμήματος, αλλά ότι η πρόταση του Υπουργού Παιδείας ήταν η δημιουργία τριών τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών στο Νομό Ηλείας ( δύο στον Πύργο και ένα στην Αμαλιάδα), εφόσον είναι σύμφωνο και το πανεπιστήμιο. Τόνισε δε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για ΤΕΙ.

Επανέλαβε δε αυτό που είναι ήδη γνωστό, ότι δηλαδή έχει ήδη συγκροτηθεί μία κοινή επιτροπή με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, καθώς και εκπροσώπου του Υπουργείου Παιδείας, η οποία συζητά το ενδεχόμενο μελλοντικής συγχώνευσης του ΤΕΙ  με το Πανεπιστήμιο. Ο κ. Μπαξεβανάκης επεσήμανε ότι στις συναντήσεις της επιτροπής μπορεί να συζητηθούν πολλές προτάσεις, ωστόσο ότι το Υπουργείο δεν θα επιβάλλει τίποτα που δεν θα το θέλουν η πανεπιστημιακή κοινότητα και οι τοπικές κοινωνίες.

Διαβεβαίωσε τους φοιτητές ότι δεν έχει υποβληθεί σχετική πρόταση στο Υπουργείο και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να προκληθεί αναστάτωση σε ένα τμήμα το οποίο έχει ριζώσει στην περιοχή.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στις συζητήσεις που γίνονται σε άλλα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην χώρα, για το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων όπως έγινε με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και με την Ήπειρο που προχωρά τώρα η διαδικασία, ξεκαθαρίζοντας ότι η πολιτεία νομοθετεί μόνο όπου υπάρχει συναίνεση.

Τόνισε δε, ότι σε μία διαδικασία διαλόγου ακούγονται όλες οι απόψεις και γίνονται προτάσεις, ωστόσο οι αποφάσεις λαμβάνονται στην συνέχεια και ότι προς το παρόν δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα συγχώνευση του Πανεπιστημίου Πατρών με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, ενώ διερωτήθηκα πώς  προκύπτει ανησυχία περί υποβάθμισης του Τμήματος της Αμαλιάδας.

Για να καθησυχάσει τους φοιτητές ο κ. Μπαξεβανάκης τους ενημέρωσε ότι δεν έχει προταθεί κάτι από την Σύγκλητο του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας περί μεταφοράς του Τμήματος και ζήτησε από το Συμβούλιο να ενημερώσει όλους τους φοιτητές ότι δεν πρέπει να φοβούνται κάτι τέτοιο.

 

Ο εξοπλισμός

Οι φοιτητές από την πλευρά τους έθεσαν επιπλέον ένα θέμα, αναφορικά με μέρος του εξοπλισμού του Τμήματος που παρέμεινε στο Μεσολόγγι όταν έγινε η μεταφορά στην Αμαλιάδα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν πλήρως τα εργαστήρια.

Ο κ. Μπαξεβανάκης εξήγησε ότι τα ιδρύματα έχουν αυτοτέλεια και λαμβάνουν τα ίδια τις αποφάσεις τους, εξέφρασε την απορία του γιατί να συμβαίνει κάτι τέτοιο και ανέφερε ότι θα το θέσει ως ερώτημα στον πρύτανη.

Μετά την συνάντηση ο πρόεδρος του Συλλόγου των φοιτητών Γιάννης Μάρκου, μιλώντας στην εφημερίδα ‘Πατρίς’ ανέφερε:

«Η συνάντηση με τον υφυπουργό Παιδείας κ. Μπαξεβανάκη ήταν αρκετά καλή και μας άφησε ευχαριστημένους γιατί ήταν πρόθυμος να μας ακούσει αλλά και να μας καθησυχάσει σχετικά με τους προβληματισμούς μας… Επόμενο βήμα μας θα είναι η προσπάθεια μεταφοράς του εξοπλισμού από το Μεσολόγγι στο τμήμα μας στην Αμαλιάδα…».

 

 

Όλη η επικαιρότητα