Γυναίκα

Τι μπορεί να πάθει μια 45χρονη γυναίκα όταν δεν κάνει συχνά σεξ

Ακούστε το άρθρο

Η συχνότητα των ερωτικών επαφών συσχετίζεται με τον χρόνο έλευσης της εμμηνόπαυσης σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη σε γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 45 έτη

Η συχνότητα του σεξ σχετίζεται με την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης. Οι γυναίκες που κάνουν σεξ τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ή το μήνα, έχουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης σε σχέση με όσες κάνουν λιγότερο σεξ, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Royal Society Open Science της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 3.000 γυναίκες με μέση ηλικία 45 ετών, οι οποίες παρακολουθήθηκαν σε βάθος δεκαετίας.

Διαπιστώθηκε ότι όσες έκαναν σεξ τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ή πιο συχνά, ήταν κατά μέσο όρο 28% λιγότερο πιθανό να έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση, σε σχέση με όσες είχαν σεξουαλική δραστηριότητα σπανιότερα από μια φορά το μήνα. Για όσες έκαναν σεξ τουλάχιστον μια φορά το μήνα, η πιθανότητα πρόωρης εμμηνόπαυσης ήταν μειωμένη κατά 19%.

«Αν μια γυναίκα δεν κάνει σεξ και δεν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης, τότε το σώμα ‘επιλέγει’ να μην επενδύσει στην ωορρηξία, καθώς δεν θα είχε νόημα», δήλωσε η ερευνήτρια Μέγκαν Άρνοτ.

Η πιο συνηθισμένη συχνότητα σεξουαλικής επαφής ήταν μια φορά την εβδομάδα (ποσοστό 64% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα). Έως το τέλος της δεκαετούς έρευνας, το 45% των γυναικών είχαν εμμηνόπαυση σε μέση ηλικία 52 ετών.

Δεν είναι ακόμη σαφής ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός που συνδέει τη συχνότητα του σεξ με την ηλικία της εμμηνόπαυσης, η οποία θέτει τέρμα στην αναπαραγωγική ζωή της γυναίκας.

via

Όλη η επικαιρότητα