Παιδί

Τι χρειάζεται ο έφηβος για να ανεξαρτητοποιηθεί;

Ακούστε το άρθρο

Το γεγονός ότι ο έφηβος έκλεισε τα 18, δεν σημαίνει ότι είναι έτοιμος να απομακρυνθεί από το σπίτι και να ζήσει μόνος του. Αν δεν του διδάξετε τις απαραίτητες δεξιότητες που θα χρειαστεί στην καθημερινότητα, τότε είναι πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες στην προσπάθειά του να ανεξαρτητοποιηθεί. Είναι σημαντικό λοιπόν, να προετοιμάσετε το παιδί κατάλληλα ώστε να μπορεί να πατήσει στα πόδια του δίχως την βοήθειά σας.

  1. Εργασία

Μην υποθέτετε ότι επειδή ο έφηβος διαχειριζόταν εύκολα το σχολείο ότι θα μπορεί να διαχειριστεί εξίσου εύκολα μια δουλειά. Οι εσωτερικοί κανονισμοί μιας εργασίας διαφέρουν αρκετά από τους κανόνες του λυκείου. Ο έφηβος λοιπόν θα πρέπει να γνωρίζει πώς να συμπληρώσει μια αίτηση εργασίας, πώς να φτιάξει σωστά το βιογραφικό του, πώς θα προετοιμαστεί κατάλληλα για μια συνέντευξη αλλά και να ακολουθεί τις οδηγίες ενός επιβλέποντος. Για να το βοηθήσετε μπορείτε να του αναθέτετε σε περιόδους διακοπών επιπλέον δουλειές του σπιτιού, για τις οποίες θα είναι υπεύθυνο και θα πρέπει να ολοκληρώσει εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου.

  1. Δεξιότητες μετακίνησης

Απλά επειδή μπορεί να έχει βγάλει το δίπλωμά του, δεν σημαίνει ότι κατέχει δεξιότητες που αφορούν την μετακίνησή του. Θα ήταν καλό να μάθει πως πρέπει να κινείται σε περιόδους αιχμής αλλά και να χρησιμοποιεί το GPS, όχι μόνο για μετακινήσεις με όχημα αλλά και για μετακινήσεις που κάνουν οι περισσότεροι έφηβοι με τα μέσα μεταφοράς.

  1. Στόχοι

Οι στόχοι των εφήβων ενδέχεται να είναι πολλοί κι αφορούν διαφορετικές πτυχές της ζωής τους. Είναι καλό λοιπόν, να του διδάξτε τον σωστό τρόπο για να καθορίσει τον στόχο του. Στην συνέχεια, μπορείτε να του μιλήσετε για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ώστε να δραστηριοποιηθεί και να δουλέψει για να καταφέρει. Μην ξεχάσετε να του πείτε ότι είναι σημαντικό να παρακολουθεί την πρόοδο του, καθώς έτσι είναι πιθανότερο να βρίσκει ολοένα και περισσότερα κίνητρα για να δουλέψει πιο σκληρά.

  1. Διαχείριση των συναισθημάτων

Πέραν των ακαδημαϊκών ή αθλητικών δεξιοτήτων, είναι σημαντικό το παιδί να μάθει από μικρή ηλικία να διαχειρίζεται σωστά τα συναισθήματά του, αφού αν δεν μπορεί να ελέγξει το θυμό ή την έντασή του, υπάρχει πιθανότητα να χάνει συχνά την ψυχραιμία του, γεγονός που θα αποτελέσει εμπόδιο για την εξέλιξή του σε ποικίλους τομείς.  Διδάξτε στο παιδί τον σωστό τρόπο αντιμετώπισης των άβολων συναισθημάτων, όπως η ανησυχία ή το άγχος, καθώς αν δεν τα διαχειριστεί υπάρχει περίπτωση να μην αφήσει πότε την ασφάλειά του και να ρισκάρει για να κερδίσει κάτι περισσότερο.

via

Όλη η επικαιρότητα