Πολιτική

Τη Δευτέρα το τελικό πορισματικό κείμενο της Εξεταστικής

Ακούστε το άρθρο

Με την κοινή παραδοχή ότι το σύστημα δανειοδότησης ΜΜΕ και κομμάτων από τράπεζες ήταν προβληματικό, αλλά με διαφορετικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις, τόσο ως προς τα αίτια, όσο και ως προς τις ευθύνες, εμφανίστηκαν τα κόμματα κατά τη συζήτηση στην Εξεταστική Επιτροπή επί του πορισματικού σχεδίου της πλειοψηφίας.

Οι τελικές προτάσεις των κομμάτων θα διαμορφωθούν στην τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας έπειτα από ψηφοφορία, και το απόγευμα θα παραδοθεί στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση το τελικό κείμενο.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδων Λάππας είπε ότι στο πόρισμα του κόμματός του «θα αποδίδονται συγκεκριμένες ευθύνες» ενώ καταλόγισε σε τραπεζικά στελέχη «πρακτική στη χορήγηση δανείων κατά παράβαση των σύννομων κανόνων που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης από τη δικαιοσύνη».

Ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης αντέτεινε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος» υποστηρίζοντας ότι ένας ακόμα μύθος του κατέρρευσε. «Λείπουν οι ένοχοι πολιτικοί που διέφθειραν τους τραπεζίτες. Μισό όνομα δεν ακούστηκε στην Εξεταστική» είπε.

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης υποστήριξε ότι «είναι ξεκάθαρη η εμπλοκή του πολιτικού συστήματος στις δανειοδοτήσεις», ενώ προανήγγειλε την κατάθεση ξεχωριστού πορίσματος του κόμματος του.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε αυτογκόλ με τις θεωρίες του περί τριγωνικών σχέσεων τραπεζών, πολιτικού συστήματος και ΜΜΕ. «Θέματα και προβλήματα υπάρχουν. Όμως, το βασικό σας σκεπτικό αποδείχθηκε μια ακόμα φιλολογία» δήλωσε.

Ξεχωριστό πόρισμα ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει τη Δευτέρα το ΚΚΕ, όπως είπε ο εισηγητής του Νίκος Καραθανασόπουλος γιατί, όπως είπε, έχει διαφορετική άποψη και δεν θα συμβάλει στην προσπάθεια συγκάλυψης του ίδιου του συστήματος που αναπαράγει αυτά τα φαινόμενα.

Ο εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς ήταν ο μόνος που κατέθεσε εκ μέρους του κόμματος του, υπόμνημα με τα ευρήματα και τις παρατηρήσεις του αλλά και με 15 συγκεκριμένες προτάσεις για να αντιμετωπιστεί, όπως αναφέρεται, το καθεστώς ασυδοσίας που εξακολουθεί να υπάρχει.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, μίλησε μεταξύ άλλων, για ξεκάθαρες ποινικές πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν για τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης, τόνισε ότι «πιθανότατα υπήρξε διαπλοκή τραπεζών – ΜΜΕ- Κομμάτων, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποδειχτεί γιατί έγινε νομότυπα λόγω έλλειψης νομοθετικού πλαισίου».

ΝΔ: Η κυβέρνηση πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη

«Το λαϊκίστικο αφήγημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για ύπαρξη τριγώνου διαπλοκής κατέρρευσε. Οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναγνώρισαν στο πόρισμά τους ότι δεν προέκυψαν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Ο επικοινωνιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης για μια ακόμη φορά έπεσε στο κενό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

«Στην πραγματικότητα “πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι”. Όχι μόνο δεν προέκυψαν ευθύνες για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά αντιθέτως αναδείχθηκε πλήθος κακών πρακτικών και συμπεριφορών εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Η υποκρισία τους αποκαλύφθηκε για ακόμη για φορά», συνεχίζει η Πειραιώς και προσθέτει:

«Όπως αποκαλύφθηκε και η προσπάθεια ελέγχου της πολυφωνίας και του πλουραλισμού μέσω του αντισυνταγματικού νόμου του Υπουργού των βοσκοτοπίων κ. Παππά. Έτσι και ενώ κατηγορούσαν τη Νέα Δημοκρατία ότι λάμβανε δάνεια με εγγύηση τη μελλοντική της χρηματοδότηση, αποδείχτηκαν τα εξής:

1. Αν υπάρχει κάποιος που είναι εκτεθειμένος από την πρακτική αυτή δεν είναι η Νέα Δημοκρατία, αλλά ο ίδιος ο κ. Τσίπρας που με επιστολές του προς τις τράπεζες ζητούσε ευνοϊκή δανειοδότηση με εγγύηση ακριβώς την μελλοντική χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ έμπαινε εγγυητής και στα δάνεια της “θυγατρικής” εφημερίδας “Αυγή”, στην οποία είναι ο κύριος μέτοχός της.

2. Στην εφημερίδα “Αυγή” υφίσταται μέτοχος μια offshore που – δήθεν – δεν είναι γνωστό το φυσικό́ πρόσωπο που είναι ο δικαιούχος των μετοχών της.

3. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ζήτησε να δανειστεί ο ΣΥΡΙΖΑ κατά́ παράβαση των κανόνων τραπεζικού δανεισμού.

4. Στο παρελθόν, έχει γίνει “κούρεμα” χρέους της εφημερίδας “Αυγή” από́ τραπεζικό́ ίδρυμα.

5. Το δάνειο της Ελληνικής Αριστεράς, της οποίας ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται άλλοτε ότι είναι καθολικός διάδοχος και άλλοτε ότι είναι μετονομασία του ίδιου νομικού προσώπου, “κουρεύτηκε” σε ποσοστό́ 60%.

6. Το ακίνητο της Κουμουνδούρου περιήλθε στην κατοχή́ του ΣΥΡΙΖΑ με τρόπο νομικά έωλο.

7. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε την τακτική διπλών εκχωρήσεων σε τράπεζες σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις».

Απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στη ΝΔ:

«Λογικός ο πανικός της Ν.Δ. μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής. Οι πολιτικές της ευθύνες για τη συγκρότηση του αμαρτωλού τριγώνου της διαπλοκής αποκαλύφθηκαν.

Είναι εκείνοι που ευθύνονται για τα δάνεια 401 εκατομμυρίων ευρώ σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ από τις διαδοχικές κυβερνήσεις του δικομματισμού και για τη δανειοδότηση των ΜΜΕ με «αέρα».

Είναι ο πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Μητσοτάκης ο μέτοχος της εταιρίας ΚΗΡΥΞ ΑΕ που επί 11 χρόνια δεν ενοχλήθηκε ποτέ από την τράπεζα για να αποπληρώσει το δάνειό της.

Πρόκειται για μπαταξήδες με τη βούλα, αλλά λένε και ανέκδοτα, αναφερόμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού γνωρίζουν ότι το μοναδικό δάνειο που έχει πάρει, με υπόλοιπο 7 εκατομμύρια, αποπληρώνεται κανονικά.

Είναι το χρεοκοπημένο κόμμα της Ν.Δ. και ο χρεοκοπημένος της πρόεδρος που θέλουν να σώσουν τη χώρα, εκείνοι που σήμερα προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια, ενώ γνωρίζουν ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών της εξεταστικής προέκυψαν στοιχειά για τέλεση σωρείας ποινικών αδικημάτων που εμπλέκουν και πολιτικά πρόσωπα και συγκεκριμένα τους οικονομικούς υπευθύνους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, τις ευθύνες των οποίων θα προσωποποιήσει η δικαιοσύνη.

Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα θα συνεχιστεί στο επίπεδο της ελληνικής δικαιοσύνης. Πραγματικά ελπίζουμε ότι οι εισαγγελείς και οι ανακριτές που θα αναλάβουν τις υποθέσεις δεν θα διαπιστώσουν εμπλοκή και πρώην υπουργών, διότι τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο για τη Ν.Δ.

Η αυλαία έπεσε για την εξεταστική επιτροπή, όχι για τη δικαιοσύνη.»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα