Πολιτική

Τι δείχνουν οι δύο πρώτες δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα

5471.jpg
Ακούστε το άρθρο

Αμφίρροπο αναμένεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, με βάση τις δύο πρώτες δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. 



Προβάδισμα στο «ΝΑΙ» από την GPO


Το «ναι» προηγείται σε δημοσκόπηση που διενήργησε η GPO και παρουσιάζει η BNP Paribas. Η δημοσκόπηση έγινε την Τρίτη σε δείγμα 1000 ατόμων επιλεγμένων με όρους περιοχής, ηλικίας και φύλου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το ποσοστό όσων είναι βέβαιοι ή θεωρούν πιθανότερο να κάνουν αυτή την επιλογή φτάνει το 47,1%. Αντίθετα, οι πιθανοί και σίγουροι ψηφοφόροι του «όχι» αντιστοιχούν σε 43,2%. 

Το στατιστικό λάθος είναι 3,1%, κάτι που σημαίνει ότι το αποτέλεσμα κρίνεται στατιστικά σημαντικό, γράφει η BNP Paribas.

Από τα επιμέρους στοιχεία αξία έχει το γεγονός ότι το «ναι» είναι η περισσότερο δημοφιλής επιλογή σε μεγάλης ηλικίας ψηφοφόρους της ΝΔ. Η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (63,4%) επιλέγει το «όχι».

Προβάδισμα στο ΟΧΙ από την ProRata

Σύμφωνα με έρευνα της ProRata, που δημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών», πριν το κλείσιμο των τραπεζών το 57% δήλωνε «όχι» στην πρόταση των θεσμών, το 30% «ναι», ενώ ποσοστό 13% «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Μετά το κλείσιμο των τραπεζών το ποσοστό του «όχι» είναι στο 46%, το 37% λέει «ναι» στην πρόταση των θεσμών, ενώ 17% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Στο ερώτημα «θεωρείτε σωστή ή λανθασμένη την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να προσφύγει σε δημοψήφισμα για την έγκριση ή την απόρριψη της πρότασης των θεσμών», το 50% τη θεωρεί σωστή, το 38% λανθασμένη, το 7% ούτε σωστή ούτε λανθασμένη και το 5% δεν ξέρει/δεν απαντά.

Το 86% δηλώνει ότι θα προσέλθει στην κάλπη για να ψηφίσει στο δημοψήφισμα, το 8% λέει ότι δεν θα προσέλθει και το 6% «δεν ξέρει/δεν απαντά».

Όλη η επικαιρότητα