Κόσμος

Τη δική του «Χρυσή Αυγή» θέλει να ιδρύσει ο Μπρέιβικ

e36f36b09bf6df4a6f29ca9c1c569cee.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σκόρπισε το θάνατο στη Νορβηγία, βυθίζοντας στο πένθος δεκάδες ανθρώπων, αφού σκότωσε 77 ανθρώπους το 2011 στο νησί Ουτόγια, εκ των οποίων πολλούς έφηβους μέλη της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος.

Τρία χρόνια από την πιο αιματηρή ημέρα που γνώρισε η Νορβηγία, ο μακελάρης Άντερς Μπρέιβικ, o δράστης του χειρότερου εγκλήματος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, φιλοδοξεί να ιδρύσει το δικό του φασιστικό κόμμα προκειμένου, όπως αναφέρει σε επιστολή του, να αποτρέψει και άλλες σφαγές σαν τη δική του. 

Σε μία επιστολή 33 σελίδων προς το Γαλλικό Πρακτορείο, ο 35χρονος μακελάρης λέει -μεταξύ άλλων- πως εμπνεύστηκε από την εκλογική επιτυχία του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα. Ισχυρίζεται ότι πλέον έχει «προσηλυτιστεί στη δημοκρατία» και ζητά από τις αρχές της Νορβηγίας να άρουν κάθε εμπόδιο για τη σύσταση του «φασιστικού» του μορφώματος. Όπως διευκρινίζει μάλιστα επέλεξε τον όρο «φασιστικό» για να αποφύγει να χαρακτηριστεί το κόμμα του «ναζιστικό». 

«Ως πρώην μαχητής, η καρδιά μου κλαίει για τη βαρβαρότητα που διέπραξα στις 22 Ιουλίου. Το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μου είναι να εργαστώ για να εμποδίσω να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Αυτός θα είναι και ο σκοπός του κόμματος» γράφει στην επιστολή του μέσα από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας στην περιοχή Σκέιν, όπου κρατείται εδώ και δύο χρόνια.

Το κόμμα του ο Μπρέιβικ το ονομάζει Νορβηγικό Φασιστικό Κόμμα (ΝFP) και Σκανδιναβική Συμμαχία (ΝL) και όπως λέει θα τον βοηθήσει να προωθήσει την ιδεολογία του, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει ξανά στη βία. Στις 22 Ιουλίου 2011, ο Μπρέιβικ είχε αρχικά σκοτώσει οκτώ ανθρώπους ανατινάσσοντας μια βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο και στη συνέχεια 69 άλλους, τους περισσότερους εφήβους, ανοίγοντας πυρ εναντίον συγκέντρωσης της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια. 

Τον Αύγουστο του 2012 καταδικάστηκε από τις νορβηγικές αρχές στην ανώτατη ποινή στη Νορβηγία που είναι τα 21 έτη.

 
Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα