Κόσμος Τεχνολογία

Τι έγραφε ο 18χρονος, άφραγκος Steve Jobs σε μια ιδιόχειρη αίτηση για δουλειά το 1973 που δημοπρατείται (& τι αξίζει να προσέξετε)

Ακούστε το άρθρο

Η ιστορία του θρυλικού επιχειρηματία και συνιδρυτή της Apple, Steve Jobs είναι συνώνυμη με την επιτυχία. Ακόμη και αυτός όμως πριν βάλει τα θεμέλια της εταιρείας που μετατράπηκε σε έναν τεχνολογικό κολοσσό και δημιουργήσει μια τεράστια περιουσία έψαχνε για δουλειά όπως όλοι μας σε διάφορες περιόδους της ζωής μας.

Το 1973 είχε μόλις εγκαταλείψει το Κολέγιο Reed όπου φοιτούσε επισήμως μόνο για ένα εξάμηνο και ήθελε ακόμη τρία χρόνια για να ιδρύσει την Apple. Τι πιο λογικό λοιπόν από τον συμπληρώνει αιτήσεις για δουλειά.

Μια αίτηση λοιπόν για δουλειά από εκείνη την εποχή, την οποία είχε συμπληρώσει ιδιοχείρως ο 18χρονος τότε Steve Jobs, δημοπρατείται από τον οίκο RRAuction. Τιμή εκκίνησης ορίστηκαν τα 5.000 δολάρια και μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη προσφορά έχει φτάσει τα 55.500 δολάρια. 

Το ντοκουμέντο αυτό παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αφενός μπορούμε να δούμε τον ενδιαφέροντα γραφικό χαρακτήρα του Jobs-είχε πάρει μάθημα καλλιγραφίας- στα πεδία της αίτησης που έχει συμπληρώσει (αν τα περισσότερα τα έχει αφήσει κενά) αλλά επίσης αποτυπώνεται και το ιδιαίτερο ύφος και πνεύμα του ανθρώπου που άλλαξε για πάντα την βιομηχανία των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

RRAUCTION


Στην σελίδα RRAuction μπορείτε να μεγεθύνετε την επιστολή και να εστιάσετε σε συγκεκριμένα σημεία 

Από τα πράγματα που προσέχει κανείς είναι πως ο Jobs το 1973 δεν διέθετε καν τηλεφωνική συσκευή, διεύθυνση είχε δηλώσει το Κολέγιο όπου φοιτούσε, δεν είχε -προφανώς εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας του. 

Είχε δηλώσει πως διαθέτει δίπλωμα οδήγησης αλλά απάντησε με ιδιαίτερο τρόπο στο ερώτημα εάν είχε δυνατότητα πρόσβασης σε μέσο μεταφοράς, γράφοντας «δυνατή αλλά όχι πιθανή».

Και πάμε στο πιο ενδιαφέρον που αφορά τα πεδία που είχε κληθεί να συμπληρώσει σχετικά με τις δεξιότητές του. Όπως βλέπουμε ο Jobs δεν απαντά θετικά στα πεδία που αφορούν την δακτυλογράφηση, τον χειρισμό μηχανημάτων, η συγκεκριμένα μηχανήματος για τη δημιουργία διάτρητων καρτών υπολογιστών. Απαντά φυσικά θετικά στα πεδία που αφορούν τη χρήση υπολογιστή και αριθμομηχανής ενώ φρόντισε με ένα μικρό σχεδιάγραμμα-υποσημείωση να τονίσει πως μπορεί να σχεδιάσει και τα δύο.

Στο πεδίο δε που είχε κληθεί να συμπληρώσει με δικά του λόγια άλλες «ειδικές ικανότητες» που διέθετε, είχε γράψει «τεχνικός ηλεκτρονικών» και «μηχανικός σχεδιασμού».

Μετά από τρία χρόνια, ο Jobs συνεργάστηκε με τον Steve Wozniak και ίδρυσαν την Apple και κυκλοφόρησαν τον Apple I Computer. Ακολούθησε ο Apple II που με τη σειρά του οδήγησε στον Macintosh ο οποίος δεκαετίες αργότερα μας χάρισε το iPhone. Ενδιαμέσως πάντως ο Jobs ταξίδεψε στην Ινδία, πέρασε αρκετό χρόνο σε ένα κοινόβιο στο Όρεγκον.

Πηγή: HuffPost 

Όλη η επικαιρότητα