WEB tv Ηλεία

«Τι φταίνε οι πυρόπληκτοι αν δεν τους συμπεριέλαβε ο Κοπέρνικος;» – Διαμαρτυρίες από ελαιοπαραγωγούς σε Βαρβάσαινα, Κολύρι και Λαμπέτι

Επιστολή του Επιμελητηρίου Ηλείας σε Γεωργαντά και Λυκουρέντζο για την προκαταβολή των αποζημιώσεων.
Ακούστε το άρθρο

«Πλάτη» για τους ελαιοπαραγωγούς της Ηλείας και συγκεκριμένα των χωριών Βαρβάσαινα, Κολύρι και Λαμπέτι του δήμου Πύργου οι οποίοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2021 και ακόμη δεν έχουν λάβει καμία προκαταβολή βάζει το Επιμελητήριο Ηλείας, το οποίο με επιστολή του προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεώργιο Γεωργαντά και τον Πρόεδρο ΕΛΓΑ,  Α. Λυκουρέντζο, ζητά να δοθεί λύση.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κωνσταντίνος Νικολούτσος ο οποίος υπογραφεί και την επιστολή τονίζει η απάντηση που έλαβε από την κρατική αρωγή ήταν τα συγκεκριμένα χωριά πλην ελαχίστων ελαιώνων δεν καλυφθήκαν από το δορυφόρο Κοπέρνικο και συνεπώς δεν θα λάβουν καμία προκαταβολή ωστόσο γι’ αυτό δεν ευθύνονται οι πυρόπληκτοι και γι’ αυτό θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να λάβουν και αυτοί οι πυρόπληκτοι την προκαταβολή.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι «καθημερινά δεχόμαστε τις έντονες διαμαρτυρίες των ελαιοπαραγωγών της Ηλείας, οι οποίοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021 και δεν έχουν λάβει καμία προκαταβολή ούτε κατά την φάση της Α πληρωμής πριν το Πάσχα ούτε και κατά την Β πληρωμή, τον Δεκέμβρη του 2022, παρόλα τα σχετικά μηνύματα που τους εστάλησαν.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την κρατική αρωγή μας απάντησαν ότι τα χωριά Βαρβάσαινα, Κολύρι, Λαμπέτι του Δήμου Πύργου πλην ελαχίστων ελαιώνων δεν καλυφθήκαν από το δορυφόρο Κοπέρνικο και συνεπώς δεν θα λάβουν καμία προκαταβολή. Γιατί να ευθύνονται ωστόσο οι πυρόπληκτοι αν δεν το συμπεριέλαβε ο δορυφόρος;

Άλλωστε τον Ιούλιο πέρασε ο γεωπόνος – εκτιμητής του ΕΛΓΑ και εκτίμησε τα καμένα ελαιόδεντρα, και λογικό είναι να λάβουν και αυτοί οι πυρόπληκτοι την προκαταβολή. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι, περίπου 220 οικογένειες που έχουν ήδη χάσει το εισόδημα τόσο του 2021 όσο και του 2022.

Θα πρέπει λοιπόν, κύριε Υπουργέ, να βρεθεί τρόπος να λάβουν και αυτοί οι συμπολίτες μας την προκαταβολή, οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, τονίζουν ότι η αποζημίωση που εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανά δένδρο είναι η μεγαλύτερη που έχει δοθεί ποτέ.

Ο ΕΛΓΑ μας πληροφόρησε ότι είναι πρόγραμμα ΠΣΕΑ και περιμένουμε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά θα γίνουν οριστικοποιημένες αιτήσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και θα σταλούν τα πορίσματα και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα πληρωθούν μετά από δυόμισι με τρία χρόνια περίπου.

Αντιλαμβάνεστε ότι ο παραπάνω χρόνος είναι ιδιαίτερα μακρύς και ζητάμε την παρέμβαση σας ώστε να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα».

 

Όλη η επικαιρότητα