Αρθρογραφία

«Τι γίνεται με τον χρόνο μας»;

Ακούστε το άρθρο

Αναμφίβολα η έννοια του χρόνου απασχόλησε εντόνως την ανθρώπινη διανόηση ανά τον χρόνο και σε πολλούς πολιτισμούς. Απτή απόδειξη η διαφορετική διαίρεση του χρόνου σε διαφορετικά ημερολόγια (Βαβυλώνιοι, Σουμέριοι, Ρωμαίοι….).

Βέβαια, η σχετικότητα του χρόνου δεν μας αγγίζει σήμερα που το κάθετι και ο καθένας από εμάς προσμετράται σθεναρά με τη δύναμή του.
Και επειδή ο χρόνος είναι χρήμα,  όλοι πασχίζουμε να επενδύουμε σε αυτόν, εξαργυρώνοντας κάθε μας δράση με το αντίτιμο της αρχής της ανταπόδοσης. Στόχοι, επιδιώξεις, ακόμα και όνειρα ζυμώνονται με τη μαγιά του χρόνου, προκειμένου να μας αποδώσουν σε βάθος χρόνου κάτι ωφέλιμο, κάτι σημαντικό.
Και κάπου εδώ ερμηνεύονται λογικά πολλές φρενήρεις συμπεριφορές, πολλές φρενήρεις καταστάσεις.
Αλήθεια, πόσο αληθινές και πόσο δικές μας κρίνονται πολλές μας επιλογές?
Και αυτό είναι ένα επικίνδυνο σαράκι που κατατρώει τη σκέψη πολλών εξ ημών και που μας βασανίζει σαν μία ανίατη μακροχρόνια ασθένεια.
Και επειδή ο χρόνος όντως τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, κυλά σαν τρεχούμενο νερό, και επειδή και ο δικός μας χρόνος εξαντλείται ανεπιστρεπτί και ίσως και αναπάντεχα, η στιγμή και η επιλογή αποκτούν ζωτική σημασία στη ροή του βίου μας.
“Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον” Καβάφης

Όλη η επικαιρότητα