Αρθρογραφία

Τι είναι η διεκδικητική συμπεριφορά;

Μερικοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται τη διεκδίκηση ως το αποτέλεσμα της ευαισθησίας.Φαντάζονται δηλαδή ότι οι άνθρωποι δύνανται να είναι είτε διεκδικητικοί είτε ευαίσθητοι.Οπωσδήποτε όμως όχι και τα δύο.Το αποτέλεσμα αυτής της σκέψης είναι οι άνθρωποι να παύουν να είναι διεκδικητικοί για να εξασφαλίσουν πως δε θα γίνουν αντικείμενο αρνητικής κριτικής. Άλλοι πάλι επιλέγουν να είναι μη διεκδικητικοί προτιμώντας την άμεση ανταπόκριση στα συναισθήματα και στις σκέψεις των άλλων.
Τι σημαίνει ωστόσο <<διεκδικώ>>???
Διεκδίκηση είναι ο ευθύς, ειλικρινής και κατάλληλος τρόπος έκφρασης της γνώμης,των πιστεύω,των αναγκών και των αισθημάτων .Με άλλα λόγια διεκδίκηση είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του εαυτού μας, χωρίς εντούτοις να εκφράζεται άρνηση των δικαιωμάτων των άλλων.
Το βασικό μήνυμα της διεκδίκησης είναι : <αυτό σκέπτομαι > , <αυτό αισθάνομαι>.Aς παρακολουθήσουμε τώρα ένα παράδειγμα κατά τη διάρκεια συνεδρίας,όπου οι συμμετέχοντες μπορούν με τη βοήθεια του θεραπευτή να αποπειραθούν να διεκδικούν. Τίθεται λοιπόν το παρακάτω ερώτημα:O διευθυντής σου σε επιλέγει ξαφνικά για να συνοδεύσεις έναν πολύ καλό πελάτη σε ένα γεύμα εργασίας. Εσύ είχες κλείσει ραντεβού με τον οδοντίατρο επειδή υποφέρεις από φοβερό πονόδοντο. Τί κάνεις ;;;                    Φυσιολογικά θα έπρεπε να αναφερθείς στην κατάστασή σου και να αρνηθείς την παρουσία σου στο αίτημα του διευθυντή σου. Βέβαια η βάση της σκέψης μας αποτελείται από απόλυτες προτάσεις που εμπεριέχουν πολλά <πρέπει> και συνήθως δεν επιτρέπουν την πιθανότητα στα πράγματα να είναι όπως πραγματικά εμείς θα θέλαμε.
Ευχής έργον να μάθουμε να αφουγκραζόμαστε την εσωτερική φωνή της σκέψης μας και να παύσουμε να κωφεύουμε στα θέλω και τις επιθυμίες μας.

Όλη η επικαιρότητα