Τουρισμός

Τι είναι ο Οινοτουρισμός

Ο οινικός τουρισμός αναφέρεται στον τουρισμό, σκοπός του οποίου είναι ή περιλαμβάνει τη γεύση, την κατανάλωση ή την αγορά κρασιού, συχνά κοντά στην πηγή. Ο οινοτουρισμός μπορεί να αποτελείται από επισκέψεις σε οινοποιεία, αμπελώνες και εστιατόρια, είναι γνωστό ότι προσφέρει μοναδικές εμπειρίες, καθώς και οργανωμένες περιηγήσεις κρασιού, φεστιβάλ κρασιού ή άλλες ειδικές εκδηλώσεις.

Ένα σημείο κλειδί κατά την αρχαιότητα ήταν ο ρόλος του οινοχόου, ή «εκείνου που σερβίρει το κρασί», ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την παροχή των τροφίμων στα συμπόσια, επιλέγοντας τα καλύτερα Ελληνικά κρασιά που πρέπει να σερβίρονται και να εξασφαλίσει ότι αρκετά από αυτά θα είναι διαθέσιμα, καθώς το να ξεμείνεις από κρασί ήταν εντελώς απαράδεκτο. Επέλεγε επίσης το σχήμα των πήλινων αγγείων, την κύλικα, για την κατανάλωση του κρασιού, μιας και αυτή καθόριζε την γεύση του κρασιού.

Η παράδοση αυτή γύρω από το κρασί δεν υπάρχει πλέον μόνο στην Ελλάδα. Πολλές αμπελουργικές περιοχές σε όλο τον κόσμο έχουν βρει οικονομικά επωφελής την προώθηση του τουρισμού γύρω από το κρασί. Κατά συνέπεια, οι καλλιεργητικές ενώσεις αλλά και άλλοι στη βιομηχανία της φιλοξενίας σε αμπελουργικές περιοχές έχουν δαπανήσει σημαντικά χρηματικά ποσά για την προώθηση του τουρισμού.

Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους παραγωγούς του «Παλαιού Κόσμου» στην παραγωγή κρασιού (όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ουγγαρία, η Γαλλία ή η Ιταλία), αλλά και για τις λεγόμενες περιοχές «Νέου Κόσμου» (όπως η Αυστραλία, η Αργεντινή, η Χιλή, Ηνωμένες Πολιτείες ή Νότια Αφρική), όπου ο οινοτουρισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαφήμιση των προϊόντων τους. Στην Αργεντινή, για παράδειγμα, η επαρχία Μεντόζα γίνεται ένας από τους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα, με τα άλματα της Αργεντινής για το κρασί να κερδίζουν διεθνή αναγνώριση. Ομοίως, το Εθνικό Κέντρο Κρασιού της Αυστραλίας αναδεικνύει την αυστραλιανή βιομηχανία οίνου, καθώς επισκέπτες από όλο τον κόσμο επισκέπτονται τους αμπελώνες της Βόρειας Καλιφόρνιας.

Οινοτουρισμό συναντάμε όμως και στη Ελλάδα. Και ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πανέμορφο νησί των Κυκλάδων, η Σαντορίνη όπου ο οινοτουρισμός αποτελεί κύριο προορισμό για τους λάτρεις του καλού ελληνικού κρασιού.

Όλη η επικαιρότητα