Ελλάδα

Τι ισχύει για τις μάσκες στα σχολεία: Πού είναι προαιρετικές – Οδηγίες Τσιόδρα, Κεραμέως

Ακούστε το άρθρο

Τη Δευτέρα 11 Μαΐου επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου καθώς θα είναι και οι πρώτοι που θα γυρίσουν στο σχολείο, για να ακολουθήσουν την επόμενη Δευτέρα, οι μαθητές των δύο άλλων τάξεων του Λυκείου και αυτοί του Γυμνασίου.

Όσον αφορά τα Δημοτικά σχολεία, αυτά θα παραμείνουν σε αναστολή λειτουργίας έως και την 1η Ιουνίου.

Μέχρι τότε θα επανεξεταστεί το ενδεχόμενο να ανοίξουν.

Εν τω μεταξύ, ΕΟΔΥ και υπουργείο Παιδείας έδωσαν τις απαραίτητες οδηγίες για τα όσα πρέπει να προσέχουν μαθητές και γονείς κατά την επιστροφή στα σχολεία, ώστε να προστατευθούν τα παιδιά αλλά και οι συμμαθητές από τον κοροναϊό και να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Όλες οι εκπαιδευτικές δομές έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες  του ΕΟΔΥ για μαθητές και γονείς:

Γενικές οδηγίες για τους μαθητές:

Λίστα με όσα δεν πρέπει να ξεχνάς:

  • Προστάτευσε τον εαυτό σου και το σχολείο σου.
  • Να βήχεις ή να φτερνίζεσαι στον αγκώνα σου ή σε χαρτομάντιλο, το οποίο θα πετάς αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.
  • Να μην βάζεις τα χέρια σου στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια σου.
  • Να πλένεις συχνά τα χέρια σου με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Αν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.
  • Να μην ανταλλάσσεις αντικείμενα (όπως στυλό, μολύβι, γόμα, κινητό τηλέφωνο, χαρτονομίσματα, κέρματα κλπ) με τους συμμαθητές σου.
  • Να κρατάς απόσταση 1,5 μ. με τους συμμαθητές σου μέσα στην τάξη και στους άλλους χώρους του σχολείου, καθώς και με τους φίλους και γνωστούς σου έξω από το σχολείο.
  • Σε περίπτωση που εμφανίσεις πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή να ενημερώσεις άμεσα τους γονείς/κηδεμόνες σου ή τον καθηγητή σου και να μείνεις σπίτι μέχρι να νιώσεις τελείως καλά.

Οδηγίες για τους γονείς και τους κηδεμόνες:

  • Προστατέψτε το παιδί σας, την οικογένειά σας και το σχολείο.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που είναι αναρτημένες στο σχολείο και να εφαρμόζουν τα μέτρα υγιεινής:
  • Να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού και να κρατούν αποστάσεις από τους ηλικιωμένους ή τα ευάλωτα άτομα της οικογένειας.
  • Να βήχουν και να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε ένα χαρτομάντιλο το οποίο θα πετούν αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.
  • Να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
  • Κρατήστε τα παιδιά στο σπίτι αν νιώθουν άρρωστα, επικοινωνήστε άμεσα με γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά προτίμηση με γιατρό που παρακολουθεί συστηματικά τα παιδιά, και ενημερώστε το σχολείο.
  • Αποθαρρύνετε τα παιδιά να συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα.

Προαιρετικές μάσκες σε σχολικά λεωφορεία και στο σχολείο

Όσον αφορά στη χρήση μάσκας στα σχολεία, η κ. Κεραμέως μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε πως η χρήση τους στο σχολείο είναι προαιρετική.

«Ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών και εκείνοι ομόφωνα έκριναν πως η μάσκα είναι προαιρετική στα σχολεία», ανέφερε η ίδια.

Σχετικά με τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση για επαναλειτουργία τους.

«Τέλος Μάη θα το εξετάσουμε. Η όποια διαδικασία θα γίνει βήμα, βήμα».

Σε ερώτηση για το εάν υπάρξει κρούσμα ή σύμπτωμα σε μαθητή, απάντησε ότι έχουν παρθεί ήδη μέτρα από τον ΕΟΔΥ

Μάλιστα όπως διευκρίνισε και το Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου προαιρετική θα είναι η χρήση μάσκα και στα σχολικά λεωφορεία.

«Η προαιρετική χρήση της μάσκας έχει γίνει για τα σχολικά λεωφορεία. Και είχε γίνει με αφορμή την πιθανότητα να εκτεθούν κάποιες ευπαθείς ομάδες που αφορούσαν οδηγούς και συνοδούς των παιδιών στα σχολικά λεωφορεία» σημείωσε.

Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τη μάσκα στα σχολεία

Ειδικότερα, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφερόμενος στη χρήση μάσκας στο σχολείο και απαντώντας σε ερώτηση που είχε να κάνει με τα φαινόμενα bullying που θα μπορούσαν να παρατηρηθούν μεταξύ μαθητών, είπε ότι σε καμία περίπτωση η επιτροπή δεν θέλει να λειτουργήσει αρνητικά και να γίνει αφορμή για bullying η χρήση της μάσκας στο σχολείο.

«Ζητήσαμε την προαιρετική χρήση μάσκας στα σχολικά λεωφορεία και όχι στο περιβάλλον του σχολείου για να προστατευτούν οι συνοδοί των παιδιών και οι οδηγοί των λεωφορείων» επισήμανε ο Σ. Τσιόδρας.

«Αλλά θα επαναφέρουμε το ζήτημα στην Επιτροπή ώστε να αποφασίσουμε για το σοβαρό αυτό ενδεχόμενο που τίθεται μέσω του ερωτήματος αυτού», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

via

Όλη η επικαιρότητα